用戶登入

找回密碼 | 註冊

18oC.85%

義工

網購天地 今日: 12|主題: 62598

[淘寶] 羅湖菜鳥驛站

子爵府

國民生產總值:11991

2018勳章 雞年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問最近有無 jm 成功用過深圳附近的菜鳥驛站? 可告知還有那個站是真的運作緊?

事源最近我經淘寶系統拍單後選的驛站都出事, 快遞派件都不成功, 一間是便利店, 說是不代收件了; 另一間係郵局, 竟然說是搬遷關掉了!

都唔知淘寶系統有無搞錯, 俾埋晒 d咁嘅地址給人下單!

王國熱話
屯門/荔枝角廚具開倉
瑞麟麟1月20号開倉
荔枝角開倉
葵涌返學童鞋幾時開始

珍珠宮

國民生產總值:32060

pyng4030 發表於 17-12-16 19:00
請問最近有無 jm 成功用過深附近的菜鳥驛站? 可告知還有那個站是真的運作緊?

事源最近我經淘寶系統拍單 ...

羅湖夾層嗰間?冇左好耐啦,如果淘寶有得比你選驛站但又送唔到,應該向淘寶追討

公爵府

國民生產總值:27966

回覆樓主:

近關口嘅菜鳥被摺晒,只有收費嘅東帆集運、南海集運近關口,包未摺。

【東帆集運】http://z.icyad.com/h.BYw5c3 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥axd508y3Wqr¥后打开(emoji)手淘(emoji)[来自超级会员的分享]

【南海集運】http://z.oiax6.com/h.BYEEm7 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥0LZR08y3HrL¥后打开(emoji)手淘(emoji)[来自超级会员的分享]

另外京東、蘇寧都有自取玩,不過都唔近關口。

京東我試過有啲鋪頭無做但有得揀,所以京東最好揀自提站或自提櫃;蘇寧易購就揀門店或自提櫃。

男爵府

國民生產總值:7422

lyh80115 發表於 17-12-16 20:20
近關口嘅菜鳥被摺晒,只有收費嘅東帆集運、南海集運近關口,包未摺。

【東帆集運】http://z.icyad.com/h.B ...

京東我試過一次選了豐巢自提櫃,去到取貨時才知道原來在一個私人屋苑裡面,好彩係屋苑大門遇到好心的住客告訴我自提櫃的位置並讓我進去。

之後只敢選擇京東自提站或著商業大廈的自提櫃。

公爵府

平平常常 發表於 17-12-16 20:30
京東我試過一次選了豐巢自提櫃,去到取貨時才知道原來在一個私人屋苑裡面,好彩係屋苑大門遇到好心的住客 ...

私人屋苑未必管理好嚴密嘅,我用過蘇寧自提櫃喺屋苑内,直接問門衞,佢仲指示位置俾我。

公爵府

平平常常 發表於 17-12-16 20:30
京東我試過一次選了豐巢自提櫃,去到取貨時才知道原來在一個私人屋苑裡面,好彩係屋苑大門遇到好心的住客 ...

話時話,我同事介紹,京東有加拿大龍蝦,雙12時更平,我有興趣買隻喺深圳親戚屋企食 。另外自提站可自取,不過係活龍蝦,唔方便攞過香港。

https://item.m.jd.com/product/4785544.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

lyh80115 發表於 17-12-16 20:50
私人屋苑未必管理好嚴密嘅,我用過蘇寧自提櫃喺屋苑内,直接問門衞,佢仲指示位置俾我。
...

那個屋苑有甚麼東南北之類的大門,我走那邊剛好沒看到門衛,住戶用密碼開啟大門。順道在裡面參觀了一下,南山那邊的屋苑,環境不錯啊。

男爵府

lyh80115 發表於 17-12-16 21:42
話時話,我同事介紹,京東有加拿大龍蝦,雙12時更平,我有興趣買隻喺深圳親戚屋企食 。另外自提 ...

哈!原來京東自提站可以自取京東生鮮食物?那挺不錯啊。可惜我沒有一個廚房在深圳,呵呵。

其實海產應該不是香港海關管制的品種。香港人旅行回港帶回大閘蟹、外國買的龍蝦也可以入境。海產不屬於肉類。

子爵府

國民生產總值:11991

2018勳章 雞年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 17-12-16 19:21

羅湖夾層嗰間?冇左好耐啦,如果淘寶有得比你選驛站但又 ...

我不是揀這間呀, 我都知這間無做驛站好耐了, 我是在下單時淘寶系統列出的名單內挑的, 選了那個近晒布站的郵局, 居然是搬遷了的, 都唔知有無搞錯!

已經投訴了, 等緊回覆。

男爵府

pyng4030 發表於 17-12-17 15:05
我不是揀這間呀, 我都知這間無做驛站好耐了, 我是在下單時淘寶系統列出的名單內挑的, 選了那個近晒布站 ...

見怪不怪,驛站在毫無預告的情況下突然不做了,快遞派件打電話來才發現出了問題。我還試過被驛站索取每個包裹三元代收費呢。

大宅

國民生產總值:1175

其實都有電話,是否可以打電話問一問先?

公爵府

tungchingkai 發表於 17-12-17 15:19
其實都有電話,是否可以打電話問一問先?

係可以架,咁做保險啲。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎