1-3歲

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

30m有多 睇完健康院 話語言唔合格
轉介至體能智力中心做治療 下年先有得睇
報咗7間k 暫時無間收... 1月要開始打電話叩門
有無同路人 好累...呀女屋企/出街都好多嘢講
但係唔識將動詞名詞一切講
只會講 水水 杯杯 唔講飲水水 水杯咁
會坐坐 巴士 但唔會一切講坐巴士
最慘重要被幼稚園問係咪細b... 所以無offer
傷心 點樣引導女女講好d? 仲要周圍去 好累

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

JlIl 發表於 17-12-13 15:06
30m有多 睇完健康院 話語言唔合格
轉介至體能智力中心做治療 下年先有得睇
報咗7間k 暫時無間收... 1月要開 ...

唔洗灰心,我仔29個月都唔識講句子,而家都只係講單字或疊字,我仔都要轉介去醫院等做評估,佢唔係唔講野,而係只係仲講一大堆bb話,每日不斷同佢講野,佢鍾意就應你唔鍾意就講都唔講,我都好擔心,因我仔相比同齡小朋友的確係慢

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

wai0824 發表於 17-12-14 00:32
唔洗灰心,我仔29個月都唔識講句子,而家都只係講單字或疊字,我仔都要轉介去醫院等做評估,佢唔係唔講野 ...
我女都係 成日bb話 我同佢對答就會應少少
都係單字疊字 希望大家遲d都會講好d

大宅

2024年龍年勳章

同佢講多d野,小朋友其實好叻架,接觸得多就會識講,唔好灰心

大宅

回覆 JlIl 的帖子

我仔仔都係30M, 佢2歲都係確診左發展遲緩, 言語比同齡遲左7個月,大小肌遲10個月我一邊等政府資源,一邊自己上網搵言語訓練中心解燃眉之急,$1000一堂,一個月4堂,
上第一堂其實已經睇到效果,因導師同仔仔玩玩具同遊戲時用引導方法令仔仔開到口.
上完4堂我無再上因為每堂用既SKILLS都係一樣. 所以我自己係屋企用同樣方法TRAIN仔仔
再加每晚讀20分鐘故事書, 佢講野方面明顯進步,已經識講句子,好肯開口講野.. K1 都有4間收左佢

仲有D野可以分享下, 你女女係咪已經食緊大人飯? 食物唔好剪太碎,太碎TRAIN唔到口肌..
導師通常用 吹SOAP BUBBLE, 用第一臼齒比佢咬百力滋TRAIN仔仔口肌,
同埋言語同認知係互相影響, 佢認知都遲緩時言語都會遲架
經濟負擔既話當然愈快做TRAINNING愈好,唔好錯過黃金期
至於K1 OFFER 唔會無位讀既, 1月可以睇下仲有邊間幼稚園有空缺

加油媽媽

男爵府

monictw 發表於 17-12-14 22:01
回覆 JlIl 的帖子

我仔仔都係30M, 佢2歲都係確診左發展遲緩, 言語比同齡遲左7個月,大小肌遲10個月我一邊等 ...
係食緊大人飯不過有時去婆婆度玩佢地就煲粥俾呀女食...
我都口頭上講咗好多次 食麵仲好過食粥
可以pm你邊間訓練中心?
幼稚園有書讀嘅...搵番屋企樓下果d算了 預咗仲有一堆嘢要train
唔想辛苦自己辛苦呀女 多謝你

大宅

回覆 JlIl 的帖子

我仔仔都係30M, 佢2歲都係確診左發展遲緩, 言語比同齡遲左7個月,大小肌遲10個月我一邊等 ...

可以知道邊間言語訓練中心嘛? thanks

大宅

回覆 JlIl 的帖子

能分亨導師如何於玩玩具同遊戲時用引導方法令仔仔開到口 ?

大宅

回覆 JlIl 的帖子

我明呀。。我返工都放低比奶奶湊,老人家照顧佢地基本野好多小會係幫手教。所都要靠自己教,我pm你呀,再搵一搵返間野叫咩名先。。

大宅

回覆 kimi1123 的帖子

上堂姑娘比左架thomas 玩具車仔仔,車身有好多個唔同形狀的洞,搵相對積木入落去。個遊戲目標係要我仔仔講句子。
姑娘示範入積木時會同時間講 '姑娘入(同時做入呢個動作)積木'。之後姑娘比舊積木仔仔時會話朗朗入積木,之後仔仔想要多舊積木時就望住姑娘(姑娘keep起哂)唔出聲,姑娘問:朗朗要唔要積木? 仔仔:要.. 姑娘比多舊佢再講朗朗入積木。仔仔又想要多舊又望住姑娘,今次姑娘問:邊個要積木? 仔仔:...朗朗要 姑娘又比多舊積木仔仔,但今次仔仔要入積木姑娘用手蓋住個洞唔比仔仔入, 問仔仔你一要做咩呀? 仔仔諗左陣: 入積木。 跟住仔仔望住姑娘好快講: 朗朗要積木 姑娘比左積木仔仔隻手又蓋住個洞,仔仔自己講入積木,但姑娘今次都唔放手,望住仔仔,仔仔諗左陣話 : 朗朗入積木

概念大概係咁,當然無上面咁smooth有repeat 左幾次佢先get 到。佢學識左完整句子..過程只係20mins,我同老公都o咀。。

可以再係中間加插顏色/大小,如:朗朗要黃色積木
唔同既遊戲都係用呢個概念,所以我上左4堂無再上,自己train 仔仔

大宅

monictw 發表於 17-12-18 23:35

上堂姑娘比左架thomas 玩具車仔仔,車身有好多個唔同形狀的洞,搵相對積木入落去。 ...
多謝你的分享

禁止訪問

大宅

回覆 JlIl 的帖子

我想請問兩歲去評估 係自費評估定係等健康院轉介嫁?我仔岩岩歲半 但唔太識講野 佢唔鐘意睇書 認形狀 身體部位 顏色都唔得

大宅

回覆 Yyt123 的帖子

兩歲果個係政府兒童體能智力測驗中心做既(因歲半去健康院跟進度時唔達標轉介既)自費評估我就係協康會做, 見心理學家,同埋會有REFERRAL LETTER,醫生信你排見政府心理學家.

歲半仲好細咋WOR... 18個月要去健康院見姑娘,你BB達標嗎?

大宅

monictw 發表於 17-12-22 22:53

兩歲果個係政府兒童體能智力測驗中心做既(因歲半去健康院跟進度時唔達標轉介既)自費評 ...

我下星期先去健康院 但係身體部分同講野應該都唔達標 係唔係可以要求佢轉介?如果佢轉介ge仲洗唔洗錢呢 謝謝

大宅

你可以將你既 concern 話比姑娘知, 姑娘睇overall 需唔需要轉介去見醫生我記得歲半test 會考小肌大肌,認知同講野
睇下佢做唔做到D TEST先再決定啦

*轉介好似要比$100登記..之後每次見$60咁.. 唔係太記得,但唔貴的

大宅

monictw 發表於 17-12-22 23:29

你可以將你既 concern 話比姑娘知, 姑娘睇overall 需唔需要轉介去見醫生我記得歲半tes ...

謝謝你的資料

珍珠宮

回覆樓主

我覺得你地係屋企要多同佢講嘢,睇兒童益智節目,youtu好多。

大宅

monictw 發表於 17-12-18 23:35

上堂姑娘比左架thomas 玩具車仔仔,車身有好多個唔同形狀的洞,搵相對積木入落去。 ...

THX for sharing

大宅

monictw 發表於 17-12-22 22:53

兩歲果個係政府兒童體能智力測驗中心做既(因歲半去健康院跟進度時唔達標轉介既)自費評 ...

請問協康會自費評估係咪要$5800?聽講會有7成資助是嗎?我依家都係排緊協康會。

首頁
12345...8

尾頁

跳至