論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話聽話點。我因為無房給她住,一定請海外的,不過就無所謂印定菲,我們都無請過人嘛。主要清潔和照顧newborn。

問了幾間大agent,都建議請印傭,話聽話點。

不是新來港的都應該聽話點?我們又不惡的,就是要個衛生好不黑面的。

印傭普遍乖點?

我不想佢天天化妝個d。

照顧newborn你們會選幾歲的?2x幾個d我怕不行,4x幾又不知有無力去照顧,始終晚上可能要幫幫忙。

大宅

northernstar123 發表於 17-12-18 12:31
話聽話點。我因為無房給她住,一定請海外的,不過就無所謂印定菲,我們都無請過人嘛。主要清潔和照顧newbor ...

我岩岩都請左工人睇new born
我請菲 so far 得一間同我講請印好d
我自己覺得菲無咁蠢 應該衛生會好d
如果你無房俾佢,佢會訓廳?你可以堅持in 左菲先 in時同佢提及你家中情況 睇下佢地有咩comment

複式洋房

我生bb前都經agency請左個海外賓賓,話識湊NB。點知黎到連換條片都唔識,俾佢湊左無一個月就resign走左(基本由出左院無論日與夜都係我自己湊)。後尾agent介紹香港印印,開頭乜都得,依家越做越懶又多要求,佢唔係開工化妝但係勁鍾意扮靚,又要餐餐食辣又話出暗瘡,搽暗瘡膏搽到成面白雪雪。果把長髮成日搞到一屋佢d頭髮,仲要佢似太太多過我。成日話我呢樣錯果樣錯,又成日攞我同以前太太比,我都決定好快斷佢約。請姐姐始終講運氣。請海外其實agent都唔知邊個好定壞,無interview過。其實你可以試下係apps搵,可以單對單同佢chat😊

別墅

回覆樓主

我會自己上網用app找,不單靠一間agency.
海外的印或菲,相比本地姐姐,通常會比較純跟聽話些。但都是看彩數,沒有一定的。

大宅

人地話要加錢(agent fee)請個d有經驗的,其實無必要,因為來到是什麼也不懂。d人話菲斤斤計較點,好concern佢幾時收工,因為有newborn,其實本來我是想請菲,但agent話印老實。

水晶宮

northernstar123 發表於 17-12-18 12:31
話聽話點。我因為無房給她住,一定請海外的,不過就無所謂印定菲,我們都無請過人嘛。主要清潔和照顧newbor ...

我都係第1次請工人(照顧我爸)。我基本上都無規定菲定印。但係就目標為本。 要工人有照顧老人家經驗, 唔怕幫公公沖涼換片, 識廣東話。

最後我請在個斷約既印傭。之前係香港做過8年都係照顧老人家(之前曾經回印尼3年), 廣東話聽講都好。

雖然話斷約及old seafood 好難搞, 好搏。但面試時傾談覺得都幾好, 覺得真係有照顧老人家經驗。所以就搏一搏。

而且最重要係我都急要人, 如請海外要等3~4個月, 太耐啦。
天空之城, 快樂之地

大宅

我請了海外菲,agent都話菲乾淨啲,湊b要請菲,又話識英文易溝通,又話有湊nb經驗。
點知來到乜都唔識,係湊過b,但唔知點解唔識換片,一啲湊b common sense 都無。唔只湊b無common sense, 做其他野都係無腦的。個人又勁污穢,晚晚唔沖涼,但又扮沖涼,搞到水費係佢來左後交多一倍!
做野好似佢先係主人咁,唔聽教,自把自為,無禮貌,衝入我房抱走我bb。
佢係鍾意湊b既,但佢覺得請佢來抱下b同b玩下,其他野都唔想做咁,做得勁求其,尤其清潔。叫佢買餸出聲講話佢唔識,即叫我地唔好叫佢買!叫佢切個蘋果都話遲啲。
又偷婆婆錢買糖寄返去菲律賓俾佢仔。我完全唔知菲有咩好。
我呢個月會炒佢,一月海外印到。忍無可忍!
我覺得啲agent佢想做邊個市場佢咪sell你邊度既工人囉。

wcpcelia    發表於 17-12-19 10:32

水晶宮

abbc2015 發表於 17-12-18 15:46
我請了海外菲,agent都話菲乾淨啲,湊b要請菲,又話識英文易溝通,又話有湊nb經驗。
點知來到乜都唔識,係 ...

其實我對agent寫既外傭CV內容/資料有所保留。只相信姓名年齡應該100%同passport 相同。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 17-12-18 16:23
其實我對agent寫既外傭CV內容/資料有所保留。只相信姓名年齡應該100%同passport 相同。
...

我算好彩,我其實都唔信cv只信彩數,我姐姐cv 上cooking 明明寫住普通,咁你寫得普通我expect你直頭唔識添啦,點知黎到乜都識煮,咁佢唔係識煮中國菜,但因為廚藝高比本cook book佢一煮就上手,佢係海外菲未黎過香港

其實真係乜都假,我啲朋友請本地完約,面哂試傾完又傾,千揀萬揀一樣中伏,講到尾真係睇彩數

水晶宮

Ytfc 發表於 17-12-18 22:49

我算好彩,我其實都唔信cv只信彩數,我姐姐cv 上cooking 明明 ...

現在請工人都搞到好似買六合彩咁。

我工人姐姐黎左1個月, 基本上我爸媽都對姐姐幾滿意。希望工人姐姐一直表現/工作態度都係咁好啦
天空之城, 快樂之地

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

菲印我都請過,其實菲咪又係一樣咁污糟!
請過2個菲傭都係扮沖涼嘅

wcpcelia    發表於 17-12-19 10:32

大宅

真的不明,為何要扮沖涼,沖涼有什麼不好?不舒服嗎?有習俗?

大宅

joanie731 發表於 17-12-19 09:09
菲印我都請過,其實菲咪又係一樣咁污糟!
請過2個菲傭都係扮沖涼嘅
...

有時見人地啲印仲乾淨,菲真係好污穢。

大宅

northernstar123 發表於 17-12-19 10:38

我中介話菲律賓無熱水系統喎,佢地可能以為香港都無喎,所以佢地習慣朝早沖凍水涼喎。一聽就知廢話!
聽朋友講又話佢地覺得夜晚沖對身體唔好。

大宅

PCCW2319 發表於 17-12-18 16:23
...

啲agent都無句真!

寶石宮

2023年兔年勳章

northernstar123 發表於 17-12-19 10:38

扮沖涼 不用做 玩手機

男爵府

畀面勳章

abbc2015 發表於 17-12-19 10:47
有時見人地啲印仲乾淨,菲真係好污穢。

雖然菲印嘅衛生意識普遍都差過香港,但菲傭真係好dirty , 試過有個菲,半夜換m 巾會擺喺房,連去廁所都懶。d 人成日話菲傭醒d , 我覺得佢地嘅醒目只用喺對自己著數嘅方面。

大宅

joanie731 發表於 17-12-19 14:30
雖然菲印嘅衛生意識普遍都差過香港,但菲傭真係好dirty , 試過有個菲,半夜換m 巾會擺喺房,連去廁所都懶 ...

你講得好岩,好中point!
做野方面唔見佢咁醒,對佢有著數個啲佢就會好醒!

吓?點解可以係房換架,真係好污穢!

大宅

回覆 northernstar123 的帖子

其實菲或印都係冇乜基本常識,因為對佢地黎講唔係基本常識!衞生意識低係正常,因為佢地國家冇乜衞生要求
我偏向海外,雖然唔識煮飯同蠢d,但應該會聽教聽話d,太精我怕不受控!
我請朋友個菲的朋友唔搏中介,起碼知佢地底細,佢地果班都正路樸素慳錢唔化妝唔低胸唔黑面!6299就請印因為唔識英文!
菲或印一定要當佢地係細路咁教,每一個步驟都要講,注意d乜要講清楚,重點係要簡單易明,因為佢地接收能力同反應都係慢幾拍,最重要最重要最重要肯學肯做肯聽指令!
佢地生過湊過你都要重新教佢開奶換片同消毒步驟,因為佢地d細路係天生天養唔同我地咁講究咁文明!
佢地yes唔代表佢地真係明,你要反問佢一次確定佢真係明!
初黎報到就要嚴格執行家規,否則做壞個頭好難改!(本地除外)
年紀揀二十中至三十中有心有力,四字頭老左d,太後生又怕貪玩…
中介介紹海外印我估係利潤高d…

大宅

abbc2015 發表於 17-12-19 10:49
我中介話菲律賓無熱水系統喎,佢地可能以為香港都無喎,所以佢地習慣朝早沖凍水涼喎。一聽就知廢話!
聽朋 ...
我個菲話佢地國家係朝早起身沖涼佢地全年都熱應該唔需要熱水系統

首頁

尾頁

跳至