自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

聽你地形容我真係覺得我兩胎開刀都好舒服,原全唔痛,第二朝就自己落地行去餵奶

currypru    發表於 17-12-14 16:12

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

生完呢個月唔好坐咁多,好傷腰骨,瞓起床到休息多D,千萬唔好企起到飲水,唔好睇咁多手機,坐月睇手機係比平常傷十倍。
我自己唔知有無剪,反而正生完落得床,完全無痛無野,我自己第三日出院囉。

侯爵府

回覆樓主

我又真係唔痛喎,生完第二日已經跑出病房追我老公,嚇到我老爺死,下面傷口只可以用唔係幾舒服黎形容,唔係好痛,我諗呢d好個人,都有人話生仔好痛,我就生得好舒服,最痛係陣痛,生果時就唔痛
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔痛喎,2胎都有剪,生完幾個鐘就落地四圍行,坐要就住但唔駛用水泡。
不過唔知關唔關我搵私家醫生接生事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

坐"donut",即係細水泡,會好d

如果真係好痛都要食必理痛,只要唔係一日食幾粒就ok

琥珀宮

回覆樓主:

唔係騙局,係視乎剪與連針者手勢,我3個都係順產,第一胎3點鐘生完由產房送返落房,晚上已可以坐係床,及落床行去BB房睇仔,呢個係點解要俾錢搵私家醫生生嘅最大原因。

如果傷口如樓主咁痛,可能發炎,非常有需要俾醫生檢查吓。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

bongbongpatty 發表於 17-12-13 21:04
其實生完去廁所一路去vv一路用水冲住
沖干淨後我係用風筒吹干好快好

次次VV完都會用沖水樽裝暖水洗下,好彩我又好快就好返。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

我記得我生完第二日,我家人黎探我,我慣左平時咁盤膝坐,佢地好驚訝咁問:你咁坐法唔痛架?

可能有食止痛藥掛,唔係好覺

侯爵府

醒目開學勳章

我SO FAR 生2個都係順產, 第1個肯定有剪, 第2個唔記得了, 因為太快生左. 但生完第一個當日下午(痛左24小時先生得出)已經自己落床周圍行, 傷口有D 痛, 但真係唔係太痛(我本身怕痛的), 止痛藥都唔係食太多就OK了. 好記得我以前同人提過, 生完當日我已經好似未有B 之前既9成了, 我估係一個個人唔同.

子爵府

回覆樓主:

我都有剪但又真係唔痛,第二日落到床去厠所抱BB。始終係手術有皮肉之傷,因人而異。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我順產有剪,第二日已經落床行得走得喇,呢D睇人O既

大宅

回覆樓主

原來都好多jm生完咁快復原。。可能真係好個人。。對於我黎講,衣D傷口復原仲痛過生仔,起碼生仔你知就快生就唔再痛。。

我只係覺得好大騙局,問番D生過既朋友,佢地先講係呀,個傷口會痛1,2個星期咖,仲有下面真係會鬆左,要做運動等等。。以前從來沒人提起,只講生仔既痛

我D朋友有係私家生,搵什麼名醫的,但佢地都有痛,所以可能真係好個人吧。。

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

咁我生第一胎順產有剪真係唔痛,宮縮都唔多痛好幸運,希望呢胎都咁好彩。

珍珠宮

回覆樓主:

因人而異,又唔可以話係呃人嘅。多多休息,尾龍骨好重要㗎!

珍珠宮

jutau 發表於 17-12-13 21:07
我都講過,生仔唔算辛苦,坐月嗰時先最辛苦,下面傷口俾惡露醃到腫晒。。。成個月先溶線,其間個線頭仲拮到 ...

我又係唸起坐月已經唔想生!
第一胎有剪聯左7,8針痛左成個星期,
想去大去唔到爆左線,
第二胎聯左兩野,好快一d都唔痛行得走得,
乜事都無

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

幾日就好呢句真係係人人不同.

你有冇搵私家醫生 check 傷口? 如果痛到影響坐姿, 可以食止痛藥. 試下洗傷傷口後用風筒吹下, 傷口乾爽d 會快d 好.

我生完就唔痛, 非常好彩三次個傷口都冇痛, 落到床點行都得. 第一胎有少少膿, 醫生要拆線, 拆線果下真係痛過生仔.

別墅

回覆樓主

我開刀生,唔洗陣痛我覺得好爽,好多人話好傷,但我覺得咩事都無,睇完呢個post更加無後悔

currypru    發表於 17-12-14 16:02

大宅

bosch 發表於 17-12-13 21:42
幾日就好呢句真係係人人不同.

你有冇搵私家醫生 check 傷口? 如果痛到影響坐姿, 可以食止痛藥. 試下洗 ...

好彩而加D線係自己溶的,唔敢想像拆線會有幾痛

我下面既傷口已經沒咁痛,係仲有少少痛,feel到自己未復原

但我左邊pat pat 仲好酸痛,坐得好辛苦。尾龍骨幸運地都好好多,係如果喂奶坐得耐又會唔舒服

伯爵府

ChloePP 發表於 17-12-13 20:47
成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口 ...

我生第一胎 種要有痔瘡 起身都起唔到 又坐唔到吃飯 第二胎就好好多 唔洗剪加上有經驗 樓主休息多D 訓多D

首頁
12345...11

尾頁

跳至