用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.79%

義工

自由講場 今日: 848|主題: 955801

跳至
邊度可以照骨齡  

別墅

國民生產總值:792

阿仔8歲,得118cm高,小學連續3年排第一,聽人講可以照骨齡和打生長激素,請問有邊位醫生可以介紹?thx

水晶宮

國民生產總值:66291

開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主

我仔之前去健康院時寫紙去醫院照

別墅

qq媽媽咪 發表於 17-12-15 18:21
我仔之前去健康院時寫紙去醫院照

但我仔而家唔需要去健康院,係咪都可以叫健康院寫紙?

男爵府

國民生產總值:6523

2018勳章 開心吸收勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我都想知私家有無,應該睇咩科?

水晶宮

開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主

我之前睇時順便寫埋,係睇兒科,醫生check完身體再即時照,再覆診。如你之前去左健康院,打去問下可唔可以寫,如唔得唯有等下學期去健康院時叫姑娘寫紙

子爵府

國民生產總值:10316

Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:25
但我仔而家唔需要去健康院,係咪都可以叫健康院寫紙?

8歲已經小學?每年有一次健康檢查,可以同姑娘講,見下醫生傾下。

水晶宮

S.B.N. 發表於 17-12-15 18:28
我都想知私家有無,應該睇咩科?

私家唔清楚,不過應該有,睇兒科
因我係健康院寫紙去政府醫院睇

別墅

ozoz 發表於 17-12-15 18:31
8歲已經小學?每年有一次健康檢查,可以同姑娘講,見下醫生傾下。

係喎!都可以,唔該你

大宅

國民生產總值:2829

好媽媽勳章

樓主,我小朋友和你情況差不多,我一年級二年級做健康檢查已經同醫生講佢唔高,但醫生點都話要收集幾年資料先睇下駛唔駛驗,所以我都想知道出面街有無私家做照骨齡。

別墅

國民生產總值:900

Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:00
阿仔8歲,得118cm高,小學連續3年排第一,聽人講可以照骨齡和打生長激素,請問有邊位醫生可以介紹?thx
...

請問骨齡係咩?即係人8歲骨得6,就可以打成長激素,令骨骼生得快D多D追實際年齡?

大宅

國民生產總值:4424

Stellady 發表於 17-12-16 00:29
請問骨齡係咩?即係人8歲骨得6,就可以打成長激素,令骨骼生得快D多D追實際年齡?
...

我都想知

珊瑚宮

國民生產總值:104317

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我知養禾有

伯爵府

國民生產總值:16893

回覆樓主

睇普通醫生叫佢轉介

大宅

國民生產總值:4288

醒目開學勳章 畀面勳章

...

我個女今個月8嵗…得117cm左右,去學童檢查醫生話佢由細到大都係偏細粒,所以都算正常

公爵府

國民生產總值:29668

Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:34
係喎!都可以,唔該你

你自己打去健康院問下,可能會约見医生,可refer.不用等下次学校体檢

大宅

國民生產總值:1650

回覆樓主:

照x光便可

別墅

giantkid 發表於 17-12-15 23:44
樓主,我小朋友和你情況差不多,我一年級二年級做健康檢查已經同醫生講佢唔高,但醫生點都話要收集幾年資料 ...

我啱啱問咗老公,上次健康檢查係佢帶,原來佢有問醫生,醫生話佢一直嘅生長線都無跌過,所以算正常喎!
但實際佢真係比同齡小朋友矮,仲要係男仔,所以都担心,唉!可能遺傳咗我矮喇!但我都想睇吓有無後天方法幫吓,如果健康檢查都唔幫,真係要揾私家

別墅

Jasmine-4711 發表於 17-12-16 11:23
你自己打去健康院問下,可能會约見医生,可refer.不用等下次学校体檢

都會試吓,唔該你

大宅

國民生產總值:2132

...

我以為係講成年人添. sorry.

水晶宮

Stellady 發表於 17-12-16 00:29
...
即未發育, 可能遲發育. 有d中一, 中二至開始發育.

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎