嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女半個月都唔夠
飲奶時個樣都好想飲
但拎開奶樽發覺無點飲過
用好耐時間餵佢,掃佢又唔係次次成功
轉頭又嘔番奶..
想換奶樽,請問用咩頭同邊隻牌子會好
有咩掃[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]風秘笈可傳受俾我
唔該晒唔該晒.....無限loop 餵掃嘔..........真係好灰

大宅

ryan09 發表於 17-12-16 13:12
我個女半個月都唔夠
飲奶時個樣都好想飲
但拎開奶樽發覺無點飲過

掃風的話 你試下棟直佢坐係大俾度一陣 睇佢會否自己urr出來先?之後先前傾掃背脊
我個仔半個月多啲 我都覺得掃風好難 但真係好重要 加油加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

抱直佢, 俾佢伏響你膊頭咁掃風, 膊頭記住要墊毛巾.

有冇拮下個奶咀窿? 會唔會奶咀窿唔夠大, bb 飲唔到奶?

複式洋房

我個女半個月都唔夠
飲奶時個樣都好想飲
但拎開奶樽發覺無點飲過

同我個情況一模一樣,好難掃風,經常嘔奶,好攰好灰,bb又一路食一路訓,食唔飽,轉頭又扭食

大宅

回覆樓主

試下用chuchu十字奶咀,佢係啜幾多就出幾多,可以初生用到九個月大,我囡之前都係好用力啜,但啜好耐先飲晒啲奶,又難掃風,轉左呢隻依家好快就啜晒。

大宅

我個女半個月都唔夠
飲奶時個樣都好想飲
但拎開奶樽發覺無點飲過

如果啜左好耐都無點少過代表佢啜唔到,試下pigeon既闊樽母乳奶嘴果款。當初亞b出院返屋企一開始飲奶都有呢個情況,試左幾隻pigeon飲得最好。闊樽奶嘴先有排氣孔,bb唔會吸到太多風。
至於掃風未必次次掃到,掃唔到風就要抱住斜斜地30分鐘以上,中間都幫佢掃下落格,可減少嘔奶。

複式洋房

其實我覺得嘔奶除左奶樽,BB 本身都關事。

哥哥埋身、用最普通的 pigeon 奶樽奶咀,都好少嘔奶。

弟弟就連埋身都好易嘔奶,所以唯有掃得密D,又或者食完直抱耐 D。

弟弟用 pigeon 樽 + 咀,好似啜得好辛苦。再試 NUK,好少少。
此外又試 chicco 樽配母乳咀。本身以為母乳咀會難啜 D,估唔到弟弟最 like,食得最好。
另外,我見 chicco 咀有氣孔,應該可以幫助排氣,對嘔奶應該都有D幫助。

所以我覺得無話邊隻係最好,而係要試,搵下邊隻最適合自己 BB~

講真,嘔起奶上嚟,件事真係無限 loop,自己要俾多D耐性,咁樣心情會好 D,加油~

禁止訪問

洋房

因為住香港島,想問有無媽媽去左?https://www.facebook.com/makethebestof

首頁

尾頁

跳至