家庭理財

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

星期四見 發表於 17-12-18 01:19
若5年一次都好似幾抵玩
慢慢幫阿女滾存一下

我覺得算係咁,唔會蝕,又有d息

禁止訪問

禁止訪問

大宅

星期四見 發表於 17-12-17 16:26
本身個女有筆錢,唔想開BB戶口,基本上無乜利息
又唔想放在ML戶口,想分開處理!!!

係咪好似定期咁?

別墅

星期四見 發表於 17-12-17 16:26
本身個女有筆錢,唔想開BB戶口,基本上無乜利息
又唔想放在ML戶口,想分開處理!!!

我都有一份彩虹, 不過唔喺中銀買. 如果係幫小朋友買睇長線我覺得好ok, 我係幫佢每年供兩萬, 供五年. 隻plan最吸引係滾存紅利,雖然唔係保證, 但國壽嘅利息派得好足,十七年來都派到成5.5%, 加上複利息做到1x%
不過真係要係閒錢, 我除開每月兩千都唔洗, 幫小朋友蓄保本之餘利息又不俗.
但我冇喺中銀買因為我仲有ㄧ份國壽儲蓄plan 喺富邦買, 貪佢真係要用錢時可以做pledge套現,問過中銀冇得咁做, 所以喺富邦買

民房

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

我有買,供埋出年供完
不過我唔記得幾時拎,因為中銀会提我拎。我上一次又係中銀,仲抵呀!一次過俾9成,到十年後拎多咗3分1(应該同上面12樓係同一種),到十年時佢会寄信提我拎,不過係十幾年前。
其實最緊要睇你自己,因為個個人都唔同,有人钟意隱陣(收吓小小息),有人钟意高風險
最緊要有咩唔明就問清楚D職員,同埋D錢係儲備嚟嘅,即需用錢時都唔使郁到佢

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

樓主,唔好意思,我啱啱揾返份保單睇,原來哩份同我上次份唔同。上次果份五年拎或十年拎,十年一定要拎。
但哩份彩虹歲月係可以供完五年、十年..,之後可以繼續放N年先拎,因為哩個係彩虹歲月終身保

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ry 發表於 17-12-26 22:47
樓主,唔好意思,我啱啱揾返份保單睇,原來哩份同我上次份唔同。上次果份五年拎或十年拎,十年一定要拎。
...

我奶奶而家都有你呢份,個職員話如果唔想賣可以轉名比仔女比孫都得,可以長擺咁話。

首頁

尾頁

跳至