自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

yming明 發表於 17-12-14 11:37
仔仔學咗幾個月琴,
一開始都好叻仔架,日日自動自覺咁練琴,
但最近呢排成日都扭計,

同佢一齊彈 扮彈錯/唔識 叫佢教

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我會唔學落去,免浪費金錢同時間。

男爵府

仔仔學咗幾個月琴,
但最近呢排成日都扭計,
其實同鐘意番學,但唔鐘意溫書/做功課一樣道理
唔知小朋友幾多歲,但可以同佢講下道理,話佢知如果想進步想彈多D唔同既歌,就要多D練習,你都會想老師讚你架?如果學嚟學去都係個幾首歌,你唔悶老師都覺煩啦

但如果一開始個目標只係當興趣俾佢玩,唔追求進步唔追求學得好,咁就冇得好講啦

珍珠宮

小時候我同妹都有學琴,好吳想練果陣,媽打到佢練

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

幾個月我諗已經學了幾版樂譜(一兩句嗰D),我會同亞女玩抽曲遊戲,我响已學的樂譜中抽,睇吓抽中邊版就彈邊首,咁樣一嚟無咁悶,二嚟可以第佢首首都練吓。
當然大前題係要有人伴住佢一齊做。

大宅

仔仔學咗幾個月琴,
但最近呢排成日都扭計,

佢自己想學琴,我同仔明言學琴同練琴係套餐,學得琴就要每日練琴,最少30分鐘。佢開頭都一服作氣懶好學,依家又係衰,我淨係提醒講好30分鐘,之後後開始炸傻,話睇琴聽唔到,叫佢彈多次,見佢某首特別差,會話果首好好聽想聽多兩次。
簡單講我係呃多一次係一次。

珍珠宮

我會解決比佢聽,任何技藝都係有付出先有收穫。琴一定要練先會進步,而練的過程的確係可能會悶。 如果佢唔練,就唔好浪費父母金錢同佢自己時間,下個月開始唔好再學琴。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實係佢自己話學,定係你要佢學?

大宅

yming明 發表於 17-12-14 12:07
其實都係辦法來嘅,
但我有時候唔得閑睇住佢練,希望佢自己可以養成練琴嘅習慣,
不過依家睇落就幾難下啦:i ...

你個小朋友幾大?能唔能夠傾到,約束每日固定練琴時長。傾條件,否則硬性規定等佢養成習慣。
開頭一定要有人監督佢。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好重點係你想他學,定他自己想學

wcpcelia    發表於 17-12-15 16:26

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

放過佢啦,又放過自已。。依家都唔想練,彈上去678級時點算? 我都係個來人,點解你要佢學琴,學同唔學係唔係咁重要呢? 依家放手,好過傷荷包又傷身。。

大宅

回覆樓主:

真係好需要小朋友自己有興趣同好鐘意先得,好似我女8歲先話比我知好想學,跟住比佢學,我觀察到佢一直好主動去琴行練琴,係9歲嗰年先肯買部琴比佢係屋企練琴,到而家佢10歲仍然好鍾意彈,所以我相信佢真係喜歡學,她們仲細時我從來無逼小朋友學乜嘢,只係等佢地話我知想學咩,比她們試,然後可以從旁觀察到佢地係咪真係想學

男爵府

回覆樓主

我小學時期比阿媽迫學琴共五年,當中有被打打鬧鬧,到中學我阿媽已經迫唔我,可以唔學。之後三十年我亦冇掂個琴lu, 直情係憎,有陰影架,所以唔好小朋友學唔想學的「課外活動」。由有興趣被迫到冇興趣架,順佢心願啦,留番個錢好過。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 yming明 的帖子

無催佢,次次考試都hea 練,考8 級都係咁。 反而考完8 級後,無再學,就成日攞 D 演奏級嘅歌嚟彈,佢話鍾意彈琴,唔鍾意考試。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至