用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.64%

義工

自由講場 今日: 2908|主題: 956435

跳至
大家去旅行小心選擇酒店!嬲到震!  

複式洋房

國民生產總值:105

我跟朋友在(日本fd)12月11-14日及(我)12月11-15日入住 璞x商x 西門分店酒店。

日本朋友是在Expxxx 訂房的,而我是在官網訂的。

12月11日約12pm,
到酒店chk in,前台說3時才有房間,所以我們寄存行李後就出去了。
晚上約12時,我們才拿房咭。前台就咁分別比房咭我地(先比日本朋友再比我),咩都無解釋,亦無對資料

由於我們都分開活動
12日晚上
朋友msg我,她房間有蛋糕(我生日)我即刻問前台,會不會2間房調轉左,話佢知我係住喺另一間房。我怕佢地電腦入左我間房14日chk out,到時麻煩。
其實佢按下電腦就望到,但佢唔理我,淨係答「我怎麼知道?」因為個員工睇緊戲

13日晚上9pm
我們返酒店入大家間房後,才發現應該調轉左(朋友bk嗰間貴50蚊,我間房多左張櫈
朋友立即到前台問。前台話要明早10am才能處理(我不停提議我比返錢日本朋友就算,朋友唔肯嬲到即去第二間酒店住)

14日早上10am
朋友到前台再問(我提議比返錢佢就算唔好搞咁多野,朋友唔肯,覺得係酒店問題,點都要佢地負責)
前台竟然要我們立即執行李落大堂,而且態度很差,一直把責任推給我們,屈我們自己換房,再藉機要他們退款!太過分了吧?!
朋友嬲到罵埋我,叫我收聲,佢同酒店之間既事,佢自己處理。所以之後我出左去行,無眼睇。

15日早上11am
前台一早就打電話上來要我們12時前退房。
12:15pm我們check out的時候,前台態度一直很差,就跟我們要150元逾時費,還立即找同事上我們房間查看狀態。

我問,為什麼一直屈我們自己換房,不會查看cctv嗎?她們態度很差的說她們已經看了,是她們錯,那又怎樣?
講真錢不是問題!要升等第一天也可以跟我說!
問題是,他們做錯事還把責任推給我們!
查清楚後,一個道歉也沒有!仲要態度咁差!太過分!

我會將他們永久black-listed

男爵府

國民生產總值:7150

2018勳章

回覆樓主

台灣?咩國家?自己換房有咩問題?都比左錢啦

珊瑚宮

國民生產總值:102544

msmercury 發表於 17-12-17 10:42
由於生日加上家中狗狗剛過世。。想行開下,點知遇到d咁既人。。

我跟我的朋友分別在12月11-14日及12月11-1 ...

你們一同check in兩個booking ,員工比兩個房咭,好易誤會邊個係邊間,其實好少事,雙方都唔應該追究邊個錯。

而12/15 $150逾時check out費用,同之前錯房件事無關,唔明當時你為何仲要再拎出來講!

男爵府

國民生產總值:8299

回覆樓主:

台灣服務水平比較低

男爵府

國民生產總值:6882

我都有住過呢間,果陣上到去發現電視開唔到,打去前台,佢地好快就黎幫我地. 我覺得佢地服務幾好嫁.. 會唔會有誤會.

水晶宮

國民生產總值:74737

2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 瞓得好勳章

15日早上11am,前台一早就打電話上來要我們12時前退房。
12:15pm我們check out的時候,前台態度一直很差,就跟我們要150元逾時費,還立即找同事上我們房間查看狀態。
我追問,為什麼一直誣陷我們自己換房間,不會查看cctv嗎?她們態度很差的說,她們態度很差的說她們已經看了,所以就認了,但請付150元。

真係逾時, 就要俾錢, 有乜問題?

複式洋房

木土土 發表於 17-12-17 11:07
你們一同check in兩個booking ,員工比兩個房咭,好易誤會邊個係邊間,其實好少事,雙方都唔應該追究邊個 ...

第一。我無換過房。係佢地比咭時無講清楚。呢個係佢地的職責喎。

第二。我都覺得好少事。我有主動同我日本朋友講,我比返錢佢就算,但佢就話係原則問題,一定要追究,其實我都覺得好煩,唔想搞咁多野。
自從我日本朋友追佢地退錢,佢地對我就黑口黑面,態度勁差,係佢地無啦啦燒埋我。

第三。比錢唔係問題。問題係佢地既態度同嘴臉。一間酒店做事可以毫無流程可言?自己搞清楚件事之後,點解無同我解釋道歉?

第四。我比late check out錢同件事係2件事。我係要佢比返個答覆我,我check out時唔問,仲可以幾時問?
而佢地答我,係我地做錯左呀!咁又點丫?

你覺得去一間酒店旅行,受到咁樣既對待真係無問題?

男爵府

國民生產總值:6850

回覆樓主

其實我唔係好明
即係有間房少咗一日?
咁你mark 俾人有人生日嘅用意係咩?

翡翠宮

國民生產總值:94194

yucl_hk 發表於 17-12-17 11:12
台灣服務水平比較低

台灣同大陸差唔多啫,俾逾時check out費,最頂唔順,8月去高雄至知有呢種收費,間酒店check out時間11點,我俾多一個鐘錢。

但呢種規矩我唔喜歡,一向都唔喜歡去台灣旅行,8月係阿二中學畢業佢揀去台灣至去。泰國地大酒店多,late check out至4點都得,Intercontinental Bangkok, 所以以後盡量都唔會去台灣旅行,酒店服務,對我嚟講好重要。

公爵府

國民生產總值:29466

回覆樓主

生日要同酒店「備註」d咩?

兩個人 同時checkin
兩張卡打亂咗好少事嗻

子爵府

國民生產總值:12524

回覆樓主:

有D唔明,即係你同你朋友分別訂咗2間房,係2種房,2種價錢,你住果間就平D,你朋友住果間就貴D?如果係咁,佢分錯房,我都覺得酒店有問題。

至於late check out要俾錢,就正常。

APIGMA    發表於 17-12-17 16:12

男爵府

國民生產總值:6850

SandyKL 發表於 17-12-17 11:23
台灣同大陸差唔多啫,俾逾時check out費,最頂唔順,8月去高雄至知有呢種收費,間酒店check out時間11點, ...

每次check in
酒店嘅人都會講晒啲規則你知
尤其是幾點要交房
你遲交房,人哋點清潔俾下一手呀?
交Extra fee 係合理喎

翡翠宮

國民生產總值:75459

msmercury 發表於 17-12-17 10:42
由於生日加上家中狗狗剛過世。。想行開下,點知遇到d咁既人。。

我跟我的朋友分別在12月11-14日及12月11-1 ...

咁佢點知你地係朋友

伯爵府

國民生產總值:16126

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實酒店雖然調亂房,但佢哋都有預備生日蛋糕送俾你,我覺得呢樣嘢已係bonus啦,你有冇寫信多謝人呢個服務啊?唔係一定要咁做喎(不過唔排除因為個客咁唔識做而嬲咗佢)

佢調轉你兩間房,之後拍你門叫你調房時啲態度唔好,係唔啱,不過當時你哋係咪都好火呢?

late check-out要補錢,冇問題啊,唔想俾咪11:45check out 就冇事

伯爵府

國民生產總值:16126

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實呢間只係旅館,並唔係酒店囉
去西門町住想好啲服務都係住全棟都係佢嘅,好似永安棧,意舍咁

男爵府

國民生產總值:6075

回覆樓主

Late check out 要罰款,好正常,酒店冇錯喎

複式洋房

siuba 發表於 17-12-17 11:31
有D唔明,即係你同你朋友分別訂咗2間房,係2種房,2種價錢,你住果間就平D,你朋友住果間就貴D?如果係咁, ...

Bingo!!

2 different source.
2 different check out date,
2 different room type + room rate
Plus 2 different nationality.....

至於LATE CHECK OUT, 其實我由頭到尾都係講緊佢地D態度問題..
我一直都無講過比$有問題...大家係咪誤會左...

男爵府

國民生產總值:5991

開心吸收勳章 畀面勳章

bebeyi 發表於 17-12-17 11:20
其實我唔係好明
即係有間房少咗一日?
咁你mark 俾人有人生日嘅用意係咩?

心照

大宅

國民生產總值:2017

回覆樓主:

有點唔明。我估:

樓主同朋友各自係不同網訂左房,而大家訂既房型不同。

日本朋友訂貴些房型, 而樓主係訂平些既並係訂房時,樓主間房註明自己生日, 希望酒店有野送

佢地2個入住間房時都唔覺同自已訂既房型有出入。直至日本朋友見到個蛋糕係自已房, 先發現自己住左間平些既房, 好嬲, 要求退差價。

既然住左平房型既人要求退差額,甘酒店以同一思維要求住左貴房型既樓主要補回差額。

樓主,其實你地分別訂了什麼房?同入住既房出入很大嗎?

至於late check out, 甘一早講明遲check out 要額外比錢 或當租多1 或 半日計, 呢樣唔係什麼新鮮事。收你錢係跟規矩做野, 既然你地要求跟規矩補差額 / 換房, 人地又按你既要求做, 又打電話提你, 自己遲左跟返原則比錢, 有什麼可嘈? 唔收你罰款, 到時你個位甘有原則既日本朋友會唔會投訴酒店?

trigger point 係酒店見你寫自己生日, 酒店窩心地送上蛋糕,點知比錯你朋友,比人投訴。

房卡 / invoice 上唔係有寫客名, 房no, 你地有冇對過?

複式洋房

bebeyi 發表於 17-12-17 11:36
每次check in
酒店嘅人都會講晒啲規則你知
尤其是幾點要交房

其實由CHECK IN 到拎ROOM KEY都無人同我地講過任何野...
其實我係唔知幾點要CHECK OUT的...我自己上網GOOGLE...
BTW,比LATE CHECK OUT$$唔係MAIN POINT, 其實我由頭到尾都係講緊佢地D態度問題..
我一直都無講過比$有問題...大家係咪誤會左...

12345678910... 11
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎