自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

^—^ 發表於 17-12-15 11:32
粥,抄米粉,花生醬,火煱都好肥.....

重有運動,運動,運動...先可以加快新陳代謝....

我呢幾日日想買花生醬,宜家決定唔買!

用戶要求終止服務

甄小bee 發表於 17-12-15 14:25
我呢幾日日想買花生醬,宜家決定唔買!

係呀,唔買就可以吾食....

我都係長期作戰一族,我就因痛症

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

是是但但 發表於 17-12-15 11:38
回覆 Giant 的帖子

星期一 ~ 五:

小羔羊,妳嘅資料好有用呀! 謝謝妳。其實我都估計係火鍋出事,因早前去旅行,日日狂食小食 + 零食但體重都可維持不變。講個秘密妳知,其實屋企人係想我增肥架,只係我想keep住而家體重啫,所以控制體重一事一定要低調進行,同佢哋食飯一定唔可以露出破綻架,唯有重點放響weekday,慳番d quota 同佢哋食 (當然都唔可以太放肆)。改變餐單如下:俾d意見丫。

星期一 ~ 五 (必定同仔響快餐店/茶記,食完佢返學):
早餐(快餐店):燕麥包一個 + 無糖豆漿一杯 (因上網睇話快餐店的麥皮就算無糖,都加咗好多花奶去煮,令其滑d香d,所以索性買個麵包豆漿去快餐店食算數)
午餐(公司食):蕃茄烚蛋治1份 / 烚蕃薯2個 + 蘋果1個 (我響公司食,唔帶飯係因為我唔想食隔夜飯,我本身孭住呢個病,聽聞唔好的)
晚餐(屋企食):飯2湯匙、菜湯一碗、菜2碗、蒸肉2湯匙 + 生果1個 (維持不變,放工開行turbo煮飯最快都7:00開飯)

星期六:
早餐(茶記):火腿通粉走火腿 + 檸水唔落糖 (我已戒晒精製肉如火腿、午餐肉、腸仔... )
午餐(快餐):叉燒湯米1碗 + 檸水走甜1杯 (放心,一向討厭肥叉的)
晚餐(屋企):呢排食火鍋多,肥牛2-4片、餃子2隻、響鈴2-4件、麵子麵1個,其餘都係菜類菇類,而且唔會飲D湯,亦好少點醬油 (要低調,所以一開波就淥定一大碗蔬菜先俾佢哋淥肥牛,因都知菜好吸油,肥牛、餃子,上限2件,唔食的話會惹懷疑,戒響鈴、炸魚皮、炸枝竹呢d炸嘢,亦唔點任何豉油醬汁)

星期日:
早餐(酒樓):灼菜1份 + 鮮蝦腸粉1條 + 蝦餃/燒賣1粒 + 生果1個 (C6話佢weekday已經朝朝茶記,所以堅持星期日飲早茶,將叉燒包改蝦腸,蝦餃/燒賣減至1粒)
午餐(茶記):隨自己喜歡
晚餐(屋企):飯2湯匙、湯1碗、魚肉1碗、菜2碗 + 生果1個 (屋企煲湯係用瘦肉的,我戒雞湯,所以應該唔肥膩的)

花生醬多、蛋治、鴛鴦、牛腩麵、壽司...... 甚至麥噹噹、車仔麵都會食,不過只限一星期1-2次,亦會適可而止,當俾心態放吓假回吓氣,維持作戰的堅持力,亦呃吓自己身體,上網睇話如果長期捱餓或食得太清淡,身體會自動調低新陳代謝去適應"危機"的,減肥反而會越來越艱難。(其實我係咪響度搵緊借口呢?)

其實零食一向少食,只係響公司同事遞到埋嚟食1-2件啫,而家都戒啦,攞咗之後拎返屋企俾仔食。

上網睇到tabata運動,好啱我呢d冇乜時間做運動嘅懶人,又試吓跟下。

唔知係咪天氣開始凍,會容易肚餓,我希望自己能堅持,亦唔知新餐單有冇作為(可能根本係運吉),希望用一個月時間搣番呢9磅。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

wawaliluk 發表於 17-12-15 12:24
自己煲的粥,肥嗎?
梗係唔係啦,係大x樂的粥,皮蛋瘦肉粥/柴魚花生粥,唔覺肥膩。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Lilylee727 發表於 17-12-15 13:30
可以嘅就淥菜先啦, 鴛鴦鍋好易滾過另1邊
係喎,呢點諗唔到添。聽日就一開波就先淥菜,之後先俾佢哋落肥牛。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

etam724 發表於 17-12-15 13:42
會唔會身體上出咗問題?有無唔舒服呀?
身體乜事都冇,行得、瞓得、食得、痾得。

男爵府

回覆樓主:

學計卡路里,唔食過卡路里就可以食得好飽,又減到肥,
我自己看書學了,
星期一至六
早餐,二隻烚蛋白,二湯匙麥皮加熱水,
11:30am 二個拳頭大的蘋果
中午1:00 十粒雲吞,烚二碗菜
4:00pm corn chips15塊,一個蘋果
晚餐8:00pm 一碗湯,二碗菜以上,兩片肉,魚肉任食,一湯匙飯
介甜,介糖,介奶茶,介油
飲好多水,
星期日 free ,但都習慣了介糖,少油,少澱粉,
星期一至六,每日做1hour帶氧收下腹 運動,
三個月減10lbs, 現在仍keep 到,
大碼變中碼,
要再減多六磅,可以多D靚衫著

侯爵府

Giant 發表於 17-12-15 15:00
係喎,呢點諗唔到添。聽日就一開波就先淥菜,之後先俾佢哋落肥牛。

我冇食早餐+零食,1個月瘦5磅,冇減食冇戒甜,不過每日keep住快步行10000步

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

今日到呢刻:

早餐:燕麥包一個、無糖豆漿一杯
午餐:烚蕃薯2個、蘋果一個
晚餐:今晚滾菠菜湯,煎荷包蛋(阿仔要求的),雲耳蒸雞。

所以我會食:
飯2湯匙
菠菜2碗
荷包蛋1隻(我知係禁忌,但唔可以俾屋企人知我想keep fit)
橙1個

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實我都係肥野扮專家。
你食既野唔算肥~
我諗都真係邊爐出事。
但你地係食開咩湯底? 湯底係MAINPOINT喎!
如果麻辣鍋就真係......致肥兇手。

星期一 ~ 五 (必定同仔響快餐店/茶記,食完佢返學):

早餐(快餐店):燕麥包一個 + 無糖豆漿一杯 (因上網睇話快餐店的麥皮就算無糖,都加咗好多花奶去煮,令其滑d香d,所以索性買個麵包豆漿去快餐店食算數) OK呀!

午餐(公司食):蕃茄烚蛋治1份 / 烚蕃薯2個 + 蘋果1個 (我響公司食,唔帶飯係因為我唔想食隔夜飯,我本身孭住呢個病,聽聞唔好的) OK呀! 但如果烚蕃薯2個, 最好加隻烚蛋啦~ 有D 蛋白質到肚好D。除了蕃茄烚蛋治, 炒蛋其實OK架~ 唔洗戎絕哂油類, 你可以用平底鑊一茶匙油煎蛋。又或半罐水浸吞拿魚, 加一湯匙低卡沙律醬黎夾方包。又或白烚雞脾加大量蔬菜。(雞脾去皮, 少少鹽醃)
可以多D變化。

晚餐(屋企食):飯2湯匙、菜湯一碗、菜2碗、蒸肉2湯匙 + 生果1個 (維持不變,放工開行turbo煮飯最快都7:00開飯)

星期六:
早餐(茶記):火腿通粉走火腿 + 檸水唔落糖 (我已戒晒精製肉如火腿、午餐肉、腸仔... )

其實如果食茶記, 有些餐廳有叉燒, 咁就叉燒通啦~ 有D 肉到肚好D。

午餐(快餐):叉燒湯米1碗 + 檸水走甜1杯 (放心,一向討厭肥叉的)

早上食了叉燒咯, 生厭既話, 午餐可食星加坡魚蛋米 或 白切雞米, 雞就去皮, 食得清D既話, 可以叫快餐店幫你另上, 咁D雞可自己搵熱水過一過先, 冇咁油。如果放落米粉度, 可能連帶一碗粉都較油。

晚餐(屋企):呢排食火鍋多,肥牛2-4片、餃子2隻、響鈴2-4件、麵子麵1個,其餘都係菜類菇類,而且唔會飲D湯,亦好少點醬油 (要低調,所以一開波就淥定一大碗蔬菜先俾佢哋淥肥牛,因都知菜好吸油,肥牛、餃子,上限2件,唔食的話會惹懷疑,戒響鈴、炸魚皮、炸枝竹呢d炸嘢,亦唔點任何豉油醬汁)

一定要肥牛嗎? 其實轉生牛肉可以嗎? 生牛肉都好好食架喎!

同埋真係要睇咩湯底, 湯底油, 就全部油。EVEN 先淥了菜好D, 但你其他食物一樣吸油。
豉油可點, 係醬汁唔好姐。
麵子麵<--係咩黎架? 定你想講蝦子麵? 如果係, 就盡量揀非油炸個種。
咁你要低調, 其實唔一定同人講減肥先要食清D既, 為了健康, 一樣可以唔好食咁油同肥膩架喎!

星期日:
早餐(酒樓):灼菜1份 + 鮮蝦腸粉1條 + 蝦餃/燒賣1粒 + 生果1個 (C6話佢weekday已經朝朝茶記,所以堅持星期日飲早茶,將叉燒包改蝦腸,蝦餃/燒賣減至1粒)

蝦腸,蝦餃/燒賣減至1粒 <--OK呀! 蝦腸, 最好唔好點佢D 豉油, 因酒樓個D好多油架。
如果要低調, 輕輕HIGH下扮點佐

午餐(茶記):豬潤粥一碗 <-- 簡唔中食啦, 唔好個個星期食
晚餐(屋企):飯2湯匙、湯1碗、魚肉1碗、菜2碗 + 生果1個 (屋企煲湯係用瘦肉的,我戒雞湯,所以應該唔肥膩的)

花生醬多、蛋治、鴛鴦、牛腩麵、壽司...... 甚至麥噹噹都會食,不過只限一個月1-2次,當俾心態放吓假回吓氣,維持作戰持久力,亦呃吓自己身體,上網睇話如果長期捱餓或食得太清淡,身體會自動調低新陳代謝去適應"危機"的,減肥就會越來越艱難。

壽司<-- 其實壽司係減肥良伴黎架, 一餐食6-9件係OK架! 壽司係最清淡~ 除非你揀個D有醬既軍艦, 如果唔係, 刺身加舊飯,女人的浪漫, 好健康又冇油。

上網睇到tabata運動,好啱我呢d冇乜時間做運動嘅懶人,又試吓跟下。GOOD!!! 你試下上FB 既PLAY EAT EASY , 佢成日放1D TABATA / 瘦腹操既短片, 可以跟住做。另外亦可搵COFFEE LAM (林芊妤) (前TBB 藝員) , 我見佢FB 專教人做一些瘦身操, 好易跟的。

唔知係咪天氣開始凍,會容易肚餓,我希望自己能堅持,亦唔知新餐單有冇作為(可能根本係運吉),希望用一個月時間搣番呢9磅。 加油~~~

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Moppyhaha 發表於 17-12-15 11:46
每日運動30分鐘,當然最好可以做夠一個鐘..有運動減得快D
, output 係好重要

男爵府

是是但但 發表於 17-12-15 15:24

其實我都係肥野扮專家。

我都有跟coffee 做

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一定要肥牛嗎? 其實轉生牛肉可以嗎? 生牛肉都好好食架喎!
哈哈!!! 大少話肥牛係火鍋的靈魂呀! 仲話同生日一定要有生日蛋糕同一道理。咁兩仔爺都鍾意,冇理由要佢哋就我啫,唯有捨命陪君子,自己刻制囉,只限2片,我一向都會lur走d肥肉架,當然網紋嗰d lur唔到啦。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要睇埋有冇運動。

不過會唔會你平時食太少,所以一食多d 就好易肥? 感覺你一日食d 野未必夠1200卡?

珍珠宮

Giant 發表於 17-12-15 11:13
已用兩個磅磅過,晴天霹靂~~ 我而家唔係重,但本身係肥底,一個月重9磅只怕係只一個開始,所以希望有控制體 ...

星期六日出唒事

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bosch 發表於 17-12-15 16:01
要睇埋有冇運動。

不過會唔會你平時食太少,所以一食多d 就好易肥? 感覺你一日食d 野未必夠1200卡?
如果係咁嘅話,即係我一年365日都必須keep住食得少於1200 kcal 至得喎。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Giant 發表於 17-12-15 15:21
今日到呢刻:

早餐:燕麥包一個、無糖豆漿一杯
你個餐單, 唔夠蛋白質, 缺少蛋白質會流失肌肉!
你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好似澱粉質太多?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

同埋真係要睇咩湯底, 湯底油, 就全部油。
我用史x生清雞湯咋,佢話零脂肪架。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Giant 發表於 17-12-15 16:51
如果係咁嘅話,即係我一年365日都必須keep住食得少於1200 kcal 至得喎。

咁唔健康, 唔好咁做.

首頁
12345...7

尾頁

跳至