自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

yucl_hk 發表於 17-12-13 07:37
明報專訊】鄭俊弘(Fred)年前收養純黑拉布拉多混唐狗Riley,可惜「兒子」野性難馴令他非常頭痛,多次在街 ...

無新聞 罐頭文 年前

男爵府

今日先出左呢單野喎
樓主係牙FRED FAN屎??

何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗
http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20171213/563229

大宅

2018復活節勳章

做乜拎舊聞黎講,今日新聞話佢用倒鈎鐵鏈綁狗
愛心極有限

男爵府

回覆樓主

講緊呢單呀

大宅

http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20171213/563229

何雁詩強迫棄養 鄭俊弘用倒鈎鐵鏈綁狗

自從鄭俊弘同Beebs分手後,Riley就跟住鄭俊弘同住,而何雁詩由小三坐正,當然要做埋「後底乸」,負責照顧Riley,剛剛接受做「後母」,何雁詩都好樂意照顧Riley,會帶狗仔出外散步,本刊在四月份更影到何雁詩帶Riley去淺水灣,同陳瀅及劉佩玥tea time,其間Riley更隨街屙屎,何雁詩仲親手幫牠執屎,真係唔話得啦!

但「慈母」只維持了唔夠一個月,何雁詩始終覺得Riley係男友同舊愛的寵物,唔係好接受到,而Riley對慣Beebs,唔會肯跟這個新女主人,有時都會好反叛,又會吠何雁詩,搞到何雁詩對Riley好抗拒。

為了要令Riley聽話,鄭俊弘竟然搵了一條有倒鈎的鐵狗鏈(釘帶),幫Riley戴上,而這類狗帶在香港一般寵物店根本無可能買到,唔適合一般寵物佩戴,因為只要拖狗者又或者狗隻本身稍為用力,這些鐵鈎都好容易會整傷狗隻,極之唔人道。而拉布拉多犬出名係好馴,馴到係可以做導盲犬,所以無可能要用到如此兇殘狗帶去對付。

「呢隻鐵鏈以前通常係訓練一啲好兇猛嘅犬隻用,不過近年都唔會有人用,因為太殘忍啦。呢隻狗帶雖然無被禁,亦都未係唔合法,但係香港唔會有寵物店買到囉,係要專登搵先會買到。」一名熟悉狗隻人士說。
據知,鄭俊弘除了用釘帶外,更有使用電帶,即係狗仔一吠就會觸電,為了氹女友手段好殘忍,雖然之後Riley的確無再亂吠何雁詩,但係Riley始終都係心繫Beebs,何雁詩點都有條刺,人狗相處唔到,何雁詩同鄭俊弘為了Riley經常嘈交,加上何雁詩情緒經常都唔穩定,又會自殘身體,為了唔刺激女友,鄭俊弘決定將Riley送走。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maggiezzz 發表於 17-12-13 09:12
做乜拎舊聞黎講,今日新聞話佢用倒鈎鐵鏈綁狗
愛心極有限

我估樓主 係 曲

大宅

http://nextplus.nextmedia.com/news/ent/20171213/563409

【唔人道】愛護動物協會:釘帶對狗隻會造成極大傷害

鄭俊弘於是幫Riley戴上一條有鋒利倒鈎鐵鏈狗帶,唔理隻狗會因此被整傷,諗住可以控制隻狗,但愛護動物協會侯安娜醫生強烈反對狗主使用釘帶,她表示在任何情況下都不應該使用倒鈎頸圈,對動物帶來不必要的傷害,於香港使用此類頸圈可能會觸犯法例甚至變成虐畜;對於狗隻訓練方法應該以獎勵及肯定方法,而不是承受痛楚,倒鈎頸圈除為狗隻帶來皮肉上的痛苦,心理上亦有嚴重的創傷。

而保護遺棄動物協會創辦人陳淑娟表示,一般的狗種都不需要用到倒鈎頸圈,以往訓練員只會用於特別唔聽話、難控制及厚毛的犬種上;陳小姐更表示狗圈的用途是為狗隻帶來服從的信息,一旦運用不當會對狗隻造成極大傷害。

珍珠宮

畀面勳章

yui1625 發表於 17-12-13 09:12
今日先出左呢單野喎
樓主係牙FRED FAN屎??
係真的話超賤格. 先拋棄 ex, 又虐狗.

大宅

咁叫有愛心?? 虐待動物喎!

大宅

2018復活節勳章

good_pig 發表於 17-12-13 09:17
我估樓主 係 曲樓主可能護主呢~~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

對佢呢對,越嚟越反感

珍珠宮

yucl_hk 發表於 17-12-13 07:37
明報專訊】鄭俊弘(Fred)年前收養純黑拉布拉多混唐狗Riley,可惜「兒子」野性難馴令他非常頭痛,多次在街 ...

無乜興趣佢新聞,如果系真有爱心既

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

無人性。狗狗好可憐

大宅

mickeyeva 發表於 17-12-13 09:22
對佢呢對,越嚟越反感

绝對同意!見他們這一對討厭,
副面新聞太多

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

SORRY
用一條"有倒鈎既鐵狗鏈"..........我諗唔到佢幾有愛心喎~~

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

告佢虐畜

子爵府

一向對呢個人無好感

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

愛護動物協會唔講下佢自己一年用幾多捐款買毒針殺狗?最憎呢個會,朋友執左隻狗送去諗住會幫佢揾領養,結果就單單唔符合領養要求就殺左!

首頁
12345...6

尾頁

跳至