心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

老實講, 人生有幾多個十年, 趁你媽媽身體健康應該體諒佢可以做自己鐘意做既野, 我都係一個媽媽, 我覺得有人幫手係bonus黎, 但冇人幫都要自己諗辦法, 生得個小朋友就要自己負責, 妳得既 , 加油 :)

大宅

回覆樓主:

人老咗係真的會力有不遞,我生大仔我阿媽都好親力親為幫手湊(我有工人),跟功課呀咁,但對細仔佢就闊佬懶理多,每天過來我家都只係追住我大仔。

伯爵府

qq6a 發表於 17-12-16 18:49
媽媽四十幾歲退休後一直幫家姐湊對仔女,由出世湊到上曬小學,家姐冇請工人,會俾返家用媽媽,媽媽在家姐家 ...

大姐,人會老的嗎!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢响妳家姐到住咗10年,其實相對妳家姐都照顧咗佢陪咗佢10年啦,妳家姐付出俾妳多。佢亦習慣了這生活不想改變。妳又叫佢搬黎妳到從新黎過?就算自己生,大的10歲先生第2個B由頭開始,自己都驚啦,何況湊孫。

別墅

回覆樓主

媽媽開得口話唔幫, 一定有自己理由。
湊b 真係好困身.. 難得姐姐的小朋友大個,
佢終於有自己時間,做自己愛做的事。
其實年紀再大了,
touchwood 講句時日可能無就無...

你生得個b 出來, 自己實有責任照顧,不是你媽媽應份.. 放過媽媽吧

別墅

瞓得好勳章

回覆樓主

明白你的難過,,但唔好唔開心啦!其實佢都唔算偏心既,, 如果你早過你姐我相信佢都會幫你,,但真係timing問題,,到你生左,,咁坐月肯黎幫你都好,,但如果要佢兩邊走,,其實媽媽都好辛苦架,,十年前同十年後身體都有好大變化,,體力都不及從前,,你媽媽肯同你商量都好,,如果經濟許可請個工人幫輕下都好,,工人帶小朋友其實都未必咁差,,所以真係唔好怪媽媽la~

媽媽同姐一齊住咁媽媽幫手照顧小朋友都在所難免,畢竟有十年既感情。但老實講湊到升小學,,你家姐就應該自己湊返,,媽媽都開始老了,,應該畀佢去做自己想做既事。

我生大寶時就我媽幫我湊,,剛生完第二胎坐月中,,媽媽幫我坐月,,不過我要求自己湊,,叫媽媽唔好湊

大宅

回覆樓主

我同你情況差不多
奶奶湊咗幾個孫唔想再湊
仲叫我老公唔好生
你又冇得用十年前湊家姐d細路去比嘅
始終十年前同而家嘅精神體力差好遠
只可以尊重同理解
我諗唔掂湊嘅問題直頭決定唔生
好彩我麻麻地鍾意細路
唯有再諗其他方法
船到橋頭自然直
加油!

珍珠宮

tammy2008 發表於 17-12-16 22:19
你信唔信, 其實你媽幫你姐湊大兩個, 佢心入面係覺得辛苦多既, 但又唔想呻, 不竟係自己女, 又怕呻完你 ...
我都覺得件事應該係咁....唔應承都應承o左唯有頂落去....而且唔想再湊都合情合理...你生之前有冇同媽媽好好傾過先?定係你自己一相情願覺得佢會湊呢?係兩件事....

而家佢50幾正...真係好應該有返佢自己既生活...好好享受時光...
仔係你自己既....生係你自己揀既...就應該自己諗掂佢...
如果真係好唔放心既就唯有自己湊返...放棄返工

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

iiivy 發表於 17-12-31 14:02
其實你的心情是矛盾, 很想BB得到媽媽照, 但又怕她辛苦, 你可否把你的心情寫下給你媽看, 雖然沒有實質上的幫 ...
不好,這會加重媽媽的心理負擔
人長大後,有時某d位係要學識硬食,既然心入面係明白媽媽的辛苦,就無謂再多生枝節令媽媽難做

日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

樓主,我明白你的難過,但有時,時不予我,真係只能嘆口氣再重新上路。你媽媽都50幾,如果再幫你揍b十年,她的一生就全在湊b中度過,換了我和你也不想。

往好的方向諗,bb由你照顧,你同他的感情會更親密,也不用擔心和媽媽做法不同而傷大家感情,過去十年,你姐姐和媽媽說不定心入面有好多次想吵架,為了大局而忍下來,你不用有此顧慮也是好事。
日日是好日

大宅

媽媽四十幾歲退休後一直幫家姐湊對仔女,由出世湊到上曬小學,家姐冇請工人,會俾返家用媽媽,媽媽在家姐家 ...

樓主 我同你同病同憐
佢連坐月都唔黎睇我。。。

佢當初答應幫我湊我先決定生,點知有左之後又話叫我請個工人比佢。我考慮緊之際,佢反而仲話我有左唔關佢事,佢唔會湊唔識湊,再後期話我家姐兩個細路唔捨得佢。下刪一萬字。

我成個孕期至到坐月,都係好唔開心,因為佢呃左我。到我坐月果陣,我唔識湊bb ,我日日喊,佢打黎仲落井下石話佢好忙要湊我家姐果兩個細路,又話煮咩好嘢佢地食。

珍珠宮

好媽媽勳章

你媽媽 (即婆婆) 現在是收成期, 有大孫陪住, 熱鬧住, 又不用太痴身, 始終十歲易搞好多, 身體和精神上不用太操勞, 是各得其所.

你作為女兒, 看到媽媽可以開心, 也是一件樂事.

伯爵府

回覆樓主:

湊仔真係辛苦過返工,點解你自己唔湊要交比人?

珍珠宮

如果當年係你生bb 先,而你家姐係十年後才有,你媽一樣會幫你湊,亦一樣會拒絕你家姐~~

大宅

十年前、十年後各方面都改變,你媽媽住在你姊家亦適應晒,你不應唔開心,湊小朋友比返工還辛苦,初生B更甚,你媽媽也應有自己的生活,和朋友飲茶、去玩。如你是她,湊完一個又一個,身心疲憊、壓力又大,你也未必一定做到,就讓她好好享受自己的人生吧!

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

唔好唔開心, 有JM 話時不與我真係好岩
掉轉你諗你家姐如果冇左婆婆, 都會打擾晒佢既計劃, 最怕你冇錢請工人又一定要番工為生計, 如果唔係, 生B 解決湊B 呢個問題本身係自己的, 唔係他人的,
初生好好同BB 家人共處, 一生時間好快過

子爵府

回覆樓主:

好明白你感受,俾著我都會有啲唔開心,不過你媽而家身體狀況同體力可能跟10年前都好唔同,湊bb比湊10歲細路又辛苦好多,可能佢自己都覺得攰,唔想太花精神同負上咁大責任,只想玩下孫。之前幫你家姐湊細路,可能第一次抱孫零舍緊張和興奮,又因此與孫仔建立咗感情,而家可能想要的是休閒和自由,每個人在唔同階段都會想做唔同既事

伯爵府

想生BB熱投

比著我吾想媽媽甘辛苦
湊小朋友HEA 湊就容易
記得畀飯佢食就識大架啦
但你有比較底下, 吾開心好正常

就當媽媽條腰吾得
抱吾到小朋友
到時佢為左抱你BB 整親條腰
你又吾會自責咩?

首頁

尾頁