用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.85%

義工

心聲留言 今日: 3|主題: 15476

買咗保險不是代表有保障

民房

國民生產總值:16

買旅遊保險前請三思,不是有買保險,就有保障,特別是Blue Cross藍十字產品!

本人及太太於2017-10-11出發去西班牙遊輪旅遊之前,成功購買Blue Cross的遊輪有關之旅遊保險。我倆在2017-10-11出發旅遊途中,乘坐中國國際航空CA116的航班發生延誤,令我倆未能趕上在北京轉乘中國國際航空CA841往巴塞隆拿,因而濟留於北京被迫浪費多過一日的原定旅程包括西班牙的住宿。令我倆原本可在2017-10-12上午可到達,但延至2017-10-13 12:00才扺達巴塞隆拿。我倆在濟留北京期間,曾在北京機場向中國國際航空公司櫃位索取航班延誤證明書。根據中國國際航空公司職員指示,我們只能透過二維碼從手機索取證明書然後自行列印。當時即場再三查詢,他們稱這已是認可文件,只需自行列印便可。

當我倆完成旅程,2017-10-25返港隨即致电Blue Cross尋求指示及填寫表格進行索償申請。在寄出表格前已再致电Blue Cross確保附帶文件無誤才寄出。寄出後,亦多次致电Blue Cross,直至確認收妥所需文件無誤,及答應在十一月尾有書面答覆。我倆才對申請索償放鬆,甚至已忘記有關文件存放。

踏入十二月,因未收到Blue Cross答覆,再次致電, 被回應會盡快以書面回覆。到2017-12-07,我才收到Blue Cross首次書面日覆。信內容稱仍在處理中,及要求“The written confirmation from the airline to certify the reason of delay, since the confirmation provided by the airline only stated delay resaon to be confirmed”。 若我們在60日內不能做到他們要求,會被視為我們放棄申請!

我倆強烈不滿,第一,我們對Blue Cross的索償程序已超過個半月,但仍未成功。第二,中國國際航空公司已承認當時航班廷誤,但Blue Cross仍作出無理要求,竟要我們兩個缺乏資源的小市民去查出中國國際航空公司的航班延誤因由。其實只要跟著我提供的附件排序,便可一目了然及計算到我被延誤的時間等。若然我知道是Blue Cross這麼繁複及諸多阻撓,我一定唔會幫襯Blue Cross買任何保險!

現Blue Cross回覆航班延誤屬北京机場空域受軍事活動影響,所以無保險賠。現將之公諸社會,好讓其他消費者知道不要浪費及金錢時間去買類似保險產品試圖可得到保障!

王國熱話
Nuskxx Lumi Spa
有冇飄眉介紹?
打斑攻略
Amika負離子直髮梳

大宅

國民生產總值:1750

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 2017媽媽節

其實成個過程,只要交足文件, 寄掛號. 過左佢地做CLAIM既時間之後先打上去XYZ佢地都未遲
不過佢答應左十一月有答案但都無覆你又真係唔低幫

講番件事先, 第三者角度黎睇,
南十字都講封野寫住delay reason to be confirmed
人地講明要原因 唔係要佢承認, 因為已經係遲左係鐵一般既事實

最後個答案係邊個搵出黎先?
如果係保險公司, 咁有個DELAY去做隻CLAIM都可以接受
"誤屬北京机場空域受軍事活動影響"
如果你同意係呢個事實..咁又真係好多保險都唔包..
就等於比恐怖份子炸斷腳去睇醫生都CLAIM唔到既道理都係一樣..
買之前最緊要睇清條款, 不過竟然撞正咁樣發生..真係估佢唔到..真心好奇佢點搵個答案出黎,,有無證據

民房

回覆 壺一v一 的帖子

航空公司回覆blue cross是軍事活動,blue cross以此拒賠。我買保險時,是針對可保障到未能出發、旅程/航班延誤的來買的。我不是戰地醫生/記者/軍人,不會明知旅遊/轉機地点有戰爭都去。blue cross寫明戰爭/暴亂引起延誤是不保,我知的。但估不到一個並非有戰争/暴亂的地方軍事活动也用作拒賠理由。我不服!咁先覺得blue cross拒賠理由不知所謂,基本上有軍隊的地方就有軍事活動,但不代表這是戰爭或暴亂。香港都有軍事活動,射撃練習時封山路咁,我们都不能预测何時何地發生的。保險就是用来保障預測不到的事。

民房

回覆 kfcw5148 的帖子

我都係copy & paste作投訴及讓人知。今天不能索償,因少人知保險公司的不平等條款,仍去幫襯。當群眾知得多,無人再幫襯保險公司時,就會變!我已經向消費者委員會及保險索償投訴局投訴blue cross,搵他們幫手,冇理由就咁樣畀blue cross逍遙法外!

大宅

國民生產總值:2789

2018勳章 親子王國15週年勳章

謝謝你的資訊!

子爵府

國民生產總值:13515

吾好嘥氣,保險業是世界上最無良行業之一,無買無咁激氣,買左激多樣!

複式洋房

國民生產總值:360

回覆樓主:

下次搵間出名既公司
藍十字冇乜人買

複式洋房

國民生產總值:114

回覆樓主

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎