自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口係痛到完全唔想郁,雖然第2日係可以落床,但係個傷口係超痛。根住雖然3,4日後係行得,走得,但個傷口係仲好痛,尤其坐嗰陣。。到而加3個星期了,個傷口都仲係會有少少痛

仲有原來生仔仲可能有其他痛,好似我咁生完之後個尾龍骨同左邊pat pat 好酸痛,坐得好唔舒服,到而加都仲係咁。。要不斷轉位置坐都仲未講下面肌肉鬆左等問題。。

好想快D好番,好好咁享受湊bb。

水晶宮

ChloePP 發表於 17-12-13 20:47
成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口 ...

我第一胎有剪,痛咗成個禮拜先好,第二胎唔駛剪,生完完全唔痛,上咗房即刻可以自己落床

大宅

回覆樓主

你一定一定要多啲訓床,我果時太緊張,成日起身湊仔,搞到條尾龍骨移左位,痛到今時今日,已經3年啦
會陰位行得太多,有肌肉痛。
媽媽,你要加油呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我下面個傷口..痛足一個月..
重一直有血塊..一舊舊好似豬紅咁...又係成個月先停...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我二胎都有剪

我痛左1星期左右 第二個星期無咁痛

男爵府

我今年順產生完b,傷口痛足一個多月,醫生都開左5個禮拜止痛藥比我,我要每日拍8粒止痛藥先可以生存到。
惡露流足兩個幾月睇左兩次專科先唔再流

但係下面六個幾月掂到先完全唔痛

男人永遠唔知老婆生仔有幾甘痛和幾甘辛苦

wcpcelia    發表於 17-12-18 14:55

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我第一胎有剪,真係幾日已經唔痛成日琴上琴落 ,張床太高聽到bb喊又太心急落床 結果1星期就爆左線 仲要發燒即刻返醫院聯返再住左幾日

對我黎講最大既騙局係初生好好湊 ,食飽就訓訓飽又食 完全唔係果回事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

如果你傷口痛,可能係發炎。你要留意。
我生兩個順產都有剪,第一胎隱隱痛左1x日,同醫生講,佢就教我處理傷口,好返就冇痛。
第二胎,我自己傷口處理得好,冇發炎,係完全冇痛過。我自己都覺得好神奇,因為我一直以為剪完,有傷口點都會好痛。但我真係冇咩感覺。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

我一星期無事行得坐得

珍珠宮

回覆樓主:

好恐怖甘

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實生完去廁所一路去vv一路用水冲住
沖干淨後我係用風筒吹干好快好

大宅

太痛可能係發炎,去睇下醫生先。我都痛足十幾日先好,要沖得好乾淨防感染。惡露就個幾月先停。
尾骨我都痛左以年計,咩都睇過,而家懷疑係生果時SI joint有啲移位,要做運動強化肌肉等佢慢慢復位。。。

男爵府

我諗哩啲好過人嘅,我生第一胎幾日都行到喪屍咁痛痛哋,生第二胎陣痛多十個鐘但感覺上醫生手勢好,都有剪但第日已經唔痛仲行得快,生完最緊要多啲訓床休息下啊~

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我都講過,生仔唔算辛苦,坐月嗰時先最辛苦,下面傷口俾惡露醃到腫晒。。。成個月先溶線,其間個線頭仲拮到你下面cc 下。。。諗起呢樣嘢就唔想再生

大宅

回覆樓主

我果陣生完聯針唔痛呀,上到產後佢要我係床上痾尿、但真係痾唔出(可能心理壓力驚痛)
我問姑娘可唔可以落床去廁所痾,佢陪我去,但有咩一定要大叫,
跟住我落床唔痛,痾尿又無痛喎,基本上生完傷口都無痛過、我都幾感恩

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

痛咁耐可能真係發炎。我又OK無野,不過我生完第2日已經沖涼洗頭,可能我日日有沖涼,保持衛生,無咁容易發炎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我都有剪但又無乜大痛喎!止痛葯都係咁二食下! 同開刀果d差好遠
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

有剪, 拆左線就冇事, 第二胎都有剪, 好似唔駛拆線, 但真係唔係痛好耐, 一星期之內的事

珍珠宮

jutau 發表於 17-12-13 21:07
我都講過,生仔唔算辛苦,坐月嗰時先最辛苦,下面傷口俾惡露醃到腫晒。。。成個月先溶線,其間個線頭仲拮到 ...

我係醫院未落過床,朝早醫生檢查已經話我傷口腫左,坐低要就住,行路要小心,但仲頂到

之後bb黃不停出入醫院同健康院,期間唔小心落的士果下扯親,個傷口仲痛過係醫院好多倍
痛到完全坐唔到,細細步行都痛到入心.....足足痛左6星期,痛住咁湊b生完2個幾月後先感覺到完全復原唔再痛

珍珠宮

回覆樓主:

我生第一胎都勁難復原
直情頭2日落唔到床
傷咗條腰
連坐都成問題
好在bb個晚唔洗我睇
跟本我自己去vv都去唔到

足足傷口2個月後先無感覺
溶線溶得唔好又要再睇醫生
生完又尿道炎

我燥底又唔係太補得