自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

chkkkkk567 發表於 17-12-17 19:55
咁可以趁自己仲有自主能力,一早簽定同意書嘅,我諗住70歲架! 65歲拎咗強積金嘆幾年咁就拜拜囉!仲要講到 ...

可惜簽同意書也不是可以立即歸國呢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

0q.cathy 發表於 17-12-17 21:23
但你想50歲就走,咁咪好快bye, 吾會覺得仲有野未做完咩
反正做唔完,无所谓啦。每一天都做了每一天想做的就好了。
我喜欢去旅行,以前我成日去。现在倒觉得无所谓啦,反正地方去多了,就越觉得世界太大,去不完。能去是福分,唔去唔觉得不高兴。

年轻有执着,现在习惯去放手。以前旅行把 lonely planet 所有景点都去一下。现在大部分都唔去,只 tick 一两个主要的看看就好了。满足了。

人大了,对人生的态度也改变了。
心盲最可怕。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

佢多唔多屋企人、孫陪下玩/傾計
如果有,其實可能佢都仲好開心

男爵府

木土土 發表於 17-12-17 20:02
50,真係話咁快就到

時間快到得人驚
我都估唔到,我離4字頭不遠
但我仲未結婚

公爵府

fwp 發表於 17-12-17 18:41
5早啦,最重要年轻时活得精彩。我最想去外国读书,小时候家庭环境不好。我自己还了自己的愿望,并住过几个 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

行得走得就好,唔郁得我都唔想等死

珍珠宮

bosch 發表於 17-12-17 19:27
我都贊成安樂死. 但係老到唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係聽得唔好... 連自決能力都冇, 佢又 ...

所以當開始失去自理能力或者外界認知能力時就選擇安樂死,機能老化唔會係一日就變成咁㗎嘛。又或者一早簽定遺書文件,如似果啲病重要求唔急救咁。

除咗係腦死亡嘅植物人,應該無任何家屬可以代人決定安樂死,否則係謀殺。

珍珠宮

JoanC 發表於 17-12-17 13:50
哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因

係囉~我都贊成~
咩叫生不如死,簡直係折磨!
之前仲有jm專登開po話想安樂死嘅人係自私,無諗身邊人感受~有其他jm話咁老左,百病纏身,又唔想成為家人負擔,想安樂死都好合理,戈位jm仲話因為怕病辛苦,所以安樂死,令在生嘅人要掛住,唔係自私係乜,我覺得個jm咁諗先係超級自私,因為自己唔捨得,要家人活受罪~

男爵府

fwp 發表於 17-12-17 20:52
举个例子,我同拒讲我唔想长命百岁。拒只会批评,唔会尝试理解。从我角度,我从来不能理解点解拒地要长命 ...

如他們不喜歡聽的,少講,這樣磨擦也會少些。我也明,有D人是牛皮燈籠,你鼓勵他們多去參加社區活動,擴闊社交圈子,人有開朗些,心態自然會變。

珍珠宮

做個靚太 發表於 17-12-17 23:11
係囉~我都贊成~
咩叫生不如死,簡直係折磨!
之前仲有jm專登開po話想安樂死嘅人係自私,無諗身邊人感受~有 ...

尤其如果家境已唔太富裕,真係唔郁得無知覺,每個月要花費嘅錢同時間真係天文數字,我真係唔忍心自己家人為自己捱。如果病係會好轉,大家辛苦係有希望咁都叫做值得,明知情況只會越來越差,要大家捱住睇我等死,我寧願俾人話我自私選擇安樂死。

子爵府

JoanC 發表於 17-12-17 13:50
哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因

agree

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我62今年都84,行得走得食得睏得。
聽落好似好好咁,實際日日系屋企發毛,食完睏、睏完食,D老友瓜曬,除左佢細妹所有兄弟走曬!
日日無娛樂無社交,咁樣生活法真系咁長命把鬼!

侯爵府

我等到啲仔女成家立室咁我去死都無所謂啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51
所以我成日話我唔要咁長命,60歲就夠

未拎返MPF..唔死住

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我60都夠了
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

可以點?

珍珠宮

回覆樓主:

我阿嫲87歲死,死之前果幾年捱得好痛苦,比癌病折磨,折磨得佢日日嗌想死,真係好慘咩都做唔到,郁一郁就痛又訓唔到,沖涼要人幫佢沖,冇野想食,一食就嘔 真係好慘,做人真係好苦,到走果刻佢終於得到解脫

珍珠宮

alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51
所以我成日話我唔要咁長命,60歲就夠

我都諗住70夠,你仲想短過我

大宅

fwp 發表於 17-12-17 14:13
我50歲就夠。

50咁短?

珍珠宮

good_pig 發表於 17-12-18 00:51
未拎返MPF..唔死住

係,所以我想70, 拎長者卡玩五年bye

首頁

尾頁