論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教,印傭超市偷竊比人捉左,佢已經認左,等緊提堂,如判左有罪,即炒要唔要賠一個月?做左四年九個月,需唔需要比遣散之類?

象牙宮

ivy1102 發表於 17-12-17 10:48
請教,印傭超市偷竊比人捉左,佢已經認左,等緊提堂,如判左有罪,即炒要唔要賠一個月?做左四年九個月,需 ...

印傭超市偷竊
1. 依勞工法例。
(因犯事, 而無法執行 工作) 非雇主想炒。

2. (如 她正好, 工作表現又差) 省掉一筆, 運氣好。 捐做善事好過給工人。
雇主 想給多少, 全是個人選擇。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-12-17 11:47
印傭超市偷竊
1. 依勞工法例。
(因犯事, 而無法執行 工作) 非雇主想炒。

如果判罰款守行為,就可以繼續工作,但我都唔想留佢..... 可否即炒?要比一個月通知嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ivy1102 發表於 17-12-17 12:43

如果判罰款守行為,就可以繼續工作,但我都唔想留佢..... ...

無譑要不要坐監, 判守行為, 一樣有案底, 就要踼返印尼. 不能不hk繼續工作. 而你要比人工, 唔使比多一個月炒工人錢. 但亦要比機票.

佢有案底, 不能再來k

三隻手, 幾好都唔要-

象牙宮

ivy1102 發表於 17-12-17 12:43
如果判罰款守行為,就可以繼續工作,但我都唔想留佢..... ...

超市偷竊, 難道家就不偷?。
待判時, ... 留案底, 她不自動離。解說她是需要離。
再說待判時, 那有雇主等人?? 個個家庭需有人照顧的, 除非那些 煮食是父母, 湊孩子是自己, 工人是助理, 閒人一个。

畫公仔不需要畫出墻掛? 你想給, 就給吧。別當自己小6鷄。
你是家中領導人, 別三心二意。 下属才服。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主

現時印傭在你家?

大宅

333s 發表於 17-12-17 16:34
超市偷竊, 難道家就不偷?。
待判時, ... 留案底, 她不自動離。解說她是需要離。。
再說待判時, 那 ...

我完全唔明你講咩野,確實我發現唔到佢有偷我屋企野!我亦都無話繼續用佢,只係想問跟據法列,我係咪可以即時炒佢唔需要賠償?法庭未判佢有罰,佢而家只係待判.... 最後,都多謝你浪費時間比意見我(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

fishchow 發表於 17-12-17 18:39
現時印傭在你家?

係,喺屋企

大宅

lily-of-valley 發表於 17-12-17 14:24
無譑要不要坐監, 判守行為, 一樣有案底, 就要踼返印尼. 不能不hk繼續工作. 而你要比人工, 唔使比多一 ...

我係決定唔用的,謝謝

wcpcelia    發表於 17-12-18 10:22

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

ivy1102 發表於 17-12-17 19:55
我係決定唔用的,謝謝

仲在你屋企? 快D叫agent來接走佢啦.

子爵府

ivy1102 發表於 17-12-17 19:54
係,喺屋企

樓主可以直接打去勞工處問,但要辦公時間打,否則駁左去1823冇料到。

寶石宮

2023年兔年勳章

ivy1102 發表於 17-12-17 10:48
請教,印傭超市偷竊比人捉左,佢已經認左,等緊提堂,如判左有罪,即炒要唔要賠一個月?做左四年九個月,需 ...

被定刑事罪後 可即時解僱 不用任何賠償
但仍要提供免費機票回鄉

333s    發表於 17-12-19 10:24

水晶宮

ivy1102 發表於 17-12-17 19:55
我係決定唔用的,謝謝

樓主送左姐姐去agent到未呀?不過送去agent到, 記得搞掂d手續。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至