夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 10:20
16歲拍拖 34歲結婚 今年40

本來我們的性格都是有點南轅北轍

其實, 由拍拖到結
都唔覺得你有幾喜歡佢
佢, 就想結婚; 宅男一名
其實你兩位都好consistent
點樣黎到而家人到中年可以突然熱愛起黎呢?

侯爵府

回覆樓主:

你老公由始至終都係一個悶男,但他對你係一條心,你當年揀得佢就知婚姻會平淡,佢可能唔慣呵寒問暖,你教下佢,話比佢聽如佢會做係大家都開心,一次唔得就兩次,你有需要講比佢知,佢唔會無端端變暖男的,為了孩子不要輕言分開。

大宅

分開咗,你真係會開心 d?

男爵府

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 10:20
16歲拍拖 34歲結婚 今年40

本來我們的性格都是有點南轅北轍

其實從小開始既愛情,我個人覺得係好難得既,唔係人人可以擁有,不要輕言放棄。
可能早幾年你都把心思放在兒子的身上,疏忽左既唔係佢,疏忽左既係你兩個之間既溝通同埋距離,久而久之變成而家呢個局面。
變左既唔係佢,因為佢一直都係一個宅男,但我感覺上佢係愛你及兒子的,只係佢唔善於表達出黎,有d男人愛你唔係愛係表面既。而你一識佢就已經知道,佢唔係個幽默風趣,口甜舌滑既人。而家仔仔漸大,不如多d出去拍下拖,睇下戲,多d身體接觸,或者去個三日兩夜旅行,臨訓大家傾下心事,多d問下佢今日工作如何?關心下佢,引導下佢講多d話題,大家重捨返以往。其實以前拍拖多話題係因為大家都唔識大家,兩個人生活耐左,自然每天都係機械式生活,無咩新話題,既然你都話你好動多節目,咁不如你多d講你既節目,同佢分享下睇下會唔會有好轉

複式洋房

回覆 Belovedjohnjohn 的帖子

大宅

回覆樓主:

agree?

大宅

mini1204 發表於 17-12-20 13:40
其實, 由拍拖到結
都唔覺得你有幾喜歡佢
佢, 就想結婚; 宅男一名

老實說熱戀只在年青時及復合之後, 新婚時都不是, 那時關係已經有點老夫老妻, 有愛但不激烈, 畢竟都很多年了。

一個人可以一直過得平淡, 但在低谷時自然希望最親的人可以為你撐撐腰, 而不是一個人孤獨的面對, 你明白嗎?

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 18:00
agree?

True

子爵府

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 00:17
今年我經歷了人生低谷, 很傷心, 肝腸寸斷的痛, 睡不到吃不到, 我身邊很多朋友都很擔心我, 我真的撐得很辛苦 ...

翡翠宮

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 18:02
老實說熱戀只在年青時及復合之後, 新婚時都不是, 那時關係已經有點老夫老妻, 有愛但不激烈, 畢竟都很多年 ...

我完全明白
你老公可能性格係活在自己世界既宅男,呢類人吾會 reach out 去關心人,你比問題佢佢就解決,解決完返返去自己個山洞
人既性格基本上無得改變。
你如果為個仔留低,唯有將佢既角色減到最低,比多D生活元素自己吾好只係得家庭同仔,咁你會舒緩D。

大宅

mini1204 發表於 17-12-20 19:00
我完全明白
你老公可能性格係活在自己世界既宅男,呢類人吾會 reach out 去關心人,你比問題佢佢就解決, ...

你說得好對
由以前係山洞門口, 慢慢愈走愈入山洞的深處, 當我需要他, 就要聲嘶力竭去呼叫, 他來看一眼就又往山洞回去

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 06:43
如果他是去了花天酒地, 我更容易理解.....
我的情況是, 他人在, 心不在。
他永遠在我附近, 只是看不到我。

我的情況同你一樣,剛剛佢的wts回覆我說:倆公婆老夫老妻,難道還有喋喋不休的話嗎?我也在學習配合這種生活,就是同一屋簷下,但各有各生活!

男爵府

樓主,我睇到眼紅紅,好有共鳴呀~我好理解你
有時候唔係要c6放工返黎傾計,有時只係一句老婆你今日過成點?就已經好足夠,然後嘈又嘈過,傾又傾過,成日應完我又故態復萌

我退而求其次,只求佢每日放工晒15~20分鐘主動同囡囡溝通,玩下,佢就真係玩左15分鐘就對足電話成個幾鐘,我嬲,佢話已達我要求玩左15分鐘,我話可唔可以晒多啲時間係女身上,除左金錢上,放工後係家庭都有責任,佢話我要求愈黎愈高

佢病,我會關心佢睇醫生未,幫佢配藥。我病左又要返工又要照顧個囡又煮飯佢一句關心都冇,話我煮得簡單又要返partime攞苦黎辛,如經濟上情況有多鬆動邊個做媽媽唔想專心陪住子女成長?唔會問我做乜唔睇醫生,一句都好,已同佢講我病,唔舒服.仍然話佢攰返左成日工無幫下手

久而久之我都不想關心佢,有時自己煮同個囡食佢唔係到我會覺得自在啲,病了,同事更敷衍都會問你一句,點呀傷風呀? 果一刻有多心酸,連外人都會關心我,了解我,連自己相處咁耐枕邊人都不外如是

大宅

yan12 發表於 17-12-20 20:42

樓主,我睇到眼紅紅,好有共鳴呀~我好理解你

對呀!幾乎一樣。
到今天他仍然說愛我, 但我完全唔感覺到。
有時食飯, 我還在廚房忙, 到我出來, 他已吃完離枱。
我切好水果放枱面, 洗埋啲刀同砧板出到來, 已經吃得一乾二淨, 完全無留俾我。
一家人去旅行, 他抱着仔仔我揸機影相, 影完, 他就抱着仔仔轉身走, 我一個人拎住相機跟在後面。
我send WhatsApp俾佢,幾日都唔覆, 但明明在共同的朋友gp, 朋友說話是秒覆的。

珍珠宮

回覆樓主:

從不

子爵府

回覆樓主

男人無咩同理心 唔明白女人做呀媽同老婆既辛苦 只會諗自己 覺得老婆只顧仔女 咩野同仔女溝通等等覺得呀媽已做到十足 做咩佢又要做 做咩又無人氹佢 就算佢病照顧佢都一樣 唔會覺得一回事 通病黎
最好姣婆咁日日姣佢就like 男人對女人要求高就真

大宅

回覆樓主

樓主,你的故事,讓我感同身受。人在,心不在,沒有交流,很寂寞,而對方仍然一直逃避。我也不知如何是好......

複式洋房

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 18:02
老實說熱戀只在年青時及復合之後, 新婚時都不是, 那時關係已經有點老夫老妻, 有愛但不激烈, 畢竟都很多年 ...

請問發生咩事令你覺得喺低谷?

伯爵府

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-18 21:09
今日我整左個好靚嘅蛋糕飯後食
佢飯後坐按摩椅
阿仔好興奮唱哂歌

咁到得!大爺

伯爵府

Belovedjohnjohn 發表於 17-12-20 21:12
對呀!幾乎一樣。
到今天他仍然說愛我, 但我完全唔感覺到。
有時食飯, 我還在廚房忙, 到我出來, 他已吃完 ...

家庭group 覆wsapp這習慣,我老公永遠唔會覆,或許他不看,有人鬧我佢無幫口,但個人也會覆只是問幾點回來,叫他買野回家,甚少私聊,有時打電話,他是這類人嗎?他同你去旅行也好,仔出世後已沒有提過了。

首頁
12345...6

尾頁

跳至