自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

tansyneko 發表於 17-12-21 13:47
我個case無,當時我隻眼腫咗懷疑眼瘡,即日有得睇

要先見護士,佢再決定即日見醫生定排期

明白,唔該曬!

男爵府

日日見好多乾眼病人,最近冬天濕度低就更加多。
講真既,不外熱敷+滴無防腐劑人工淚液+睡前用眼膏+多啲用力眨眼(特別係睇電腦電話果時)。
醫生多數會開輕劑量類固醇眼藥水短期使用令不適症狀減輕,因為當病人有乾眼症狀既時候其實眼角膜已經相當乾燥。
年過40既女性一般眼乾情況開始出現,平時可以補充魚油。
做曬以上所有野維持一段時間乾眼情況都無改善的話,再去睇專科,幾百蚊唔好慳,乾眼太嚴重會令角膜受損。
至於依賴人工淚液呢個說法,皮膚乾你都會日日查cream查lotion,當自己分泌唔到優良淚液,靠滴滋潤淚液都係需要

利申:眼科專科診所工作

侯爵府

常綠葉 發表於 17-12-21 05:48
我姨一遇到人食煙,當然係坐正旁近,約20分鐘就會眼腫同不斷流眼水和鼻水,萬試萬靈。除左敏感藥可以止到 ...
敏感無得搞,只有遠離致敏源

琥珀宮

ben-dan 發表於 17-12-15 22:07
我對眼都好乾,濕度低加上失眠更龟裂,係想挖爛對眼。眼科E生話只可以滴眼藥水舒緩,但會倚賴。
...

放杯水係附近

禁止訪問

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-21 13:00
我都係睇咗好多年,有兩隻的,一支細樽,一支大樽有盒架

我睇咗好多年, 醫生話政府只得右邊呢隻, 佢寫紙叫我自費岀去買左邊呢隻 點解你有咁好嘅

琥珀宮

_candy_ 發表於 17-12-23 20:08
我睇咗好多年, 醫生話政府只得右邊呢隻, 佢寫紙叫我自費岀去買左邊呢隻 點解你有咁好嘅:surp ...

或者你咁諗啦,有又唔代表好既,證明對眼有嚴重事先有d“更好的藥”,我寧願無啦,我寧願有對健康的眼,眼有事比任何疾病都來得慘

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-23 20:19

或者你咁諗啦,有又唔代表好既,證明對眼有嚴重事先有d ...
我寧願佢俾我好過我要自已出去買,1個月1枝好貴囉,個醫生話醫院無呢隻藥先寫紙我去買

琥珀宮

_candy_ 發表於 17-12-23 20:22
我寧願佢俾我好過我要自已出去買,1個月1枝好貴囉,個醫生話醫院無呢隻藥先寫紙我去買 ...

如果專科都唔俾你,證明你對眼無咩事好輕cam,有事先攞張紙去買,咁我寧願同你換啦,我要對好眼,唔駛成日滴,對眼唔駛依賴依d

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-23 20:49
如果專科都唔俾你,證明你對眼無咩事好輕cam,咁我寧願同你換啦,我要對好眼
...
專科話無呢隻藥唯有叫我自已去買渣,所以為先奇怪點解你又有

琥珀宮

_candy_ 發表於 17-12-23 20:53
專科話無呢隻藥唯有叫我自已去買渣,所以為先奇怪點解你又有

肯定有,但都肯定我嚴重過你,普通個隻我無效的

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-23 22:14
肯定有,但都肯定我嚴重過你,普通個隻我無效的
我最勁係乾到痛,痛到入心,連眼到打唔開,再加埋敏感你宜家點呀?呢排勁乾,我成日對著放濕機

大宅

_candy_ 發表於 17-12-23 20:08
我睇咗好多年, 醫生話政府只得右邊呢隻, 佢寫紙叫我自費岀去買左邊呢隻 點解你有咁好嘅:surp ...

政府呢隻有冇類固醇?

珍珠宮

mo.mchen201001 發表於 17-12-23 23:41
政府呢隻有冇類固醇?
話無

琥珀宮

_candy_ 發表於 17-12-23 23:06
我最勁係乾到痛,痛到入心,連眼到打唔開,再加埋敏感你宜家點呀?呢排勁乾,我成日對著放濕機:l ...

我就上個禮拜最辛苦,乾到刺痛,好似有針刺對眼咁

大宅

回覆樓主:

試下用eye gel會潤啲

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-24 22:05
我就上個禮拜最辛苦,乾到刺痛,好似有針刺對眼咁
濕度低麻,我都係,連訓覺時都覺刺痛,日頭有時痛到入心,到極限時眼都大唔開,過一陣就有淚水潤返,但真係好好好好好好痛,痛到爆炸。我宜家直頭開放濕機,個頭申埋d霧到,會好少少

琥珀宮

_candy_ 發表於 17-12-25 00:27
濕度低麻,我都係,連訓覺時都覺刺痛,日頭有時痛到入心,到極限時眼都大唔開,過一陣就有淚水潤返,但真係 ...

但到眼水出時,會那到痛,滴眼藥水補第一下都那到入心肺,我之前都有開放濕機,不過對我作用不大

珍珠宮

回覆樓主:

有冇用無防腐劑人工淚水?

珍珠宮

tansyneko 發表於 17-12-25 20:18
但到眼水出時,會那到痛,滴眼藥水補第一下都那到入心肺,我之前都有開放濕機,不過對我作用不大
...
係架,極那極痛我開放濕機就好d,今日天氣都乾呀,你點呀?

首頁

尾頁

跳至