母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB差不多兩個月了, 我d奶量仲唔係太多, 主要埋身餵, 係夠食,但儲得勁少...下個月要返工,聽聞返工後奶量會急跌,仲可以點增加奶量

1. 每次BB食既時間都好唔同,有時食一邊15mins BB就瞓, 有時食足兩邊食成1個鐘,有時兩個鐘就餓,有時隔4個鐘先喊,但又唔一定食得耐那次隔得耐先喊,搞到好難預時間做自己野,講梗既係沖涼同食飯,又冇瞓好瞓,有時有月月友親戚上黎,見我咁快又餵,會話咁快又餵?!係咪食唔飽?人奶係咪稀d架?

2. 右邊奶量只是左邊的一半, 右邊nipple仲有粒小白點,是否塞奶? 如果3個鐘冇餵冇泵,左邊其實最多都係得120-150ml, 已經漲到變石頭胸. 右邊成4個鐘冇餵冇泵都係少少漲泵得50-70ml,會唔會已經收奶?

3.
我奶柱不多,左邊有時2-3條,右邊1-2條,大部分滴滳仔, 泵得好慢,可以點增加奶柱?

4.
我每次埋身之後會泵約10-15 mins, 通常一邊泵到20-50ml, 我每邊用一個奶樽做雪奶,或用儲奶袋儲冰奶;所以雪櫃好多20-50ml既雪奶/冰奶,好浪費空間, 而儲奶袋又貴,又不想倒左佢,滴滴皆辛苦呀,你地點儲?

水晶宮

pinglam0101 發表於 17-12-15 11:43
BB差不多兩個月了, 我d奶量仲唔係太多, 主要埋身餵, 係夠食,但儲得勁少...下個月要返工,聽聞返工後奶量 ...
4. 雪到同溫度嘅奶可以倒埋一齊儲,咁就唔使咁散。

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

人奶係容易消化啲,另外多俾bb啜多啲少奶嗰邊,可以多返,返工多飲水定時泵奶就可以keep到,半夜記得起身泵奶,最多奶的,唔夠就加泵

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-12-15 13:24
4. 雪到同溫度嘅奶可以倒埋一齊儲,咁就唔使咁散。

新鮮泵完可以倒埋同一樽嗎?

大宅

ka_kelly55 發表於 17-12-15 13:34
人奶係容易消化啲,另外多俾bb啜多啲少奶嗰邊,可以多返,返工多飲水定時泵奶就可以keep到,半夜記得起身泵 ...

已經比BB啜多d
差不多當安撫奶咀咁
奶量都好似冇乜改善
唔知要幾耐先見效

水晶宮

pinglam0101 發表於 17-12-15 16:27
新鮮泵完可以倒埋同一樽嗎?
新鮮泵完原樽雪凍先,如果量唔多應該好快凍,凍咗就可以倒埋落之前嘅凍奶,咁就可以 free 返一隻樽出嚟。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

當去到谷、石頭胸已經係回奶想追奶一定要定時放奶、唔好等到谷
可以餵完、泵完,再手擠清佢,多刺激先多奶,放鬆心情休息要夠要飲多水食夠野
新泵出黎既奶要雪起碼一個鐘,凍左(差不多咁凍)先可以同雪櫃入面既奶溝埋一齊
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

ka_kelly55 發表於 17-12-15 13:34
人奶係容易消化啲,另外多俾bb啜多啲少奶嗰邊,可以多返,返工多飲水定時泵奶就可以keep到,半夜記得起身泵 ...

唯有加泵啦

大宅

EstrellaDamm 發表於 17-12-15 18:37
新鮮泵完原樽雪凍先,如果量唔多應該好快凍,凍咗就可以倒埋落之前嘅凍奶,咁就可以 free 返一隻樽出嚟。 ...

明白
想問儲冰奶
1.應該雪左做凍奶先做冰奶
2.新鮮泵好直接倒入袋做冰奶

大宅

newspaperhang 發表於 17-12-16 02:00
當去到谷、石頭胸已經係回奶想追奶一定要定時放奶、唔好等到谷
可以餵完、泵完,再手 ...

回奶
覺得自己連奶都未完全上好...
我係食左fenugreek 先谷到變石頭
應唔該應該停下?
同埋我d奶出得好慢,我睇youtube見人一泵好快有好多奶柱,我大部分時是不是滴滴仔,泵到起碼7、8分鐘先出現奶柱,而且好快冇,出左咩問題

水晶宮

pinglam0101 發表於 17-12-16 06:32
明白
想問儲冰奶
1.應該雪左做凍奶先做冰奶
我冇咩深究呢點。通常我都係泵兩次儲起倒埋一齊冰,所以本身係凍咗先。直接冰都無不可。總之泵出嚟後最理想十個鐘內冰就得。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

pinglam0101 發表於 17-12-16 06:38
回奶
覺得自己連奶都未完全上好...
我係食左fenugreek 先谷到變石頭

媽媽你要先明白餵母乳既原理,胸部有一定「容量」,如果造奶多、容量就滿、滿左,咁就會谷會石頭胸身體見造左咁多奶都無bb 食,佢自然就會造少d、回奶(希望我咁樣解釋你會易明白,我唔太識點表達
如果你定時、或增加餵/泵母乳,身體就會知道「唔夠奶」造多d,但你一定要俾時間身體去造、去適應,唔係一餵多、一加泵就會即刻多奶,只要你堅持一段時間就會多)可能係幾日或一兩星期,個個人都唔同)
而,奶柱係個個人都唔一樣,唔需要太在意
**我見你問其他媽媽冰奶,我都搭句咀我自己係直接泵完即冰,如果你一泵夠一餐都可以即冰如果唔夠,可以兩次泵、凍哂一樣溫度先冰,但要記住「十個鐘內」就要決定冰唔冰

我做左母乳媽媽就黎年半(仲餵緊),真心推介你睇健康院派既母乳書仔,入面有好多資料好useful,而且本書仔又唔洗錢,放係屋企當有時忘記點處理就拎出黎睇當然上網都睇到,但我個人覺得睇書快過上網search(網上太多資料反而愈睇愈亂)
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊