自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位,

公屋申請途中,繼承1/4業權,對公屋申請有什麼影響?
謝謝

男爵府

回覆 happier1 的帖子

子爵府

happier1 發表於 17-12-13 17:22
請問各位,

有業權不合資格了

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

依家的樓價咁高,應該超過資產上限.

伯爵府

想生BB熱投

kid 發表於 17-12-13 18:01
有業權不合資格了

如果有香港業權,個人資產超標。除非係大陸樓,香港查吾到架

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問各位,

當然有影響

象牙宮

回覆樓主:

算係有樓,當然唔可以住公屋啦! 一係盡快吐現,叫其他人買返你果份

寶石宮

2023年兔年勳章

miniyan 發表於 17-12-13 18:22
如果有香港業權,個人資產超標。除非係大陸樓,香港查吾到架

香港查到 有全名 有幾間都可查

寶石宮

2023年兔年勳章

請問各位,

可否出售給另外3/4嘅人
或共同出售給外人?

伯爵府

想生BB熱投

Poyau 發表於 17-12-13 18:48
香港查到 有全名 有幾間都可查

我以為香港借錢買,先查到。係大陸做按揭買
或1筆過畀,香港查吾到

男爵府

無話可說 發表於 17-12-13 18:46
算係有樓,當然唔可以住公屋啦! 一係盡快吐現,叫其他人買返你果份

賣左吐現都應該過資產,除非收床下底

寶石宮

2023年兔年勳章

miniyan 發表於 17-12-13 19:23
我以為香港借錢買,先查到。係大陸做按揭買
或1筆過畀,香港查吾到

房署一般有舉報才查香港以外資產

寶石宮

2023年兔年勳章

請問各位,

房署可酌情豁免無擁有住宅物業的規定
但相關收入及資産仍要計算入限額

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/faq/index.html

問 20. 住戶如只擁有私人住宅物業的部分業權,或其擁有的私人住宅物業面積可能較其現居公屋單位還要小,可否獲豁免於「無擁有住宅物業」的規定?

答 20. 有關「私人住宅物業」的定義沿用公屋申請者及以白表資格購買居屋單位的相關定義,單位是否全權擁有和單位面積大小並非考慮因素。 

住戶在符合以下情況時,房屋署助理署長級人員可酌情豁免「無擁有住宅物業」的規定-

通過法律的運作(如離婚、繼承遺產)而獲取私人住宅物業的權益,但未能放棄有關權益(如因業權份數太少或未能與其他業權持有人達成共識);及

他/他們不能居於有關物業。

然而,有關住戶仍需按現行安排申報從該物業所獲取的收入及該物業的淨值,以便房屋署能評估有關家庭的入息及資產水平有否超逾相關限額。若有關住戶的家庭入息或資產水平超逾相關限額,仍須按規定遷離公屋單位。

象牙宮

立夏 發表於 17-12-13 19:32
賣左吐現都應該過資產,除非收床下底

係喎,佢排緊上樓,未正式上到! 正式上左樓資產可以多好多架

男爵府

Poyau 發表於 17-12-13 20:18
房署可酌情豁免無擁有住宅物業的規定
但相關收入及資産仍要計算入限額

如果計產業價值,就算得四分一都過資產限額

寶石宮

2023年兔年勳章

立夏 發表於 17-12-14 04:30
如果計產業價值,就算得四分一都過資產限額

假設4人家庭 資産上限$506,000
香港都無乜200萬樓 1/4都50萬

男爵府

另 想問 若果上咗樓 有層遺產樓1/3業權 係咪都可以照住公屋? 因為而家好似有樓就唔可以住公屋 麻煩大家 !

象牙宮

ssssky 發表於 17-12-14 11:05
另 想問 若果上咗樓 有層遺產樓1/3業權 係咪都可以照住公屋? 因為而家好似有樓就唔可以住公屋 麻煩大 ...

真係要問定房署! 寫係有樓就一定要走!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

另外3/4業權係邊個?間屋邊個住近?其實呢d有灰色地帶。我最近問近,話有遺產承辦書,都未必要立即做轉名,如果吾急住轉名,咪問下其他人可否等你上左樓先攪。

首頁

尾頁

跳至