想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位JM,係想有BB前要點做同埋要準備D咩?身體係咩情況下會易D有BB架? 有D咩要少食或多食? 我已經努力左半年,但都無咩效果

伯爵府

認真mode: 做女性檢查了解子宮嗰啲結構有冇問題, 有冇hormonal problem 等等
可買紅啲嗰啲黎check ovulation .

Enjoy mode: having sex every 3 days , don’t think about baby. Have fun .

我認真mode左2年都冇, 用enjoy mode ( 放棄心態)半年就有左大b and 細b

taijimui    發表於 17-12-27 16:20
taijimui    發表於 17-12-27 16:19

子爵府

同意上面JM所講,你同你老公有無detailed check up?因為如果有問題,咁你不停努力都係無用。
咁如果雙方都無問題,就可能壓力太大,唯有放鬆啲。

大宅

我努力左兩年都未有, 大家一齊加油~

大宅

JM你嘅心情我都好明,之前我都係甘,等左差唔多3年都無,之後我放棄左。結果唔夠一年就有左,依加20W5D啦…..

我自己就係食葉酸同埋做運動,同埋會量下體溫當routine 工作做。之後有去睇中醫,中醫同我講我要多養陰才能養卵,跟住就開始飲水藥調理大約半年。但我睇開果個中醫又要排好耐,我又唔想中斷調理,收工就去油麻地買左盒滴雞精番屋企試下。我見佢有款想孕滴雞精,跟著排卵前後喝。之後做左2-3次就有左。你都加油啊!!好快到你有好消息架啦!

大宅

回覆樓主

我都試咗4-5個月都唔中,諗緊要唔要睇中醫。。

子爵府

回覆 HyperBB 的帖子

你都係check咗所有嘢正常而未有?如果係,中醫調理都係可以試

大宅

回覆樓主:

女性檢查可以係邊到做呢?
因為我見好多診所都有宣傳單張
但唔知佢check既野係乜東東
其實最主要係check邊幾方面既野呀?
Thank you!

別墅

回覆 rachel_tim 的帖子

Check過曬都無問題

大宅

回覆 windychan7 的帖子

我都睇到好多明星有飲滴雞精,見到人地講飲左想孕滴雞精好快會Bingo,甘岩團購又有平wo就試下啦。裡面有兩種口味,幫助身體補充適合的賀爾蒙,無幾耐就BINGO左啦~

同JM分享下我嘅飲食原則,我睇左好多書,書裡面都會提到排卵前(MC5-15天)可以多食雌激素嘅食物幫助養卵,好似番茄、豆同埋車厘子 果D……排卵後食(MC15到下次月經來之前),多食黃體素食物,例如菠菜同埋木瓜 果D。調理對懷孕好重要架~另外飲食盡量清淡啲,多食一D「滋陰含膠質」嘅食物同埋藥膳例如銀耳湯同埋木耳。具滋陰效果,無論係對女仔或女性都好多好處架

伯爵府

polly_kk 發表於 17-12-15 15:21
回覆 rachel_tim 的帖子

Check過曬都無問題

咁就relax mode la.

子爵府

回覆 baby21082016 的帖子

最緊要係check 吓輸卵管有無塞,因為塞咗無論幾努力都無用,另外就係一啲hormone會唔會令人排卵唔正常,甚至無排卵。所以通常話半年有正常性生活,又唔避孕,都未有BB,就要睇不育科check吓。
而老公方面就要check吓啲精,因為精弱,都會引致難成孕。

大宅

HOPEFORBB 發表於 17-12-15 15:46

最緊要係check 吓輸卵管有無塞,因為塞咗無論幾努力都無用,另外就係一啲hormon ...

即係入診所同佢講我想check呢啲就ok?

子爵府

我相信你已經做咗最基本的懷孕前檢查,依家係因為試咗一段時間都未有,所以你最好搵返不育科,好似仁安嗰啲去做檢查,你去睇,佢一定會要你哋做以前檢查,確定問題所在。

大宅

HOPEFORBB 發表於 17-12-15 18:06

我相信你已經做咗最基本的懷孕前檢查,依家係因為試咗一段時間都未有,所以你最 ...

其實我乜野檢查都未做過
第一步應該係點呢?

子爵府

咁你試咗幾耐?如果剛開始,又未係高齡,可以試多幾個月。
做檢查最普通就去家計會,但如果你已經試咗半年左右都未有聲氣,咁建議你book不育科睇吓,詳細啲做個檢查如check輸卵管,驗精等,至於不育科,私家醫院有養和,仁安;私家診所有好多,呢度有啲JM睇陳志慧,鄭競偉,藍寶梅,陳憶仕等。

大宅

HOPEFORBB 發表於 17-12-15 21:02

咁你試咗幾耐?如果剛開始,又未係高齡,可以試多幾個月。

唔該晒你呀我已高齡了...試左一年多

子爵府

咁真係要把握時間,攪清楚問題所在,對症下藥。呢度好多JM都成日講時間唔等人,加油

大宅

HOPEFORBB 發表於 17-12-15 21:34

咁真係要把握時間,攪清楚問題所在,對症下藥。呢度好多JM都成日講時間唔等人, ...

多謝你既意見

大宅

HOPEFORBB 發表於 17-12-15 10:31
回覆 HyperBB 的帖子

你都係check咗所有嘢正常而未有?如果係,中醫調理都係可以試 ...

其實我未檢查過 我諗住一年後都唔中先同老公一齊去check。。係咪其實半年後冇料到都已經需要去檢查㗎喇?

首頁

尾頁

跳至