樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我喺2010年10月月申請公屋,當時係擴展市區,隔咗一年到,放着寄封信比我轉市區!到咗上年,都已經等左六年,有啲心急打去房署度問下,我本身係四人申請,房署職員答我我係五人申請,我都O晒嘴,我話我得四個人何來有五個人嘅申請呢?我哋家庭嘅資料已經畀晒房署,有乜理由咁都可以搞錯?佢話我哋係擴展市區,但係申請左冇耐之後佢寄咗封信話俾我哋聽我哋係市區,但係當時無辦法因為我哋租屋,擴展市區條隊有比較短,所以冇辦法啦就局住要擴展市區。但係諗深一層小朋友在九龍返學, 唔方便!直至今個月12號,要審查!問主任點解會搞錯咁多野,主任話唔關佢事係前線嘅人員錯!主任話可以俾我哋選擇返九龍,我哋就揀返九龍啦。佢話我哋擴展市區嗰個審查號碼同市區審查號碼差不多一樣都要審查,咁我哋就冇所謂啦都要等九龍啦。因為我哋都已經等左七年幾啦。到尋日個主任又打電話嚟佢話同佢上司講咗呢個問題, 嘗試話,我哋市區係未到審查嗰個號碼,我哋呢個號碼正常係要下個月先至審查,所以會再通知兩個月來嗰度加多一個月變咗係三個月。所以大家得閑都要打電話去問下。

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

hinwong1016 發表於 17-12-16 11:38
我喺2010年10月月申請公屋,當時係擴展市區,隔咗一年到,放着寄封信比我轉市區!到咗上年,都已經等左六年 ...

請問你幾多號呀?

大宅

畀面勳章

hinwong1016 發表於 17-12-16 11:38
我喺2010年10月月申請公屋,當時係擴展市區,隔咗一年到,放着寄封信比我轉市區!到咗上年,都已經等左六年 ...

你都知擴展快d, 所以你揀擴展, 到審查又要市區, 而市區號碼未到, 當然再審查啦, 如果審查前你已經轉區, 根本唔會收到擴展審查信。
而另外 4人 當 5人, 是否小朋友有個別問題, 房署當多一人派樓 ?

複式洋房

MissUmuch 發表於 17-12-16 14:12
你都知擴展快d, 所以你揀擴展, 到審查又要市區, 而市區號碼未到, 當然再審查啦, 如果審查前你已經轉 ...

小朋友冇問題,點會有問題就當多一個人,咩理論啦

複式洋房

CatBaby1111 發表於 17-12-16 13:48
請問你幾多號呀?

G127

大宅

畀面勳章

hinwong1016 發表於 17-12-16 17:56
小朋友冇問題,點會有問題就當多一個人,咩理論啦

如果小朋友有過度活躍症或睇精神科, 係當一個人配房的, 我只是問問, 而且當多一人配房係事實, 唔係我特別理倫, 係你唔知啫

複式洋房

MissUmuch 發表於 17-12-16 18:12
如果小朋友有過度活躍症或睇精神科, 係當一個人配房的, 我只是問問, 而且當多一人配房係事實, 唔係我 ...

我真係唔知

複式洋房

hinwong1016 發表於 17-12-16 18:50
我真係唔知

我朋友個仔都有呢d問題,多謝你提醒

大宅

畀面勳章

hinwong1016 發表於 17-12-16 18:53
我朋友個仔都有呢d問題,多謝你提醒

記得叫精神科醫生寫証明, 配房前比主任, 會計多一人,配房會大d .

複式洋房

MissUmuch 發表於 17-12-16 18:56
記得叫精神科醫生寫証明, 配房前比主任, 會計多一人,配房會大d .
...

好,唔該你

侯爵府

其實、審查時吾好話轉九龍、照留係擴展隊審左先、合格左再係擴展等一等、等到九龍條隊審到你號碼127先轉九龍都未遲、咁就吾冼又返去審了,及轉區可任轉的、審查左轉都得。因為去到見主任先話轉九龍即係插九龍隊審查了。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至