自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

。。。

男爵府

LuckyBBB 發表於 17-12-14 00:03
事源今個月男家訂左有兩日要我地一家人返男家鄉下(安/遷墳墓),所有男家既親戚都要出席 (但其實個老人 ...

先唔理白事對白事忌諱問題
我只係想講我係你99 都唔想幫你湊
自己生自己湊,咩一打二湊兩個無辦法?
佢迫你生?
唔好老憑要老人家湊孫
另外感覺上亦唔見得你尊重99
佢去旅行佢既事
如果佢真係連炸病呢招都出埋
倒不如你先檢討自己
何解佢寧願炸病都唔黎睇粒孫
最後,我都好想睇下你做節個日拎出黎講
大家會點反應,你記得到時再出part 2

好耐無回覆,好日都唔打咁多字,爽

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔好怪我直,老人家唔係老馮要幫手湊孫
湊唔掂但又要生2個,怪得邊個呢?
衰啲講,第日99再老啲,冇能力湊,
咁你打算點?你講到自己完全搞唔掂咁

男爵府

糖嬰兒 發表於 17-12-14 00:14

先唔理白事對白事忌諱問題

唔係佢迫我生
只因係我生完第二個身體先出現毛病,所以先要在我身體未康復前要 99 幫手遮

我一心諗住生完都係自揍既,無奈身體有病先要99 幫手

男爵府

wing514 發表於 17-12-14 00:18
唔好怪我直,老人家唔係老馮要幫手湊孫
湊唔掂但又要生2個,怪得邊個呢?
衰啲講,第日99再老啲,冇能力湊 ...

我係因為自己身體生完第二個出現毛病,先要奶奶幫手孖我一齊揍
我無諗住99 幫我揍一世,我一向都諗住自己身體好轉左就自己揍番晒(所以今年三月我已經無再叫99幫手)

子爵府

唔評論你同奶奶之間既事

如你真係唔想出席既話,咪話各處鄉村各處例,你女家D人話會相沖所以唔返得男家鄉下囉
要從一種感覺中"走開",回到屬於原本自己的地方,是一種本領。 當你練就了一身好武功,回頭看那些痛苦已化為灰燼,你會慶幸自己又跨過了。 ...

子爵府

回覆樓主

1.白事同白事有無相沖我唔知
2.做節問題,你唔係應該問男家得唔得,係問自己得唔得。只可以問男家介唔介意。男家答無野代表唔介意你上去,唔代表你唔洗守孝。

男爵府

wongarma 發表於 17-12-14 00:35
唔評論你同奶奶之間既事

如你真係唔想出席既話,咪話各處鄉村各處例,你女家D人話會相沖所以唔返得男家鄉 ...

其實我覺得返佢鄉下果樣野無咩所謂,我都係百無禁忌的

我只係最介意佢地心中兩把尺遮,而且佢舊年果把尺仲要在我地屋企最無助既時候堅持

子爵府

回覆樓主:

其實樓主爆奶奶一鑊對大家都冇好處……
既然佢明示暗示都唔想湊,唯有自己諗辦法。
都明白你不得已先叫佢幫,但自己身體有病要求人就冇法,係要受d氣
現階段都事過境遷了,保持適度良好關係對大家都有好處……

男爵府

mocha20150323 發表於 17-12-14 00:41
1.白事同白事有無相沖我唔知
2.做節問題,你唔係應該問男家得唔得,係問自己得唔得。只可以問男家介唔介意 ...

其實係咪呀?
我真係唔太識。。。。
原來有分別?
其實守孝除左唔上人屋企,唔去紅事,咁同朋友在聚會係咪都得唔得呀?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

呢d情況好多時都會有兩把呎,如果覺得有問題,會沖撞就唔去算數,到時拎出黎串人都唔會有得著。

子爵府

LuckyBBB 發表於 17-12-14 00:43
其實我覺得返佢鄉下果樣野無咩所謂,我都係百無禁忌的

我只係最介意佢地心中兩把尺遮,而且佢舊年果把尺 ...

咁又唔可以咁講,佢唔係自己阿媽,點會處處從你角度出發……
自己阿媽都未必不偏不倚啦……
總之,靠人就係要屈就

男爵府

jesswu 發表於 17-12-14 00:48
其實樓主爆奶奶一鑊對大家都冇好處……
既然佢明示暗示都唔想湊,唯有自己諗辦法。
都明白你不得已先叫佢幫 ...

其實揍既問題已經解決左了,我身體好番好多可自己揍番
只不過咁岩呢排屋企既白事&佢地回應撩起左我遮。。。
我都明白爆都無補於是,只係洩氣而已

不過都多謝幾位幫我平心而論既jm

男爵府

jesswu 發表於 17-12-14 00:52
總之,靠人就 ...

都係。。。
多謝你

子爵府

LuckyBBB 發表於 17-12-14 00:49
其實係咪呀?
我真係唔太識。。。。
原來有分別?

守孝唔上人地屋企係因為自己家中有白事要尊重對方,只要對方唔介意,係可以上人地屋企。

聚會問題應該係睇咩聚會,如果同人慶祝生日果d當然要避諱下。

男爵府

mocha20150323 發表於 17-12-14 01:04
守孝唔上人地屋企係因為自己家中有白事要尊重對方,只要對方唔介意,係可以上人地屋企。

聚會問題應該係 ...

明白。。。
謝謝

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

LuckyBBB 發表於 17-12-14 00:49
其實係咪呀?
我真係唔太識。。。。
原來有分別?

唔去人屋企唔去紅事
行街食飯約會正常

大宅

jesswu 發表於 17-12-14 00:52
總之,靠人就 ...

別墅

回覆樓主:

人地唔介意就得!

另一樣野,99無義務幫你湊小朋友,你身體唔好果期都叫做幫過你,你應該要感激佢肯幫你,
可能後期99想休息吓,想有返自己嘅時間,但又唔好意思開口,先順世用呢個借口甩身!
佢無責任無義務幫你湊架,所以你都應該要體諒99,
外人的我只覺得你當99係工人!

首頁

尾頁

跳至