烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友俾咗個德國寶壓力鍋我,但我未用過唔識用,請問大家可以教吓我點用嗎

這個鍋煮咩好?用時有咩要注意呀?謝謝

象牙宮

明火。

說明書? 必仔細閱讀及遵守壓力鍋使用說明。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 17-12-18 10:05
明火。

說明書? 必仔細閱讀及遵守壓力鍋使用說明。

就係無咗張說明書所以上來問吓囉

禁止訪問

大宅

Sukebe 發表於 17-12-18 13:37
呢件野 ... 都幾危險下

係?

大宅

危險送俾我用啦!
其實明火壓力煲好普通廚具一件;
我用開明火轉到近幾年用電既鵝姐,Panasonic都服役中,
煮乜好;我認為:煲湯,燜肉,整牛尾最適合。
明火優缺點:用中火最好,吾好及吾使開最大火(切記住),要較定廚房小timer(通常20~30分鐘),明火gas最衰系有時吾記得熄火(超大失敗),因gas爐多數冇得較時間自己熄火!
電壓力煲;新手老手都好用,平,慳火,日日用都問題(同電飯煲差吾多)

若果真系用吾慣,轉電子瓦撐,燜野效果比壓力煲更好,吾使熄(全程6~8個鐘),急吾到,但超安全,鬼佬家庭朝早著左開low,晚上9pm食,重熱著保溫mode,超正!

大宅

重點:最少都要有1/3~1/2 煲內滿既食材,否則壓力不在最佳煮食狀況,太滿又吾得,吾使太多水,因好密封,冇乜走水情況,做湯時;吾好預多水,煮時有火時間(15~30mins)一般KO哂!

大宅

bronicaps150 發表於 17-12-18 14:55
重點:最少都要有1/3~1/2 煲內滿既食材,否則壓力不在最佳煮食狀況,太滿又吾得,吾使太多水,因好密封,冇 ...

睇完呢個重點,大概都明點用,謝謝你

大宅

熄火後,等佢自動排氣,吾好心急用濕布蓋住個閥手動排氣,D蒸氣噴出有時嚇驚妳記住帶隔熱手套先好搞個壓力煲

珍珠宮

大廚勳章

Kobady 發表於 17-12-18 14:59
睇完呢個重點,大概都明點用,謝謝你
你明白 d 咩啊

咩 1/3 ~ 1/2 只係 d 似是而非嘅所謂重點 .....
我用壓力煲蒸嘢 , 一向都係用 minimum level 水位 , 我貪 水 "少" 可以充壓 "快" , 自然降壓 "快" .
呢 d 至係 基本 而實際嘅 理論實踐 .

真正嘅重點係要明白 , 液體 "沸騰" 同 "氣壓" / "溫度" 嘅關係 !

仲有 ....

液體 煮到點樣會出現 煲 "燶" 嘅風險 ?

點樣利用 "沸騰" 去減低 煲 "燶" 嘅風險 ?

點樣 確認 密封嘅煲內已經出現 "沸騰" 現象 ?

另外 , 手動降壓 會有咩風險 , 同埋點解會有風險 ?
呢 d 都係使用壓力煲前 , 應該要先知道 .

喺 BK 呢到 好難講得清楚 , 長篇大論 包保悶死你 ....
如果 你想搞清楚 , 最好係直接問身邊 懂 物理 知識嘅人 , 佢哋可以仔細解釋過你知.
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

象牙宮

Kobady 發表於 17-12-18 12:34
就係無咗張說明書所以上來問吓囉

利用 google
A. 上网搜。款号
有冇英文 圖表?
時下家電, 有圖字在貼在家電上。

B. 大商場里有的賣, 去那里問。
更佳。

曾用智能壓力鍋, 今年坏了, 还未再買。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至