自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最近在網上買在件羽絨褸,牌子是New Power, 只有中開二條橫間,我朋友一看便說假嘢,因為羽絨無可能沒有格仔鍞住d毛,是真的嗎?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

有d羽絨是另外內胆車成,入面裝羽絨是一格格,外面看不到格格

寶石宮

2023年兔年勳章

MMVV 發表於 17-12-16 23:06
最近在網上買在件羽絨褸,牌子是New Power, 只有中開二條橫間,我朋友一看便說假嘢,因為羽絨無可能沒有格 ...

裏面一格格 外面加多層 就見唔到格

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

要知個餡係咩,一摸有無「骨」已經知棉花定羽絨啦
學樓上jm話齋,底果層布做手腳咪得囉。即好似棉胎「航」實晒,但出面加被袋,被袋唔駛車綫架嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

野原美冴 發表於 17-12-16 23:10

無錯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

可睇成份標籤

珍珠宮

最近在網上買在件羽絨褸,牌子是New Power, 只有中開二條橫間,我朋友一看便說假嘢,因為羽絨無可能沒有格 ...

要固定羽絨分佈,內膽一定要行網線,但外面套面唔一定要show。
我個人喜歡膽面可分開嘅設計。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

羽絨的保暖原因係,羽毛之間夾著大量空氣,所以一定要細格平均分報衣服上。
你朋友的講法不是沒有道理⋯⋯

⋯⋯
如果係網上購物,沒有實物觀察,你一定要小心了解多D,
⋯⋯
因為近來羽絨外套衣服有D新的方式,
夾層中間不再是(單純羽絨)做填充物料,
填充物有夾雜(人做纖維)材質,
⋯⋯
我相信這個新興羽絨,大部分人也未知,至於是好是 壞有待觀察⋯⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

野原美冴 發表於 17-12-16 23:10

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

睇標籤成份

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有年大大大減價時間去shopping,見到件褸(有牌子)好靚,又岩碼,想買定俾個女出年
我摸摸下時sales就問有咩幫手?我話想睇羽絨褸。佢話一早斷晒貨全店無羽絨喇
我話唔係wor,呢件咪羽絨囉,因為個filling摸到有骨
佢俾個label我睇100%polyester,我死唔信,再搵,原來面層質地同內層質地分兩個label: filling : 100% down
個sales面都青埋。我就用3折價錢買左件外國牌子、好靚、長身、大減特減嘅羽絨走

所以學識分有著數架

我唔識點形容,你可以捽下、扯下就知入面係咩。羽絨捽落係羽毛(好細嘅羽毛),無論幾細,都會摸到條「骨」。捽得扁嘅。人造纖維點捽都係彈彈下,無骨嘅
當你用兩隻手扯下個filling,羽絨係扯得開(因羽毛分得開)、人造纖維好多時係扯唔開,因人造纖維係一幅過(好少碎上)

我件羽絨,面層係無車綫,但望入面就知有車綫。如果係要求高d嘅製造商,會寫埋幾多FP (fill powder),簡單講即含羽絨量

公爵府

Charlotte_mom 發表於 17-12-17 12:30
有年大大大減價時間去shopping,見到件褸(有牌子)好靚,又岩碼,想買定俾個女出年
我摸摸下時sales就問有 ...

好勁吖
謝謝分享
個仔氣管差

冬天一定要著厚褸
學識點揀冇咁易做水魚

首頁

尾頁

跳至