用戶登入

找回密碼 | 註冊

17oC.87%

義工

出埠旅行 今日: 30|主題: 133775

[日本] 請問日本落雪時 揸車要注意事項?

大宅

國民生產總值:3100

請問日本落雪時 揸車要注意事項?

另外,雪地上駕駛 是否要換車呔?

王國熱話
驚嚇!bb 到底食左幾多洗衣液?!
新生嬰兒瞓覺郁手郁腳
bb幾大先食得蛋
買bb 衫

子爵府

國民生產總值:11714

lgchk 發表於 17-12-16 23:30

應該已有雪軚

大宅

國民生產總值:2948

回覆樓主:

邊度?

男爵府

國民生產總值:6117

親子王國15週年勳章

回覆樓主

一個字:慢
如果未楂過雪車,又唔識路,勸你唔好自駕,害人害己

bosch    發表於 17-12-22 18:23

男爵府

國民生產總值:6542

大宅

國民生產總值:2351

正常book 車時,一定要求加雪呔!

翡翠宮

國民生產總值:92638

2018勳章 開心吸收勳章

要慢, 預多好多距離剎車, 轉彎要小心.

落雪固然要小心. 如果氣溫全日徘徊響零度, 行路揸車都要小心路面既冰, 果d 未必咁易見到.

響其他地方周不時都見d 車響小路或未灑鹽既路上剎唔到車, 踩左brake 架車仲要溜向前幾個車位至停到. 轉彎時就算 5km/h 都係跣到唔駛俾油架車會自己行, 仲要失控, 又剎唔到車...

男爵府

國民生產總值:8370

未揸過雪地又唔熟路,免得過就咪揸啦!
啱啱去完北海道,眼見不少車停低後,跣晒軚開唔返車,連的士司機都中招,有個仲要靠兩個路人幫手推車先走到。

大宅

國民生產總值:1166

bosch 發表於 17-12-22 18:32
要慢, 預多好多距離剎車, 轉彎要小心.

落雪固然要小心. 如果氣溫全日徘徊響零度, 行路揸車都要小心路面既 ...

嗰啲叫 Black ice, 係完全睇唔到但係反光情況底下先望到,無論人行或揸車都非常跣。

男爵府

國民生產總值:6117

親子王國15週年勳章

Dinosaur430 發表於 17-12-23 00:56
嗰啲叫 Black ice, 係完全睇唔到但係反光情況底下先望到,無論人行或揸車都非常跣。
...

Black ice 根本冇得避
我自己架車一到冬天換釘鈦,普通雪鈦都冇用

大宅

國民生產總值:2416

回覆樓主

雪胎,四驅,行有料道路,留意天氣,趁大風雪嚟前離行或等過後才開車。

男爵府

國民生產總值:8949

畀面勳章

回覆樓主

戴副polarized太陽鏡,睇得清楚啲

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎