自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bambix 發表於 17-12-14 00:53
我係開刀,想講都好好好痛
痛到3日無落過床,係企起身已經痛到成頭冷汗
到第4日先行到,但個人4日無郁,無 ...

咁你好慘喎,我開刀生兩個都係醫生未嚟,姑娘折咗尿喉我已經自己去洗手間同餵奶啦,止痛藥都無食過
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

我順産生2個都有剪, 可能E生手勢好聯針位置完全冇痛... 我朋友在聯合生, 毎次坐底傷口頂住痛, 佢去睇我睇開果位E生, E生話聯針聯得唔好...叫佢毎晩用燈照傷口10分鐘等D線快D溶...2個月後好返啦....所以E生經驗非常重要

琥珀宮

sodababy 發表於 17-12-13 23:39
回覆 SandyKL 的帖子

認同 但唔明D人成日話順產不用到私家生

我認識嘅人,只有第一次係政府生完,第二次轉去私家,或者次次去政府,又或好似我咁,次次去私家生。未識過人第一次係私家生完,下胎係政府生。試過好,點可能返轉頭?!

見咁多人順產生完要食止痛藥,好驚愕,我3胎順產一粒止痛藥都冇食過,原來痛到要㗎 ,長知識了。

琥珀宮

goo_littlebb 發表於 17-12-14 09:58
我成日俾人話我點解順產要去私家, 我諗呢個就係我最好既理由, 真係生完幾個鐘就落床行黎行去, 小便都唔痛:g ...

我係政府可住二或頭等房添,但醫生冇得揀吖嘛!而且順產係助產士執嘅,有人講助產士仲好手勢過醫生喎,好彩就係,遇著個唔精神,或新手就痛苦煩惱勒。

男爵府

emimi 發表於 17-12-14 11:44
我c6就係見我生完咁輕鬆落床行來行去,佢話原來生仔都唔係人地講得咁痛咁辛苦 其實我都覺,不過心 ...

心理折磨真係好大,認同

大宅

lintoann 發表於 17-12-14 16:33
請問你點樣補條腰,thx

我都想知,我今年5月順產生完囡囡,到今日尾龍骨對落個位都重痛,最痛係坐底後起返身個下,有沒有什麼方法可以解決?

複式洋房

我係公立醫院順產生,生完會陰無痛過

無剪無爆無傷口,生完返病房已經可以即刻落地去洗手間

我好好彩遇到一team好好既醫護人員,其實公立醫院都有好多好有heart既醫護人員

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

cherrieloy 發表於 17-12-13 20:50
我第一胎有剪,痛咗成個禮拜先好,第二胎唔駛剪,生完完全唔痛,上咗房即刻可以自己落床
...

我同你一樣

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我有剪,生完番房已經爬黎爬去唔肯訓,唔覺痛,過幾日踎低左先醒有剪…好彩冇爆…因為一身鬆晒實在太爽

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

生兒育女本身就係一件搵笨事

珍珠宮

回覆樓主

我第一胎都係順產,但個傷口唔痛架喎!
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

回覆樓主

我都係 生完承受果種痛仲辛苦過陣痛坐左成個月水泡 生完頭兩日痛到坐系病床郁唔到搞到pat pat同腰之間果舊肌肉好似壞死左咁 而家坐得耐小小都會脾 生一個bb乜都差哂第一胎成個坐月痛到冇心機 成個人面青口唇白左好耐

公爵府

回覆樓主

我第一胎有剪,有聯針,有少少唔舒服,頭一個星期銀住銀住咁,一粒止痛藥都冇食。第二胎冇剪,落床後好自如,我喺醫院直頭盤膝而坐

呢啲因人而異

子爵府

回覆樓主

其實生完係咪因為要坐月,無冲涼或者幾日先沖涼一次又或者用薑水冲!攪到傷口發炎呀!
我自己政府生兩個順產,一出院即刻每日沖澡,每次如廁後,用沖洗瓶加暖水同dd滴露,之後再用廚房紙巾印乾。
我生完兩個都冇食過止痛藥,健步如飛。

翡翠宮

回覆樓主:

等於人地話大肚的媽媽係最靚一樣囉

好老實講,由初孕至依架阿女5歲,我都唔太enjoy做媽媽~

回想初孕時的全天候頭暈加個胃的唔舒服,到後期個肚又重又墜,坐又唔係,行又唔夠氣……

到生的時候仲攞命,食哂全餐先黎開刀,陣痛痛到我想刀仔吉大脾,生完傷口痛就唔在講,我加埋腸胃炎,生完痾足十幾廿次,之後又要輸血~

反而我相對坐月就最舒服,有媽咪幫我湊,,同埋我無經歷過谷奶,係個傷口痛囉!!

到湊初生b都ok,我女好好湊,係食訓痾,如果要我揀,初生頭1年最舒服最enjoy~

到阿女1歲打後,識行識走就黎料喇!!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 17-12-14 17:55
我係政府可住二或頭等房添,但醫生冇得揀吖嘛!而且順產係助產士執嘅,有人講助產士仲好手勢過醫生喎,好 ...

政府可住二或頭等房,我都係
但太多嘢唔確認,有時又話爆左就無位,所以都係揀左私家。

琥珀宮

回覆樓主:

咁多人冇剪嘅?會唔會剪咗唔知呢?因為私家醫生話洋人可以唔剪,中國人唔夠位俾BB頭仔過,唔剪個傷口唔靚,埋口會埋得唔好。

琥珀宮

goo_littlebb 發表於 17-12-14 19:33
政府可住二或頭等房,我都係
但太多嘢唔確認,有時又話爆左就無位,所以都係揀左私家。
...

我著重嘅係有得揀與醫生質素,自己揀醫生,陪伴7、8個月(完全冇係政府做產檢),早建立起信心,放心交自己俾佢。對我嚟講,生果刻醫生比BB老豆更重要,所以我叫屋企男人撤,唔好入產房陪,有醫生就夠勒,我可專心生。

哈哈!似唔似處理工程?對我嚟講,冇分別,生仔係可大可少嘅工程。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我生兩個唔記得有無痛啵,生第一個剪唔切爆左d,淨係記得聯針好鬼痛
每次去完廁所都有沖水同印返乾,無野喎

公爵府

側剪係生產惡夢,小便都痛

首頁

尾頁

跳至