用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.64%

義工

自由講場 今日: 3630|主題: 956450

跳至
老公隱瞞收入唔俾老婆知,話係佢私隱!  

洋房

國民生產總值:41

老公負債供樓(老爺名居屋,老公同佢細佬一人一半供樓,一齊住),伙食,水電煤管差。約二萬。

我負責請工人,保險,子女學習教育活動,另外我媽家用。約二萬。

以前俾老公搞合拼報税,佢知我人工多D,

成日話自己冇錢,旨意我出錢,例如買電器,家庭娛樂,旅行等等。

今年我地分開報税,佢話交完税冇晒錢,黎緊新年冇錢買野送俾我媽,叫我攞三千蚊。

抽油烟機壞壞地,佢話冇錢,叫我買。

我之前問佢攞糧單,佢話冇。

問佢攞銀行月結單,佢話唔記得咗網上密碼。

問佢攞稅單, 佢反問我係咪畀你睇咗你幫我交先?

諸多藉口隱瞞收入,話係佢自己嘅私隱,唔畀我知!

反而話我人工多過佢,應該付出多啲。

我好唔開心,覺得自己冇保障。

佢係低級公務員有資格抽居屋, 如果抽中屋係佢名,又係旨意我出首期,同埋供樓。

佢成日話自己份糧已經奉獻曬畀屋企,所以佢儲唔到錢 。

我估到佢大概月薪,但係佢話早幾前凍薪冇跳point,邊有咁多,但係又唔肯畀戶口證明畀我睇。

我覺得佢冇誠信, 佢又覺得我唔信任佢。

我應該點做好?

其實佢除咗隱瞞收入, 佢都係個顧家嘅人, 冇不良嗜好, 放工就返屋企, 日日去買餸, 放假會做家務, 會陪仔女。

別墅

國民生產總值:714

回覆樓主:

同佢鬥窮

男爵府

國民生產總值:6215

BK Milk勳章

我會由他,自己本事自己掙錢,我也一樣。

珍珠宮

國民生產總值:31005

回覆樓主

不如開心見誠大家攤開盤數,好過估估下互不信任傷感情。。。

wcpcelia    發表於 17-12-18 11:27

珍珠宮

國民生產總值:46604

2018勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

佢係公務員,憑佢個職級上網就可check到薪酬係point幾,一睇個payscale就知人工啦,邊有秘密(私隱)喎。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

國民生產總值:13450

2018勳章

回覆樓主

似自卑多

男爵府

國民生產總值:6053

ponybbs 發表於 17-12-17 15:22
老公負債供樓(老爺名居屋,老公同佢細佬一人一半供樓,一齊住),伙食,水電煤管差。約二萬。

我負責請工人 ...

我會叫佢自己選擇:
1)自己搞掂我可以咋唔知。
2)搞唔掂影響家庭影響到我就要被審查。

男爵府

國民生產總值:5796

回覆樓主

老實講,咁度縮點得,佢緊張錢多過你,一係佢欠人周身債,一係佢錢多到水浸,如果唔係怕咩比你知。

子爵府

國民生產總值:13543

2018勳章

回覆樓主:

我接受唔到老公有任何隱瞞,更何況兩人份糧就係同一個家庭開支預算,私乜隱!

wcpcelia    發表於 17-12-18 11:27

別墅

國民生產總值:780

Googlehehe 發表於 17-12-17 15:24
同佢鬥窮

同意
同佢鬥窮
男人都係信唔過

公爵府

國民生產總值:29730

算死草 發表於 17-12-17 15:32
我會叫佢自己選擇:
1)自己搞掂我可以咋唔知。
2)搞唔掂影響家庭影響到我就要被審查。

同意

珍珠宮

國民生產總值:48111

回覆樓主

兩公婆成日講錢

為有鬥窮

珍珠宮

國民生產總值:31573

2017媽媽節

ponybbs 發表於 17-12-17 15:22

我負責請工人 ...

既然有優就,就包容下缺啦
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

大宅

國民生產總值:4645

回覆樓主

其實睇職級年資就查到佢人工喇wor
佢邊個部門架
同埋佢凍過薪,即係係舊制啦
佢仲有長糧同退休金wor
如果要保障自己
真係要儲多啲私己錢

珍珠宮

國民生產總值:42397

2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢要你負責額外家庭開支,佢就要出示入息証明,否則所有額外野平分付出,你都要儲錢保障自己,男人有錢好易身痕,如果真係買樓你要自己決定,無名仲要出首期又供埋,到時如果婚姻出問題你就咩都無,請三思。

男爵府

國民生產總值:5658

回覆樓主:

公務員做左幾多年?職位?計都計到……
呃唔到啦!

男爵府

國民生產總值:9948

2018勳章

回覆樓主

你C6太度縮,
睇錢太重,
你唔敢大佢的話,
就自己對自己好d,
自己財政都要保密。

侯爵府

國民生產總值:20292

回覆樓主:

你老公好自私,明顯蝦你

大宅

國民生產總值:4061

回覆樓主:

佢搵得小過你,係咪無安全感和自信? 不如攤開計,每人出一份$用作家庭開支,其他比佢自已留住啦,唔好為$傷感情.

你自已亦要保障$,費事有咩事冇support

子爵府

國民生產總值:11810

畀面勳章

回覆樓主:

早前凍薪冇point跳?
幾耐之前既事呀?
前排之好似講今年加2.x%

12345678910... 13
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎