自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

肥豆媽咪 發表於 17-12-18 22:35
點會懶阿 ?
日日砍柴+燒柴+手洗衫,
仲要帶隊宣揚環保,

其實燒柴係非常唔環保同破壞環境......

因為...燒出黎嘅有害物會形成霧霾,當然佢一兩個人燒梗係冇問題啦...

.如果佢真心有心環保,應該搵更聰明的方法.....

例如改用全屋風力/太陽能發電,用電爐.....

不是過原始生活就代表環保....

也可以是破壞緊環境.......

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-12-17 21:51
我都好佩服佢,可以無物慾到咁,但無比家用,依方面,真係一家唔知一家事
...

唔比家用、佢父母ok咪得。

香港大把人為左供樓、都冇比家用父母。(講緊父母都唔係有錢)

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-12-18 22:32
十分同意,開post想討論下大家有無做下簡樸生活同環保既野姐,唔係討論佢孝唔孝順
...

其實我同老公都欣賞佢、亦都因為佢影響、呢幾年冇點買雜物、小朋友少買左玩具、起碼我們一家有受佢影響、多多少少環保左。

子爵府

Catabella 發表於 17-12-19 00:08
其實我同老公都欣賞佢、亦都因為佢影響、呢幾年冇點買雜物、小朋友少買左玩具、起碼我們一家有受佢影響、 ...

我都係阿,我小朋友d衫鬆左,污糟左,有便便,以前我係掉左佢就算,反正大把衫,又唔係貴。
有能力當然係買靚衫新衫比小朋友。
但睇完野人之後,我再留意下周圍,原來好多人活係貧窮線下,好多人係街市執爛菜/爛海鮮/爛肉/爛生果,又或者收工去街市買$5一盆盆既菜同生果(有d似比老鼠咬過)....(而我地活得太幸福,去街食唔晒既野,都好少打包)
原來我同大部份人一樣,個個月淘寶,d衫褲平到$20都有,從來無珍惜過擁有緊既野,只係貪新忘舊咁買買買,掉掉掉~

子爵府

Catabella 發表於 17-12-19 00:04
唔比家用、佢父母ok咪得。

香港大把人為左供樓、都冇比家用父母。(講緊父母都唔係有錢)

唔好話野人啦,身邊99%既人既家用都唔過一萬....另外有個post都話$1500包一個月8餐

子爵府

myaisha0435 發表於 17-12-18 22:55
其實燒柴係非常唔環保同破壞環境......

因為...燒出黎嘅有害物會形成霧霾,當然佢一兩個人燒梗係冇問題啦 ...

咁又岩既 太陽能用電,又真係可能更環保喔 連樹都唔洗砍

子爵府

caterpillarbean 發表於 17-12-18 22:53
到個小朋友大,要讀書都可以仲咁樣嗎?

我估得掛?
返學帶飯盒(食素,所以應該唔訂飯),
用水樽(唔買汽水),
去學校旅行就帶食物同餐具(唔買零食。
文具+衫褲+書櫃+書桌+書包(我諗好多人會送二手既比佢)
放假就唔係去迪迪尼,去戶外,大自然,行山

伯爵府

回覆樓主

其實兩個成年人選擇自己生活方式冇問題,反而小朋友冇得揀,到入學讀書時會變得好另類,乜野係電視,遊戲機等,好易變獨孤精,要接受外界的奇異眼光

子爵府

Nbs 發表於 17-12-18 22:51
啱,所以我做唔到。環保可以,不過太極端我做唔到。

我同意你講既,環保既野我會盡量做,
例如:餵母乳,二手衫(但好多時拎到既都唔岩size,唔岩季節)+二手玩具,二手bb用品,用尿布,去多d戶外玩,唔買書(借書睇)。
頭三年真係慳好多同環保好多。

子爵府

Abbie_mimi 發表於 17-12-19 00:23
其實兩個成年人選擇自己生活方式冇問題,反而小朋友冇得揀,到入學讀書時會變得好另類,乜野係電視,遊戲機 ...

依家小學生都比較心重過以前,一班有一半人暑假會出國旅行(大部人都去過歐洲),小一學生又會叫人死窮鬼,欺凌都比以前嚴重左。
好似野人所講:我地的確無辦法改變依家既教育制度,但我地可以改變心態。

侯爵府

肥豆媽咪 發表於 17-12-19 01:52
依家小學生都比較心重過以前,一班有一半人暑假會出國旅行(大部人都去過歐洲),小一學生又會叫人死窮鬼 ...

個個去旅遊, 佢個仔學野外求生本能, 生活仲豐盛, 讀完中學去長途旅行都未遲

珍珠宮

agee 發表於 17-12-19 02:39
個個去旅遊, 佢個仔學野外求生本能, 生活仲豐盛, 讀完中學去長途旅行都未遲
...

係囉!可能佢嘅野外旅行經歷仲吸引過去外國旅遊個d呢?去外地遊好玩d係我地大人嘅虚榮心機啫!小朋友比較簡單,父母陪住,肯同佢玩,已經好滿足啦!

珍珠宮

myaisha0435 發表於 17-12-18 22:33
其實我初初都好似你地錦,對佢好有興趣,好佩服佢地

仲有追佢fb,都好多年了,

係咩事,jm講多dd, 想8

複式洋房

回覆樓主:

好支持極簡生活~呢啲係一種生活態度。
我自己本身都盡量生活上簡化,當然做唔到佢哋甘,但一星期有幾餐係只食粗糧,無鹽無油,無糖…
日用品都少化學嘢,一支洗潔精可以用成年,一支食用油都可以用成半年。
裝修都係最簡潔,最簡單…

唯一唔同,我依然會努力搵錢,盡量抽多時間陪屋企人,搵錢機會就唔會放過。

祈求可以早啲退休…

男爵府

momo06 發表於 17-12-17 13:56
我佩服佢地。知足常樂,對地球貢獻遠多於果D揾幾百萬,20度開暖氣着短袖嘅人。
...

同意
與智者為伍 與善者同行

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

成家人皮膚好好,無濕疹熱痱,就唔使冷氣

大宅

someone123 發表於 17-12-18 21:19
點解一定要用自己既價值觀去量度其他人咁做啱唔啱?
先講不孝,其實只有佢父母有資格講,我自己俾父母既家 ...

講得對。
每對人都有唔同生活方式,佢方式冇影響人,仲最少程度影響環境生態,真係好欣賞他。好比有些物質主義,喜歡過度消費享受,最終搞出一身病eg如血壓高(食得太好),精神病(因最後唔夠錢過或最同更有錢比較,而滿足足唔到,易有精神問題),制造更多社會問題。反而覺得野人修養極高和信念堅定,他的笑容特別真

大宅

肥豆媽咪 發表於 17-12-19 00:21
我估得掛?
返學帶飯盒(食素,所以應該唔訂飯),
用水樽(唔買汽水),

他有小孩嗎?
如果有,佢一定唔會迫個小孩讀書,一定用自然教學法

禁止訪問

大宅

1928mickey 發表於 17-12-19 05:47
成家人皮膚好好,無濕疹熱痱,就唔使冷氣

其實皮膚問題好多係現代社會最影好大,如肉多菜少,日日用化學野洗澡,少運動,仲有就係長期嘆冷氣都會影響皮膚。

首頁

尾頁

跳至