6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

reallife 發表於 18-3-6 02:11
想請教粥係咪每日都要煲?

係, 用一早打好既米, 分好在盒仔存放在冰格

回覆 reallife 的帖子

Hello reallife,通常準備一餐食物分量已經足夠,為BB選用天然、新鮮、時令食材,用即煮即食方法,食物會比較好味和有營養。如果一次煮多左BB食唔哂,需要隔餐再食,媽媽要留意保存及翻熱溫度(避免將熟食放係室溫多過2小時,盡快將剩下/容易腐壞熟食冷藏係4度或以下,翻熱時中心溫度需要高過75度),都可以預防由食物傳播疾病架。BB幾大呀? 每日食幾多餐固體?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!
joeyjoeywong 發表於 18-3-6 03:04
食到啦,已經加固第二餐,謝謝

6個月食到固體份量(250-300ml),開始食第2餐固體進度好好呀 如果BB吞嚥能力咁好,可以嘗試肉蓉,豬、魚、雞、牛都可以架,媽媽可以慢慢俾佢食1/2-1湯匙肉類,豬、魚、雞、牛都可以架,留意依家質感可以比較稠/泥蓉狀,BB胃口/口味會時有改變 ,顏色鮮艷食材,配搭蕃茄肉碎、芝士(低鈉)豆蓉等,既好味又有營養,媽媽都可以試下呀

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-6 14:08
回覆 reallife 的帖子

Hello reallife,通常準備一餐食物分量已經足夠,為BB選用天然、新鮮、時令食材,用 ...

bb七個月,一日食2餐糊仔,聽說要連接試一種食物幾次,觀察bb有冇對某種食物敏感 ,例如我想煮雞粥佢食,係咪雞肉攪碎煮熟後搞成冰入冰格,每次用時就落入糊仔或粥仔度煮?

大宅

畀面勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-3-6 14:11
6個月食到固體份量(250-300ml),開始食第2餐固體進度好好呀 如果BB吞嚥能力咁好,可以嘗試肉蓉,豬 ...

多謝你專業意見, 肉想 滿 7個月先加,因為試過一次肉碎粥,BB 反應好唔鍾意 , 我驚佢怕左食粥,謝謝你
reallife 發表於 18-3-6 15:36

bb七個月,一日食2餐糊仔,聽說要連接試一種食物幾次,觀察 ...

Hello reallife, 係呀, 每款新食物要連續試3日去觀察BB有冇敏感反應。新鮮嘅食材係最理想, 媽媽如果想方便, 預備多左嘅食材可以攪碎煮熟後製成冰粒, 每次用時加入糊仔或粥仔煮熟。留意解凍後盡快食用。建議媽媽注意食物安全: 選擇安全的食材、保持雙手及用具清潔、徹底煮熟食物、將食物存放於安全溫度就更放心啦。

joeyjoeywong 發表於 18-3-7 01:11
多謝你專業意見, 肉想 滿 7個月先加,因為試過一次肉碎粥,BB 反應好唔鍾意 , 我驚佢怕左食粥,謝謝你
...
Hello joeyjoeywong, 明白媽媽嘅擔心, 可以試下將肉碎絞碎的或者放少份量, 粥仔質地幼滑的, 細口的餵食, BB 會比較容易適應同接受架。試下有冇幇助啦!

首頁

尾頁

跳至