在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,我做到好灰吖,特別係個仔依家2歲,成日5肯食野,每一次煮完一大輪又5食,諗好多5同ga野整都5食,早午晚都5肯食,晚晚到半夜就要起身食奶,
身心都好攰,成日發脾氣,又硬頸,搞到成日都好炆,
成日發火鬧,搞到自己成日都好燥,好5想咁,
鬧佢又好似好5應該,但又控制5到自己5鬧,
做到好灰吖.....又5識教又煮到好食ga野令佢可以食飯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

iceice135 發表於 17-12-15 14:52
如題,我做到好灰吖,特別係個仔依家2歲,成日5肯食野,每一次煮完一大輪又5食,諗好多5同ga野整都5食,早 ...

放心,2歲係咁,俾香口野就連碟都Lam 埋,佢其他野食就那口那面唔肯食咁,佢夠精神咪得囉。佢唔食,你咪自己顧自己,佢歲幾之後你唔駛日日為佢去專登煑,佢要跟你咁食。

生多個你就會明呢個係個loop, 唔駛鬧。我大仔練仙練到5歲,二仔7歲仲係食好少不過食既食物種類多左,三女一向算胃口唔錯。對住大仔我又鬧又打,之後睇開d 就算,講真食飯要開心,相信冇人鍾意食到俾人又鬧又打吧。

別墅

可以試下比fish oil佢食,我仔都係2歲幾唔肯食嘢,食完好胃口咗

男爵府

如題,我做到好灰吖,特別係個仔依家2歲,成日5肯食野,每一次煮完一大輪又5食,諗好多5同ga野整都5食,早 ...

我明
我個仔2歲幾, 唔鍾意食嘢, 之前迫佢食大人飯, 試左兩個月佢都唔肯食, 餓佢鬧佢都冇用, 跟住成個人瘦晒, 我又擔心佢, 最後都放棄左迫佢, 心諗你鐘意食杰粥就由你食。 問過醫生, 佢話肯食鐘意食乜就由佢食(正餐), 玩食物就由佢玩, 45分鐘收碗, 培養左對食嘅興趣同習慣先, 佢話就算當年見有啲細路唔肯食嘢, 大個左一樣神高神大, 唔駛迫。

夏落特    發表於 17-12-19 22:09

男爵府

-正餐前2小時禁食。
-限時45分鐘, 過鐘收碗。(飯餐前要同個小朋友講好只有45分鐘用餐時間, 過鐘就收碗, 佢懶懶閒唔食就提一提佢夠鐘就會收碗, 到左夠鐘就同佢講係時候收碗了, 頭也不回收走碗)
-如果半夜起身要奶(多數因為佢無食晚飯)千其唔好比佢。要狠心。由得佢喊生喊死。如果心軟就唔work架啦。必須比佢知道除左正餐之外佢係唔會有得補食。
-佢會半夜起身食奶即係佢會肚餓。只要堅持, 最後佢都會明白夜晚只有正餐可食, 佢只有乖乖地食。
-狠心同堅持好重要。

大宅

回覆樓主:

其實要狠心減奶的份量,
佢就會多食固體食物。
莫講小朋友,大人飲一支奶都飽
小朋友胃好細,飲奶佔據左胃的空間,自然無胃口食其他野
我仔本身唔鍾意食,生長線長期25%
介奶後食多左飯,體重直線上升
試下慢慢減奶份量吧
鵝要健康

複式洋房

我以前都試過,但係自己越緊張,脾氣越差,希望樓主同鬆下,問吓專業人士意見,唔識野應該有好多原因,會唔會身體真係有啲唔妥?
最緊要係媽媽自己放鬆,咁就唔會令到大家關係緊張(emoji)

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

我女以前都練仙, 戒左奶就開始食飯, 正係早晚先比奶, 下午就一時時, 可能飲奶太滯, 所以真係要狠心戒夜奶, 加油!

洋房

回覆樓主:

trouble 2 係咁上下,試下小食多餐,如果有時間,燉D肉汁補一補

首頁

尾頁

跳至