自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

feifei_baby 發表於 17-12-14 18:51
我第一胎有剪,有聯針,有少少唔舒服,頭一個星期銀住銀住咁,一粒止痛藥都冇食。第二胎冇剪,落床後好自如 ...

我二胎剪同一個位,奇怪,剪同聯針完全唔痛,麻醉過後,劇痛,喂人奶,o止痛藥。有爆開,傷口化膿,咁多年過去,M到,或出汗,傷口位會拮拮哋,赤赤哋。

複式洋房

回覆 SandyKL 的帖子

有一d醫院好主張剪,有d醫院會因應情況而決定剪唔剪
至於爆唔爆,就睇下生既時候有無亂用力,我生既時候有跟助產士既指示用力,可能因為咁樣無爆,完全唔洗縫針。助產士會提我幾時用力,幾時唔好用力,佢話唔適當用力會爆,我即刻乖乖地跟住指示

琥珀宮

NBmama 發表於 17-12-14 22:39
回覆 SandyKL 的帖子

有一d醫院好主張剪,有d醫院會因應情況而決定剪唔剪
我三胎都剪,第三胎時同醫生講唔剪得唔剪,因為又會剪同一傷口,

佢就係咁答我。不過最細女個頭都大嘅,唔剪可能都會爆。原來真

係可以唔剪。

子爵府

回覆樓主:

我當時都差唔多痛足一個月先唔再痛,日日都要食止痛藥,去廁所都要就住就住

子爵府

SandyKL 發表於 17-12-14 23:47
我三胎都剪,第三胎時同醫生講唔剪得唔剪,因為又會剪同一傷口,

佢就係咁答我。不過最細女個頭都大嘅,唔 ...

我細女無剪,助產士叫我要聽佢指示慢慢屙,裡面聯左一針

大仔有剪,聯左3針,唔舒服左兩星期

男爵府

回覆樓主:

我第一,二胎都無剪,第一胎生既時候傷口爆左,縫針,坐到痛痛地。
相反,第二胎只係少少爆,我早上06生完,上房休息,派中午飯,我已經可以成個坐係床食,真係唔痛。

唔知關唔關手勢事。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我又係順產又有剪
一個禮拜掛真係乜事都冇了
不過話雖如此
要我受多次,我真係唔敢了

公爵府

回覆 lintoann 的帖子

今次坐月全程瞓住、餵奶都瞓住、加上豬尾骨煲黑豆+南棗!燉4小時!又牛大力燉排骨湯!

大宅

回覆樓主

我都係順產加有剪,記得生完俾midwife 逼住去沖涼雙脚係咁震,連坐輪椅上病房雙脚都未震完,起床去厠所都好困難。

食佐两個幾三個星期止痛藥,
計起上來生完第七個星期先冇個隻陰痛既感覺。

如果生第二個既話,真係要有好大勇氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

剪開下面,每次小便劇痛,忍唔住我先肯去一次。痛到la埋口面。我唔記得幾多日後傷口先瘉合。

別墅

回覆樓主

第一胎有剪,個日下午1點生完,差唔多係產房等到6點先上得產後房。跟住到產後房,休息左一陣,姑娘叫我跟住佢行,試下行唔行到,我一起身feel到下面好腫,好墜好痛,真係含住一啖氣去行,點知我去完洗手間洗手就差唔多暈,好彩姑娘見到即刻捉住我搵個有㝫ge輪椅俾我座。跟住臨出院時,因為好full,冇床位俾下個產後婦,開始趕人出院,check完我個b時,個姑娘大大聲叫其他姑娘搞搞我個女,話收水係全場最勁,最後隊左個b 2枝奶,然後叫出院。好無奈。
個傷口差唔多成個月未好,又好拮,跟住我去婦產科診所去睇,醫生幫我剪晒d線,仲俾我睇d線話收獲豐富(emoji),原來d線溶唔到,剪ge時候痛到眼淚都出黎,仲feel到佢一條條抆出黎。
所以我諗我生一個夠,真係驚左。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我順產開刀都試過,比我再生我都係會順產,開刀實在痛太耐

順產我兩個鐘就可以落床推阿女上房,雖然係有d痛,但唔係痛到郁唔到。反之開刀真係痛到死,落床無人扶無可能會落到床
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我第一胎順產,要剪,痛左幾日。
第二胎順產,無剪,生完好精神,亦無咩點痛,就已落得床,去洗手間亦無問題,好順暢

伯爵府

DHA勳章

ChloePP 發表於 17-12-13 20:47
成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口 ...

生完後.我尾龍骨同pat pat痛左成年都未好返. 最終去睇物理治療2次就好返.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

吾痛係因為吾記得左有幾痛
當你全部心機睇住阿b再只專注餵奶
你又點會理自己有幾痛丫

大宅

artai430 發表於 17-12-18 08:02
生完後.我尾龍骨同pat pat痛左成年都未好返. 最終去睇物理治療2次就好返.

可以pm係邊一個物理治療師嗎?係咪叫你做運動?Thank you

大宅

我兩胎都順產,兩胎都剪,完全一啲都唔痛,

糸醫院姑娘日日走嚟問要唔要止痛藥,我

話唔使,佢話我咁叻,我心諗唔痛食嚟做乜.....

我餵人奶,反而覺得子宮收縮果下係最痛,次次都嗱埋一舊

伯爵府

DHA勳章

ChloePP 發表於 17-12-18 12:22
可以pm係邊一個物理治療師嗎?係咪叫你做運動?Thank you
...
我睇普通西醫. 寫轉介信睇廣華物理治療. ((我諗不一定睇佢, 其怹物理治療都可以)), 價格$3xx左右. 無叫我做運動啊....哈哈...

子爵府

你patpat&尾龍骨嗰度試下用退熱貼

珍珠宮

我4次都係順產,係第一胎有剪,剪完係會痛始終果個都係傷口,要好好護理過多段時間就唔痛咖喇,加油呀,做左媽媽唔同做女果陣,好多野都唔同晒唯有接受佢習慣佢

首頁

尾頁

跳至