自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

而家見好多人會由5-6個月大開始帶bb坐飛機旅遊,其實有無咩風險架?
我bb 9個月大,如果我地兩公婆去旅行都一定要湊埋佢,但又有d擔心佢太細個坐飛機唔係咁好,朋友問我「有咩唔好?」,我又答唔出

各位有無咩意見?

公爵府

回覆樓主:

我兩個小朋友都係3歲左右先搭飛機,識聽指令先,因為我怕太細控制唔到佢
呢度成日好多人話自己bb搭飛機點乖由頭訓到尾,但我遇過幾次都係人地bb由頭喊到尾喊足3個鐘,點氹都唔收聲

大宅

biglove 發表於 17-12-17 12:14
而家見好多人會由5-6個月大開始帶bb坐飛機旅遊,其實有無咩風險架?
我bb 9個月大,如果我地兩公婆去旅行都 ...

我仔個半月大已經坐飛機, 而且還是十幾個鐘長途機, 不過就好辛苦, 有d bb 可能全程訓覺, 有d 就會全程喊, 父母就會辛苦d

男爵府

回覆樓主

十四個月,一個乖一個喊到癲,不過喊嗰個不嬲有暈浪問題!

子爵府

老實說堅討厭飛機上有BB

水晶宮

唔好比較,事實人人不同

CRY 也有好多原因,其一係氣壓,令耳朵不適,大人都會啦! B B未懂以說話表達, 會用CRY表達.

大DD 8-9個月, 可以同BB溝通, 又可比水佢飲, 減少不適

我自己帶個1歲既, 好OK, 好ENJOY, 冇CRY, 而且佢開始吃飯, 帶佢外遊會更方便, 不用下下要沖奶

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我兩個小朋友歲半先飛, 太細唔想帶佢去

大宅

回覆樓主:

我女2歲第一次搭飛機,好合作

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我仔2歲
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

回覆樓主:

有d 人搭飛機會耳仔痛,咁細又唔識表達就會好扭

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我女一歲,喊嘅原因純粹係扭眼訓

禁止訪問

大宅

四個月大。細啲重容易。

琥珀宮

Helllokitty 發表於 17-12-17 12:26
老實說堅討厭飛機上有BB

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔就2歲幾...

但係好多朋友...BB幾個月開始已經成日飛..
見佢地又冇問題...

有好多重係長途機...美國,澳洲,英國咁...
睇佢地就完全冇問題啦

琥珀宮

最細年齡4歲,我忍受唔到帶尿片奶粉去旅行,仲有午覺BB, 辛苦家長。我去旅行首要享受,在我眼中,係一齊受苦。不過好多家長唔介意,每次上飛機,都希望唔好有BB坐左近,飛3粒鐘係咁喊,我聽過,慶幸唔係坐我附近。

大宅

回覆樓主

我果個1歳10個月先飛第一次,唔洗食奶,可以全程跟我食,介左片唔洗帶片,佢自己行又唔洗帶bb車如果太細帶太多野去玩,我自己都唔想去

子爵府

回覆樓主

唔係話風險嘅,個搭飛機幅射好勁
你Google 下就知

男爵府

回覆樓主:

阿仔6個月大第一次飛,全程冇扭計冇哭之後每年都飛
阿女而家3歲未搭過飛機因為阿女臭皮氣成日扭計

首頁
12345...6

尾頁

跳至