6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

BB唔中意食粥仔,所以一直都係開米糊佢食,但奶奶話粥仔有營養D,平時D米糊我有落蛋黃、南瓜、菜心,或者係蘋果、香蕉,如果唔食粥既話都唔會唔夠營養掛?

男爵府

LucaLuLu 發表於 17-12-14 14:35
BB唔中意食粥仔,所以一直都係開米糊佢食,但奶奶話粥仔有營養D,平時D米糊我有落蛋黃、南瓜、菜心,或者係 ...

都有營養,睇你比咪野煲粥仔,99同我講話粥仔冇咁上火,米糊容易上火,我仔果陣兩樣都有食下,我冇研究過邊樣有營養D

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chengkayan 發表於 17-12-15 11:45
都有營養,睇你比咪野煲粥仔,99同我講話粥仔冇咁上火,米糊容易上火,我仔果陣兩樣都有食下,我冇研究過 ...
粥仔冇咁熱氣架?如果淨係食米糊,會唔會唔夠營養呢?

大宅

回覆樓主

只要BB健康又在生長線內,佢鍾意邊樣多D咪食邊樣多D囉,我覺得無問題的。
米糊成份都係米來的。

男爵府

燕妹 發表於 17-12-15 20:02
只要BB健康又在生長線內,佢鍾意邊樣多D咪食邊樣多D囉,我覺得無問題的。
米糊成份都係米來的。
...

外邊買d米糊話加左好多營養,唔知係咪好d

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB幾大喇,我覺得最好慢慢學食粥仔,我呢排煲得最多就系淮山蓮子粥,細B好鐘意食。
回覆 LucaLuLu 的帖子

Hello LucaLuLu, 只要媽媽有加多元化嘅瓜菜,粥仔/ 糊仔都俾到足夠營養架! 不過粥仔嘅質感容易調較,隨住BB 吞嚥、咀嚼技巧越來越叻,可以慢慢將粥仔整得較杰身,咁BB 第時食飯仔都易D 適應。媽媽有冇試過用魚湯/ 瘦肉煲有味粥俾BB 呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩樣都有營養,只要加多D天然有益食物入去就得。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

都有營養架,但怕比較熱氣

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我自己覺得系。因為粥仔都會比較新鮮吖,而且可以放肉,菜之類

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

營養我覺得兩樣都有,兩樣都係米嚟,如果有配搭瓜果茶肉落去就唔驚唔夠營養。我以前係加D瓜蓉菜蓉,又會落D豬肉/雞肉或魚肉落去煲,當然細個BB食唔到幾多肉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆樓主:

營養是其次,BB要續步學習大人食物,由粥仔>林飯開始,跟住可以同枱食飯,米糊只是比他適應固體食物的代替品

男爵府

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-19 18:17

Hello LucaLuLu, 只要媽媽有加多元化嘅瓜菜,粥仔/ 糊仔都俾到足夠營養架! 不過粥 ...
有呀,但佢都唔肯食,會唔會係d魚太腥呀?
LucaLuLu 發表於 17-12-20 12:04
有呀,但佢都唔肯食,會唔會係d魚太腥呀?

BB試多D唔同種類食物好好呀! 有研究指出BB每試一款新食物有時要試至少8次先接受到,如果媽媽擔心腥味,可以少少煎一煎魚身黎僻腥先燒熱平底鍋(唔落油)將魚輕輕煎熟至兩邊金黃, 再將煎好嘅魚放入煲魚湯袋內紮好,加水淆成湯用黎煲粥。媽媽可以選擇含有豐富 DHA 脂肪酸/少骨嘅魚例如三文魚、紅衫魚、木棉魚、沙甸魚等,多攝取DHA有助BB神經系統同視力發展架!媽媽試過邊種魚呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

男爵府

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-21 10:40
俾BB試多D唔同種類食物好好呀! 有研究指出BB每試一款新食物有時要試至少8次先接受到,如果媽媽擔心腥味,可 ...
街市魚檔個人介紹用鯇魚腩,BB食OK嗎?

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

個個口味都唔同, 你可以比多啲唔同種類佢試下, 最好係天然有營就得啦.

珍珠宮

回覆樓主

兩樣都有食,粥仔係新鮮食材買來煲,會新鮮D。糊仔相對來說比較熱氣。

複式洋房

粥仔無咁熱氣
LucaLuLu 發表於 17-12-21 11:35
街市魚檔個人介紹用鯇魚腩,BB食OK嗎?
1斤以下的魚類一般甲基汞含量較低,鯇魚,秋刀魚、䱽魚、鯇魚、鯪魚、烏頭、馬頭,都適合BB食用,適量及輪流選擇唔同類型魚類進食 既安全營養更多元化。由於魚類屬於高蛋白質食物,比較容易致敏,唔同種類魚先由少量開始,連續試3-7日,觀察BB 有冇過敏反應,BB食完蛋黃有冇試過敏感?

男爵府

炎夏勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

米糊經高溫烘焙,我覺得會熱氣。

首頁

尾頁

跳至