自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我仔係獨生子,十歳,自私到死,永遠只是想自己,教極都唔改,好沮喪,唉。

象牙宮

回覆樓主:

我仔一時時,要睇咩事! 佢以前係最細,真係比人就慣左,但係唔會發矛

侯爵府

回覆樓主:

我女唔係,出名就得人;但遇到人攻擊欺凌就變得硬淨。

wcpcelia    發表於 17-12-19 16:09

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

OKC 發表於 17-12-18 21:06
我仔係獨生子,十歳,自私到死,永遠只是想自己,教極都唔改,好沮喪,唉。
...

我認我係

珍珠宮

回覆樓主

其實唔太關事
我反而相信性格係天生

good_pig    發表於 17-12-19 00:01

伯爵府

回覆樓主:

我女冇啊老師評語話佢愛分享
肯幫人

水晶宮

...
我識人個女係,佢呀媽都話個女自私,只想到自己需要
其實個阿媽好縱容個女,又好保護,同教養有關

珍珠宮

回覆樓主:

我有個朋友係超自私,但我妹夫又好就得人,我覺得係睇人同睇屋企點教。我仔都係得一個,而家成日提自己唔好俾佢一個感覺係咩好嘢都係必然俾晒佢。就算明明盒朱古力係買俾佢都一定要佢同我地分

公爵府

...

與是否獨生子女無關,主要看天生性格及自細接受的家教。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

唔一定架睇個性啫, 我屋企3個其中一個特別自私

男爵府

...
我覺得係, 我囡13歲好自私, 下下只諗自己, 要所有人就哂佢, 又係講極都係死性不改

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我覺得同獨生仔女冇關,我個妹都係自私到爆,一點人仁慈心都冇,他細個時候都有兄弟姊妹陪著成長,為何大個會變得這麼自私呢?
新的一天...希望真的有新的希望吧...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

人本性來的吧,只是程度分別。有咩例子?
我仔如份量足夠,e.g. 4塊餅就肯分1塊比人,得2塊就唔肯囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

回覆樓主

多數獨生都錫到燶, 所以自私比例高。 其實佢未必想自私, 但較少同理心, 出來就變左自己顧自己

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾係

子爵府

回覆樓主:

自私就未必,但自我中心就比較常見。

公爵府

回覆樓主:

我自己係獨生女,坦白講我有時真係會比較自我中心,但我唔覺得自己好自私。由細到大, 我父母出外工作,我覺得自己好孤單 ,我好希望同學、隔離鄰舍同我玩,所以 我會將我嘅玩具同佢哋分享, 亦學識咗處事要考慮人哋嘅感受,如果唔係就唔會有朋友。

公爵府

回覆樓主:

呢樣真係本身性格再加父母點教問題,我小朋友都係獨生,但個個都話佢好鐘意同人分享同埋樂於助人,但就比較細膽,比人蝦嘅話會唔係好敢出聲

寶石宮

2023年兔年勳章

...

可能比較自我中心 但未必一定去到自私

子爵府

回覆樓主

我係獨生,我都覺得自己係比較自私,一盒朱古力都要我食咗最鍾意食個粒先

首頁

尾頁

跳至