論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

只是深感現在请家傭很困難,尤其是家中没有精靈老人家睇住

我家姐姐之前在一家7口家做了4年,interview 問佢乜都得,又唔黑面又能獨立工作

初初黎到先知佢只係太太叫佢做乜家務就做乜,勤力但唔想用腦,不懂带孩子睇醫生餵药和照顾孩子

初初黎佢廣東话只識幾句,但就同護士講明白知道,返到屋企幾点食药都搞錯…

佢叫我用cam 睇住佢做野,做错即刻話佢知,

我要返工,仲要早出晚歸,聽到佢咁講真係癲咗

多谢agency 幫手,我们亦改变溝通模式和调低expectation

後來我唔做野在家休息,間唔中睇下佢做野,先知道佢日日做既家務如霎奶樽,做咗9個月都做錯,9个月月內已提佢十次以上,都做錯,佢成日话陪月姨姨教佢

写餐单叫佢做,highlight 埋,再講一次都错

做漏野要提佢,但成日提佢又唔鐘意

我鬧小朋友唔聽教冇记性,
我话老公講指示唔清楚搞到姐姐做错,叫老公同姐姐溝通時要望着姐姐講,改几次的话要姐姐覆返清楚,確定知道等等

就话我俾説话佢聽,黑面發脾氣

睇单買餸價銭貴咗問佢點解,佢返問我係咪话佢呃銭,
我同佢講街市D人會呃姐姐同生面口的師奶,所以教佢問多句

我提佢我只是休息,會再返工,佢要pick up返schedule, 唔好谂住我係度凑仔佢只做家务,佢就叫我唔好返工

對佢唔差有bonus 又買名牌衫仔俾佢bb

水晶宮

回覆樓主:

工人咁鈍都仲有 bonus 又有禮物收?!

wcpcelia    發表於 17-12-18 10:18

男爵府

回覆樓主

你姐姐同你打咗工幾耐?就算佢好有經驗,都至少比3-6個月適應期,始終每個家庭要求都唔同

複式洋房

教足半年,頭两个月请陪月姨姨教佢凑仔煮飯,幼兒安全常識。而家做了一年就話要返印尼凑bb(歲半)
俾bonus俾鼓勵佢做好D,日頭頭家佢睇晒,佢勤力打掃同埋手腳乾淨,有時幫我慳水慳電,説實話計做家務(唔洗用腦的工作)佢做得好過其他姐姐,記憶力凑仔就好差。

我煲老湯都專登唔落豬肉預埋佢,買雪藏飯俾佢都會貴少少佢鐘意食既飯盒,食飯永遠夾晒俾佢先,D餸多过我地两公婆,養到佢肥肥白白
Helper agency都好好,幫我地改善溝通做亊又交带,所以我都好多谢佢地

水晶宮

emk 發表於 17-12-18 09:38
教足半年,頭两个月请陪月姨姨教佢凑仔煮飯。而家做了一年就話要返印尼凑bb(歲半)俾bonus因为佢打掃亁淨同 ...

好慘! 教左半年, 做1年就走人。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

老公都话我做乜對工人咁好,嘥銭嘥心機
頭两个月有陪月姨姨带住佢,以为姨姨真系我亚姨,日日黎同佢一齊,佢只係執頭執尾,后尾姨姨走先知自己要做晒,即時唔開心,佢唔鐘意亦唔想獨立工作

寶石宮

2023年兔年勳章

emk 發表於 17-12-18 10:18
老公都话我做乜對工人咁好,嘥銭嘥心機
頭两个月有陪月姨姨带住佢,以为姨姨真系我亚姨,日日黎同佢一齊, ...

咁情況 可考慮揾另一個

複式洋房

[後記]
因為姐姐應承敎埋新姐姐先返鄉下離婚凑仔,所以1月中請了未出過國嘅印尼姐姐,為多謝佢乖同努力,我會俾bonus 和CX机票錢(如果佢揾到平机票,差價佢袋)

點知佢二月知道请到人就發癲,事事提就必然,除咗出糧果陣笑笑口多谢,其余日子黑面!

買野做事就自己,催你食嘢,買野唔睇價銭,叫佢煮蜜桃炒牛肉(姐姐唔食菠蘿),佢去超市買$23.9 snack size (3吋高,細细罐)既蜜桃,以前佢買過,見太貴會打俾我問系唔系買。我同佢講我買一罐$10—$17仲要double size; 叫佢去超市買西蘭花,燈籠椒平好多,佢费事行係菜檔買,double, 甚至triple 價錢。带幼兒搭巴士返幼稚園玩手機,俾小朋友带玩具入课室,結果整唔見,仲要俾老师打电话勸喻

我同佢講,你成三十歲仔都生埋,應識分基本啱定錯,唔係要太太跟你尾昅住你—举—動,结果睬你都儍。

我早幾日去超市影埋買乜菜,幾錢,we chat 俾佢睇録埋音,到姐姐姐出门口買菜再提佢都買錯買貴,佢话冇得賣,當然最后find out 講大話。

假日我地出门口姐姐先打掃吸塵,擒日我地係屋企未出门,佢係咁拍塵打掃,結果個仔鼻敏感發作眼淚鼻涕係咁流,出门囗前吩咐做既野冇做,返到屋企见佢匿房玩手機

我話佢唔啱,佢駛咀话我嫌佢蠢,我話做工人唔洗讀大學先做到;冇記性亦唔係病,都要工作。如果冇記性唔洗做,應該全香港都唔洗返工

佢开始搞到我屋企,而客我放假招呼佢,带住個仔,人盯人睇住佢做野,带佢買餸,冇錢過佢手

我老公,朋友都話我蠢到冇朋友,對工人咁好,我心死喇

水晶宮

emk 發表於 18-4-1 10:23
[後記]
因為姐姐應承敎埋新姐姐先返鄉下離婚凑仔,所以1月中請了未出過國嘅印尼姐姐,為多謝佢乖同努力,我 ...

咁舊工人現在走左未? 新工人OK嗎?會唔會被舊工人影響?
天空之城, 快樂之地

複式洋房

回覆 PCCW2319 的帖子

新工人未黎,我嗌救命叫agent 盡快安排,唔會俾而家工人教,自己教番
姐姐三月中俾我既resign letter 也註明等新工人黎先走,就算走都要1個月即四月中,所以我講明唔炒佢,佢唔做就賠償余下日子; 如佢繼續做我就陪住佢,睇住佢做,但我唔會提佢,要佢諗方法記住做乜野,佢自己話記落簿,同寫字條貼在屋裡提自己check 簿
諗住印可靠D純D,唉~係我—廂请願

自己係在職媽媽,將心俾心对工人好,原来人地當你儍仔

複式洋房

回覆 emk 的帖子

我從來都不理會我的菲傭,只會叫給他指示, 有時他會做 ,有時不理會我的指示。
我不會和他傾計,因為Agent同我講 ,所有菲傭講的每句都是大話 ,不是阿爸死,就是阿媽死 ,有時死幾次 ,因為他們 不記得自己說過的大話,目的只是不停地借錢。

複式洋房

回覆 mylovekaka 的帖子

菲印都係講大話…唉~

複式洋房

我今日醒覺姐姐有偷食印尼丁香煙

姐姐刚黎到,我巳闻到姐姐有口臭
我同佢讲你要湊幼兒加上對身体唔好,勸佢唔好食,佢死话冇,仲叫我check 佢間房,口臭是因为牙周病

带佢睇牙医當然满口爛牙,ok, 咁教佢刷牙同用漱口水

我地两公婆10:00就入房諳仔訓

有时10:30后走出房闻到怪臭味,姐姐又匿入廁房成粒钟(佢唔洗手洗衫架,佢D衫同我地一齐用机洗)

因为D味唔似本地香煙味,我老公估佢係廁所拜神(?!)

而家我人釘人招呼佢,佢冲埋凉入房我先番房,佢10分钟就冲完凉入房,仲冇咗阵臭味,再google 下,发现印尼人鐘意在煙裡加入香料,最普遍係丁香,D味道同本地煙不同

佢都呃得我耐

男爵府

回覆 emk 的帖子

湊仔絶對不能接受吸煙,係我換人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

可能佢D煙入面有料, 唔止食煙咁簡單。 小心佢有毒瘾。 我不能接工人食煙, 我會唔要。
你以為買名牌比佢係對佢好, 嘥氣, 佢地鐘意偷, 講大話, 借錢唔便還。 想做香港太太。

複式洋房

之前佢死口唔認,仲大我叫我check 佢D野
佢生完仔第3个月就黎返工,佢個仔刚戒奶,茶同咖啡都唔饮,手指頭冇味,只有口臭,牙医又证明佢全部爛牙,点会知佢食煙

而家都人釘人,朝早我6点起身恭侯佢,带住個仔同佢一齐,佢無独處時間,夜晚等埋佢冲凉(10分钟)入房后2个鈡先入房,我再聞唔到臭味
况且可能D印尼煙一支支買黎食,点check 丫,D煙味又唔同,唔通報警叫警察黎聞?冇味就算

仲有一星期就夠辭职一個月,忍埋佢
PS 印尼食煙原来好普遍,沒有禁煙
我家敎好嚴(对個仔同姐姐都係!),要個仔尊重姐姐,对姐姐幾好,之前都冇咁衰,直至佢還完債,有多D$寄去俾老公,跟住佢老公搭埋姐姐個friend,姐姐就發癲,越做越衰

首頁

尾頁

跳至