自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有網民於昨(16日)晚在facebook專頁「名校Secrets」上分享,指他的爸爸是一名的士司機,工作時拾到一部iPhone後並將之帶回家。當一家人商量如何處理電話時,網民媽媽說「我部手機壞壞地啊,攞嚟俾我用啦」,不過網民卻希望將電話還給失主,於是說「呢部手機係iPhone嚟架,機主set(設定)咗密碼,我地開唔到部手機,就算留係身邊都冇用架,都只會變成廢鐵,不如俾翻人啦」。游說了約20分鐘,網民才成功說服家人將手機還給失主。

該網民其後聯絡失主,失主立即坐的士由旺角到網民青衣住所樓下取回手機。當網民打算一個人下去時,網民爸爸卻叫媽媽也一起下去,原因是多一個人可以多收一份報酬。失主從網民取回手機後表示十分感謝網民,又說「我星期一就要飛啦,我部手機有好多客户資料,我身上得翻二百蚊咋,真係好感謝你」,說罷便給予網民200元作報酬。

網民與媽媽回到家後,媽媽卻質疑失主說謊,指「後生仔著得咁身光頸靚,又用成百幾蚊搭的士嚟青衣,身上點會得二百蚊咁少啊,佢又話自己星期一要飛,好明顯係講緊大話啦」,爸爸更說「得個二百蚊,攞去鴨寮街賣都賺得多啲錢」。媽媽其後再說「人地手上有第二部手機啊,身上點會得咁少錢,連師奶都多錢過佢啦」,更指兒子「你真係容易信人」。

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E8%A9%B1/141977/%E7%9A%84%E5%A3%AB%E5%8F%B8%E6%A9%9F%E6%8B%BE%E7%8D%B2iPhone-%E5%AD%90%E7%89%A9%E6%AD%B8%E5%8E%9F%E4%B8%BB%E7%8D%B2200%E5%85%83%E5%A0%B1%E9%85%AC-%E6%AF%8D%E5%AB%8C%E5%B0%91%E6%89%B9%E5%AD%90%E6%98%93%E4%BF%A1%E4%BA%BA

睇得多呢啲新聞,有時真係覺得世界變
好像已經冇哂真正既好人好事

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

如果個失主俾得40蚊叫佢地飲茶會點...
人地都坐的士黎屋企樓下 想點

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有啲咁樣嘅父母。只會搞到小朋友以後做好事,係為求有回報,唔係真心想幫人

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主

網民阿媽可能唔知,如果佢真係攞去賣,失主報失左,查到網民隨時惹禍上身

珍珠宮

JlIl 發表於 17-12-17 18:34
如果個失主俾得40蚊叫佢地飲茶會點...
人地都坐的士黎屋企樓下 想點

失主自己撘的士去青衣網民屋企樓下拎喎

其實我直情覺得唔使薄酬
網民一家根本冇損失
落一落樓還俾人就得
點解做好事要期望人地俾獎賞?

子爵府

回覆樓主

網民父母好貪心,仲要咁樣教仔.好彩仔仔決心要還比物主。

別墅

回覆樓主:

咁教仔都有
好彩個仔正直

公爵府

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

好cheap呀,個亞媽

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

不知所謂的父母!

男爵府

回覆樓主:

依家做好心都要講回報。唉

男爵府

天寒地凍落樓得果200元,放俾收買佬都無咁嬲

瑪瑙宮

大廚勳章

yurijm 發表於 17-12-17 18:30
有網民於昨(16日)晚在facebook專頁「名校Secrets」上分享,指他的爸爸是一名的士司機,工作時拾到一部iPh ...

呢個就太貪心啦。。。

人哋都冇叫你送過去。。。已經係自己即刻坐的士過嚟攞返。。比$200已經OK啦。。。你話要個司機停止工作送返電話過去俾你。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

"茶錢文化" 大把人覺得啱架嘛!!!

大宅

回覆樓主:

對父母將拎部手機去賣合理化

就算失主唔比報酬,都唔應該將部手機據為己有

公爵府

畀面勳章

有網民於昨(16日)晚在facebook專頁「名校Secrets」上分享,指他的爸爸是一名的士司機,工作時拾到一部iPh ...

咩父母黎架!唔好大教壞細。

幾時變到執到野還比人要收報酬係天經地義

講真如果我執到唔會諗要收錢先還比人。

珍珠宮

回覆樓主

都唔知點做人父母,
好彩網民正常

侯爵府

回覆樓主

手機都咁(emoji)到銀包就更一定唔會交返出黎身教呀不過算啦,我都經常被親人鬧我呢樣嘢唔啱同死蠢添,佢地會話地上(emoji)到寶所以我(emoji)到嘢比返人,我唔會向佢地提。

公爵府

咁貪小便宜,
若果佢自己係失主,一定連200蚊都唔願比。

首頁

尾頁

跳至