自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

子爵府

回覆樓主

我2胎都順產,系第一胎個線頭吾溶痛耐D,第二胎冇乜嘢丫

公爵府

ChloePP 發表於 17-12-13 20:47
成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口 ...

係哋姑娘手勢問題呢?我果時生完真係好快無野,同個女出院後第二日,已可去飲茶。

水晶宮

成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我瑪麗醫院冇剪,我即日落床行動自如,係有一次坐得快咗就痛,其餘慢慢來冇嘢喎

珍珠宮

我唸人人情況唔同,我生第1胎凌晨,有剪或可能唔大,第2日夜晚雖仍有小小痛,但已可行來行去,第3日已想出院。第5日夜晚出院已落街食晚飯。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只能說。。感覺o既野。。人人唔同。。。我三胎都順產,第一同第三胎有剪,但第一胎復原超快。。。其實三胎都唔覺話好痛。。亦行得走得。。成日落床。。。我地順產已比開刀o既傷口細小好多吧!各有各好喇!
剛生產完,盡可能好好休息吧!

大宅

回覆樓主

又唔可以講騙了嘅,只系每人體質不一樣啫

珍珠宮

有冇麻醉?

伯爵府

回覆樓主

兩胎都有剪

都痛既,但都係24小時後都落到床,因為我好想返屋企!

第二胎5日就要出街接女放學,慢慢行都可以接受。

不過個個人接受痛的程度都唔同
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

侯爵府

回覆樓主:

開刀和順產也不好過
第一胎開刀,私家醫院遲了幫我拔尿喉
(不喜歡私家因為姑娘做嘢很不小心)
搞到我去廁所嗰度損咗,至少不舒服成半年
個傷口又痕又神經痛
第二胎順產,因有殘留物子宮發炎
差點要刮宮,好彩吃抗生素後冇事
但是剪咗嗰個位也不舒服成半年
不過總括來講順產恢復快少少
至少去廁所沒有不舒服

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

有剪,但唔痛喎!第二日可落床了。

侯爵府

瞓得好勳章

我同你一樣,第2胎順產,我痛足一個月,食唔安訓唔落,重要餵母乳,日日喊,成個怨婦咁怨家人點解唔比我開刀
重攪到同家人老公關係好薑,差d講離婚,個時重成日諗,開刀咪好囉,起碼我坐到,呢家坐都坐唔到,食又食唔到, wc又去唔到,好憎你地(家人)
好彩1個月後就終於開始無事,但老實講,我生完足足10個月唔敢行埋,個陰影好勁

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

痛唔痛真是睇個人,仲要睇醫生手勢,
我第一胎開刀政府醫院,覺得開刀既痛延續最少半年,完全好返,要一年!
第二胎順產都是政府,要剪,傷口幾日已唔痛,又抱到bb,但成日有野了住了住唔舒服,12朝後去私家醫生度覆診,話是條線收尾唔夠靚,佢幫我剪一剪條線就立刻鬆哂

水晶宮

你地順產好勁,我怕痛,一早決定一定要開刀

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

你要留意下會唔會發炎,可以去健康院檢查吓,我個陣生第一個都係咁,痛兩星期都仲好痛,坐又坐唔到,要側身坐,後來去健康院比醫生檢查,原來爆左線同發炎,醫生寫紙我入院,原本話安排再連過,但手術室好多人排緊要等一星期先可以,住左成星期係每日帮我洗傷口,因為醫生話傷口有濃,所以我咁痛,但等手術室期間,傷口都埋緊,後黎無咁痛,問我仲連唔連,同埋見到傷口已開始埋緊口,我話唔連啦,就比藥水我番屋企自己洗,所以你要check吓個傷口會唔會有問題呀

但到我生第二個時係有cut少少,但我無感覺痛,係有少少扯住咁,但唔痛,2日左右就再無扯住咁啦

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我事實上真係生完已經行得走得,半夜生完朝早落餐廳食早餐,人人唔同,我無呃人㗎。個傷口係少少痛,未至於影響行走。生完舒服晒一身輕既感覺,因為大住個肚都唔係咁舒服。

珍珠宮

畀面勳章

bongbongpatty 發表於 17-12-13 21:04
其實生完去廁所一路去vv一路用水冲住
沖干淨後我係用風筒吹干好快好
保持清潔乾爽好快好。咁痛可能發炎。

夜晚ㄧ定要訓覚休息,太辛苦叫屋企人夜晚餵奶粉

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cherrieloy 發表於 17-12-13 20:50
我第一胎有剪,痛咗成個禮拜先好,第二胎唔駛剪,生完完全唔痛,上咗房即刻可以自己落床
...

我又係,生第二胎第二日上產後運動班,個物理治療師話我唔似生完,同平時一樣咁行同郁動

公爵府

我生第一胎時整親條腰和背、但個會陰傷口痛左2星期就唔痛了!條腰痛左幾年!

今年二胎出世補返好條腰!但個胸口位好痛!(因為坐月時成日側身餵人奶)!

子爵府

回覆樓主:

咁我好好彩,我第一日已經落床照顧bb, 第二日唔太痛,第四日係屋企小小痛,第7日好似得小小扯痛!

首頁
23456...11

尾頁

跳至