論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我巳經拾好曬煲湯既材料,淨係叫佢加夠薑,佢都仲係要加塊果皮落去,巳經唔使你林野,你都仲要下下咁出錯。係未個個賓妹都係咁白痴?

水晶宮

anniter1000 發表於 17-12-15 10:55
我巳經拾好曬煲湯既材料,淨係叫佢加夠薑,佢都仲係要加塊果皮落去,巳經唔使你林野,你都仲要下下咁出錯。 ...

你工人係叻唔切而做咗多餘嘢; 有 d 工人係 僱主執出來一 set 湯料, 落d 又唔落d.....仲嘔血

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你個工人識唔識分薑同果皮

大宅

佢知道係兩樣野,但就唔識分煲唔同既湯而落唔同既材料,好似煮菜唔識分几時用薑同船頭,教到唔識教,可以點做,叫佢用筆抄下一樣做錯.

wcpcelia    發表於 17-12-16 20:39

大宅

回覆樓主

係咁㗎,又唔識煮,又要懶醒,整啲創意料理。我果個教咗佢煲豆腐魚尾湯,煲咗20次都煮得啱,唔知點解第21次要加塊果皮落去,搞到成煲湯好苦。

我同去講好苦我哋飲唔到,叫佢留返做佢自己第二日嘅 lunch (我係 working mom), 之後佢就煲返正常版嘅豆腐魚尾湯喇。

男爵府

回覆樓主

我個工人仲叻,我煲好晒唔駚佢,點知我出街佢就猛幫我加水落煲湯度,要保持滿滿的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你叫佢, 唔做夾黑面. 唔使佢做呢, 就懶叻去倒米. Show佢好叻.

以前大食bun Vicky, 因我唔使工人煑的. 有剩亦比佢食. 我鐘意煑節瓜炆瑤柱. 瑤柱要比水,蒸軟, meet開一絲絲.

有日我整好未meet, 有事出街, 叫佢don't touch, ok mamm.
我返到來, 好叻同我講 mamm, I tear the scallop already. 倒晒D水、 得D絲.
I said don't touch, why you touch?
You like to eat, I give You to eat. Do you know every time I keep the water?
Yes mamm.

You just eat this, I prepare another one.

唔知佢地諗乜.

男爵府

我懷疑佢哋好中意整古人作樂

複式洋房

回覆樓主

我個賓賓都係啦,煮過好多次既送都可以錯,夠膽死我執菜乾出來煲湯,叫距煲陳腎。距同我將D菜乾炒蒜蓉喔。

大宅

煮飯方面我都覺啲賓好白痴,要切細啲既佢切到大大舊,要切大啲既佢同我切到碎晒筷子都難夾。叫佢因住人數唔好落咁多水但永遠都係煮到成煲水咁。叫佢一落鑊唔好狂兜,佢永遠都係狂兜炒到啲野碎晒,尤其是豆腐!

水晶宮

abbc2015 發表於 17-12-15 23:03
煮飯方面我都覺啲賓好白痴,要切細啲既佢切到大大舊,要切大啲既佢同我切到碎晒筷子都難夾。叫佢因住人數唔 ...

“要切細d, 佢就切到大大舊; 要大舊時, 佢就切到細細粒” ---> 我工人一樣係咁!

佢有款湯, 向來用開薯仔做材料, 有次竟然用芋頭仔代替, 我真係未飲过有芋頭的湯, 佢話佢鄉下 係咁煑!

寶石宮

2023年兔年勳章

anniter1000 發表於 17-12-15 10:55
我巳經拾好曬煲湯既材料,淨係叫佢加夠薑,佢都仲係要加塊果皮落去,巳經唔使你林野,你都仲要下下咁出錯。 ...

可能懶醒 諗住做錯 下次唔駛做

子爵府

vivienfong 發表於 17-12-15 14:48
我個工人仲叻,我煲好晒唔駚佢,點知我出街佢就猛幫我加水落煲湯度,要保持滿滿的
...
笑左!咁姐係煲極冇味

大宅

birdbird 發表於 17-12-15 23:46
“要切細d, 佢就切到大大舊; 要大舊時, 佢就切到細細粒” ---> 我工人一樣係咁!

佢有款湯, 向來用開薯仔 ...

笑左,芋頭湯

啲菜成日俾佢炒到過熟,次次都好似食隔夜菜咁,炒到無晒營養!煮飯唔掂,買餸又唔識,帶佢去街市無心學,幫唔到手,仲要我屋企老人家走出去買餸,佢就un un腳係屋企抱住我兩個b係度玩!

我準備炒佢了,新既一月頭來,希望至少聽教聽話!

複式洋房

... 距系咪驚你返黎見D湯少左,話距偷飲啊?我99系甘架,次次都話D湯少左姐姐偷飲距D湯!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

...

你煲好的湯, 佢偷飲咗, 加番D水落去.

大宅

咁你講多句no ginger咪得囉
唔駛咁激氣喎

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

吾係,同意其他人講,係你姐姐叻吾切

首頁

尾頁

跳至