親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

終於係Expedia 訂左機票+酒店, 收到佢地確認email, 不過見到其中" 重要事項" 咁寫:

旅行團收據應蓋上印花方可獲得保障。請轉寄此行程確認電郵至[email protected],並提供收件人姓名和郵寄地址,以便我們將蓋上印花的收據寄給您。

請問, 我地只係自由行, 唔係跟團, 咁我仲需唔需send 我資料去拎呢張收據? 其實收據有乜用?
十萬個唔該晒

-----------------------------------------------------------------

第一次plan 自由行, 諗住2018 年3 月16 -19日去台北, 但問題係....
1) c6 想16號evening 起飛, 夜晚至到台灣, 咁酒店係唔係16 號咁夜都可以check in?
2) 定係16 號應該book 中午前飛既機票?
3) Ctrip 分開book 機票, 酒店? 定Expedia 一個package 隱陣d ?
4) 西門町附近既酒店可以介紹?

請各位jm 唔好笑我呢個新手 , 因為planning 零經驗, 怕搞錯去唔成個trip:" />

十萬唔該晒

珊瑚宮

一罐可樂 發表於 17-12-17 19:11
第一次plan 自由行, 諗住2018 年3 月16 -19日去台北, 但問題係....
1) c6 想16號evening 起飛, 夜晚至到台 ...

可以分開訂機票、酒店(agent ,航空公司,旅行社)

如果超過18:00到酒店checkin。最好email通知酒店。

禁止訪問

珍珠宮

12312 發表於 17-12-17 20:01
可以分開訂機票、酒店(agent ,航空公司,旅行社)

如果超過18:00到酒店checkin。最好email通知酒店。
jm 唔該晒

珍珠宮

Gaeroo 發表於 17-12-17 20:19
3月 16號不是旺季,機票酒店應該不難訂,如果有假期、機票價錢接受到的話,早的出發當然比較好.

但基本上 ...
jm 唔該晒

大宅

笑得好勳章

行程方面建議你記低景點,可以搵下交通
到時去到就可以輕鬆d
祝你一路順風

wcpcelia    發表於 17-12-18 10:46

珍珠宮

donuthk 發表於 17-12-17 21:39
行程方面建議你記低景點,可以搵下交通
到時去到就可以輕鬆d
祝你一路順風 ...
jm 多謝你呀, 我都上緊網睇緊人地行程分享, c6 鍾意食野, 行程諗住食同行夜市, 希望我可以順利完成今次planning

公爵府

回覆樓主:

樓主,我之前都系諗住3月飛台北,睇過機票,早去晚返兩成人都系2300左右,如果你夜去晚返,應該仲平,建議你機票酒店分開訂,多選擇啲

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

一罐可樂 發表於 17-12-17 19:11
終於係Expedia 訂左機票+酒店, 收到佢地確認email, 不過見到其中" 重要事項" 咁寫:

旅行團收據應蓋上印花 ...
http://www.ticf.org.hk/text/chi/legal.htm

珍珠宮

sauNG 發表於 17-12-19 08:53
樓主,我之前都系諗住3月飛台北,睇過機票,早去晚返兩成人都系2300左右,如果你夜去晚返,應該仲平,建議 ...
唔該晒你既提議, 今次我訂左package, 因為始終第一次自由行, 有左今次經驗, 下次我會試吓分開訂

珍珠宮

shinku 發表於 17-12-19 09:10
http://www.ticf.org.hk/text/chi/legal.htm
jm 唔該晒

首頁

尾頁

跳至