自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

江歌案
https://youtu.be/EuZaPmbRA7w

大陸好似係,人死左嘅賠償金比受傷嘅賠償金要低,所以出事時通常寧願將人整死,有錯請指正

P.s. 我覺得呢個制度好有問題

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

內地是世界因車禍死亡的人數最多的國家之一,每年有9萬多人死於意外車禍,平均每分鐘就有1人死於車輪之下。在車禍賠償方面,坊間有一種奇怪的說法,就是對司機來說,撞死人比撞傷人更化算。那麼,浙江杭州張姓男子車禍後,家屬這麼急於要死亡證?

內地律師解釋,在現行法律制度下,於一些重傷的人,尤其是有那些傷殘、殘疾,賠償金額會遠遠比死亡賠償金為高,因為對一個確定的死者的賠償金的數額是明確的。不過,對於一些嚴重傷殘人士,他們的賠償金額可能是開放式的,會是一個長期延續的。所以,這種情況下就會經常出現嚴重傷殘的賠償金,可能遠遠高於死亡的情況。至於,家屬等待車禍者判傷過程,時間可以十分冗長;若然家人因車禍死去,只需提供「死亡證」,就可以進行申索程序。

「死亡證」在國內也是有價有市的。安徽就有一名外省男子購買大量偽造的死亡醫學證明等材料,扮成學生模樣,謊稱父親病故無錢安葬在銅陵某菜市場處乞討。上周五(10日),警方將男子的伎倆拆穿,並對其買賣、使用、變造的公文、證件、證明文件的違法行為給予行拘15日的處罰。

https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20171114/57455131

寶石宮

2023年兔年勳章

bobomia 發表於 17-12-14 09:25
內地是世界因車禍死亡的人數最多的國家之一,每年有9萬多人死於意外車禍,平均每分鐘就有1人死於車輪之下。 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人性卑劣至係源頭。

當一個人攞刀拮傷左人,當時,點會立刻諗到日後要賠錢問題。

若咁有心思,點解唔諗下點解要傷人?

是否早有諗法:一定要置之死地?

故,一切皆藉口而已。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 17-12-14 09:51
人性卑劣至係源頭。

當一個人攞刀拮傷左人,當時,點會立刻諗到日後要賠錢問題。

同意,江歌案只是把人性醜惡一面表露無遺矣

wcpcelia    發表於 17-12-15 14:20
ada0707    發表於 17-12-14 12:30
my005    發表於 17-12-14 10:03

珍珠宮

回覆樓主:

內地嘅制度就係咁

男爵府

回覆樓主

呢個我聽過,早幾年返大陸坐的士,唔知講開咩司機同我講,撞死賠得平過撞傷,我聽到都好出奇

珍珠宮

bobomia 發表於 17-12-14 09:05
江歌案
我覺得源頭係文革將傳統道德價值觀念摧毀,但又無法建立新一套道德觀,反而變左以金錢主導的價值觀。

翡翠宮

回覆樓主:

大6何來悲劇,國泰民安

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

撞唔死要賠一大筆錢比佢過下半生
感激遇上你~

琥珀宮

江歌案

計受害人金錢需要,好多時真係嚴重傷殘多於死亡,所以我相信好多國家,損失賠償,計出來也是咁樣!大部分國家包括香港,都由保險理賠,司機唔會理個賠償金額,內地要司機車主自己賠錢?

反而係刑事責任,車死人,罪名應更重,但內地似只賠錢,刑責如何判罰好少提及。

男爵府

內地就係咁, 我表哥係廣州比車撞死左, 我舅父收左30萬, 咁就一條命我問媽咪點解就咁解決, 我媽反問我, 唔係可以點, 人都死左, 大陸係咁架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 17-12-14 13:13

計受害人金錢需要,好多時真係嚴重傷殘多於死亡,所以我相 ...

刑罰係咩我都想知。反而我想知,如果係香港人,在大陸俾車車死,系咪就咁賠幾十萬了事

珍珠宮

2024年龍年勳章

CS_HON 發表於 17-12-14 13:17
內地就係咁, 我表哥係廣州比車撞死左, 我舅父收左30萬, 咁就一條命我問媽咪點解就咁解決, 我媽反問我, 唔係 ...

對方使唔使坐監?有冇其他刑罰呢?我想知,如果係香港人,在大陸俾車車死,系咪就咁賠幾十萬了事

珍珠宮

2024年龍年勳章

mrschocolate 發表於 17-12-14 12:08
我覺得源頭係文革將傳統道德價值觀念摧毀,但又無法建立新一套道德觀,反而變左以金錢主導的價值觀。
...

唔該可唔可以講多啲,文革點樣將傳統道德價值觀念摧毁呢?

男爵府

bobomia 發表於 17-12-14 14:24
對方使唔使坐監?有冇其他刑罰呢?我想知,如果係香港人,在大陸俾車車死,系咪就咁賠幾十萬了事 :sweatin ...

我表哥係大陸人,原先係賠18萬,舅父唔肯,要告佢,之後賠30萬和解

子爵府

木土土 發表於 17-12-14 13:13

計受害人金錢需要,好多時真係嚴重傷殘多於死亡,所以我相 ...

大陸刑法,如果你肯收錢,簽和解書,責任就少些
講真,通常好多家庭都覺得人都死了,不如拿些錢,起碼對將來有保障。如果唔拿錢,咪要被告受刑法咯…
不是每個撞死人的司機都有錢賠!

wcpcelia    發表於 17-12-15 14:21

子爵府

bobomia 發表於 17-12-14 14:24
對方使唔使坐監?有冇其他刑罰呢?我想知,如果係香港人,在大陸俾車車死,系咪就咁賠幾十萬了事 :sweatin ...

我朋友美國讀書回來,是專業人士,被個窮人撞死
錢就無啦!咪去坐監咯…好似都是10幾年

伯爵府

想生BB熱投

kiko_mami 發表於 17-12-14 13:08
撞唔死要賠一大筆錢比佢過下半生
係大陸人命有價仔女都可以照賣

大宅

江歌案

香港都係咁,世界上大部份地方都係咁,撞死人緊係賠少過撞到人地殘廢搵唔到食啦,你要養佢一世喎,好正常。

不過,撞死人刑罰甘好多,睇你搏唔搏。

反而,我覺得原因係香港必定要買最少一億第三者保險,所以撞到人唔會諗賠償問題。賠唔足咪最多破產,四年後又一條好漢,不過一億都已經好夠用,好少要破產既。

第三者保險可能先係個制度問題,唔係賠償比生人多過死人。

首頁

尾頁

跳至