過年去北京 - 自由講場 - Baby Kingdom - 親子王國 香港 討論區

義工

自由講場 今日: 195|主題: 967365

過年去北京

男爵府

國民生產總值:5042

過年工廠關門,北京空氣會好D嗎?

有冇知道,北京的滑雪塲好玩嗎?有冇介紹?

侯爵府

國民生產總值:23708

2018勳章

北京過年, 人多到不得了...........

水晶宮

國民生產總值:72004

2018勳章

Wonderlady 發表於 17-12-18 10:16

人多擠擁

伯爵府

國民生產總值:19088

未必,因為供暖系統及燒煙火也會帶來污染。另外要視乎是否多人開車。

版主

國民生產總值:124949

2018勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

樓上有無真係過年去過北京架.....

事實係,人都唔多隻!因返晒鄉下。成條長安大街通行無阻。平時多人到爆嘅三里屯烏蠅都無。我地住東3環,出入市區無塞過。我係早幾年年29到,初4走。好多shop無開。氣溫零下16度,凍到痴肺,無咩都唔會留街上

不過有開嘅景點就勁多人。我去頤和園、故宮都勁多(唔至於行唔到,但多)。長城可能凍掛,就無咁多人

踏入年初一12:00,周圍放煙花勁囉!我住嘅酒店在公路旁(平時唔做團,係過年無晒人low season至接團)。夜晚12:00俾煙花聲嘈醒。望出去沿公路兩邊全部放煙花。我呆左

子爵府

國民生產總值:12169

春節去中國景點,一定多人。。

子爵府

國民生產總值:12169

Charlotte_mom 發表於 17-12-18 15:37

事實係,人都唔多隻!因返晒鄉下。成條長安大街通行無阻。平時多人到爆 ...

長城平時也大風,冬天吹到甩鼻

伯爵府

國民生產總值:18738

回覆樓主

我前年去北京過年,年26到,初三走,住近天安門附近。
剛去個幾日,日日都無乜人,完全唔逼,因d人翻曬鄉下過年,但年初一晚明顯感覺條街多左好多人,年初二簡直就係人山人海,多人到顛,行鑼鼓巷差d俾人踩甩鞋

公爵府

國民生產總值:27457

回覆樓主

堅凍

別墅

國民生產總值:521

我前年去北京滑雪,去了年廿九和年三十兩天,也不算太多人,可以接受!我去了南山滑雪!

複式洋房

國民生產總值:462

回覆樓主

一月中去北京,是否很冷,室內多數有䁔氣嗎?

珊瑚宮

國民生產總值:120844

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Charlotte_mom 發表於 17-12-18 15:37

事實係,人都唔多隻!因返晒鄉下。成條長安大街通行無阻。平時多人到爆 ...

琥珀宮

國民生產總值:162936

試過有一年住廣東碧桂園酒店,年三十晚,全人類放煙花,D煙火多到,好似戰爭片咁……

伯爵府

國民生產總值:17832

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無聽過依家京津冀華北多個省市推行緊將燃煤改為用天燃氣去改善空氣質量?不過天燃氣供應不足,有D地方要限制用氣而令市民捱凍。

不過北京出嘅政策,北京入面嘅人應該無大影響嘅。
ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.