婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家已經做咗手術兩個禮拜啦 當初知道有子宮肌瘤後 不停咁睇咗好多網頁 知道咗好多知識 令自己心裡更踏實 我依家希望可以回饋大家 分享番我嘅經歷

整編文字係用電腦語音輸入法輸入 或許會有好多錯別字 請大家多多包涵

我有一個17 cm大嘅子宮肌瘤 生響子宮外面 連接住子宮 摸個肚到感覺得到 除咗腸胃唔好同尿頻之外 冇其他症狀 月經正常
手術由伍菁華醫生幫我開刀做 響嘉諾撒醫院住咗兩日半 產科病房6人房 包膳食

總收費大約七萬蚊 當然醫生手術費 會按個別情況而定 因為我只得一個子宮肌瘤要切除 或許未算最繁瑣

我本身都算怕痛 但成個過程都唔太痛 我估同醫生手勢 個人體質 肌瘤位置(我不用割開子宮) 甚至傷口長度有關 我估計 傷口長啲 肚肌肉拉開少少 已經有足夠位置做手術 唔會令到嘅肌肉過份拉扯

落床一啲都唔痛 只有咳 同埋拆左鹽水(內含止痛藥)當晚覺痛 第二朝一食止痛藥就唔痛 全個過程我只食過一粒止痛藥 亦冇打止痛針 手術後冇嘔 我出院後 情況一日比一日好 只係頭一星期郁動時會感覺傷口有少少拉扯 同埋依家過左兩個星期 傷口外面已經埋口 裏面間唔中先會閃一下痛 手術後亦完全冇影響條氣 仍可正常及大聲講野 帶腰封令脊骨舒服 但係令傷口唔舒服 所以冇帶 開刀傷口都有15cm長 始終要有空間攞個肌瘤出嚟 傷口開得低 著內褲可以遮住

醫生暫時開咗六個星期假比我 如果四星期後情況好好 我到時都可以返工

過程期間 亦好感謝 有論壇嘅朋友陪我 更有一位 同我同一日做手術 所以能夠彼此分享更多即時感受 對我幫助十分大 亦記載咗我好多實時感受㗎

子宮肌瘤大
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20708121&extra=&page=1

(子宮肌瘤)傳統開刀手術
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20754929&extra=

心得

* 最緊要揀適合自己嘅醫生 唔需要太急
* 住院床位選擇近洗手間位置 比較方便出入 除非嗰度病房嘅病床真係太近門口 又成日開門先會比較嘈 窗口位要加錢之餘又比較曬
* 拔鹽水之後要食止痛藥
* 腰封視乎醫生有冇指示要用 我覺得腰封固定住條腰 但行路時腰間會擺動 當條腰扭動但又無位俾佢走 個傷口就扯住痛
* 手術後1星期腸胃未恢復 唔好食太多野
* 手術後頭一兩星期最好有人照顧飲食 同幫手拎下嘢 減少自己操勞 加速痊癒
* 個人認為瞓或挨响床上傷口最舒服 其次係坐 企同行係比較痛 跳同伸展對傷口會痛 我會起碼半年後先做運動 但兩星期開始要郁下d手同腳
* 手術後不宜穿太緊的褲和Leggings, 傷口會痛同容易生肉芽

別墅

行事曆

∼2009年:初次摸到肚有舊實實地嘅野 網球大小 偏左
∼2015年:腸胃不太好 好易肚脹 易飽 月經正常 無其他症狀
2017年:舊野大左 可左右自由移動的 側睡會移向左邊
7月中:去旅行
8月4日:睇普通科醫生 先轉介至 腸胃科外科
8月17日:入院做腹腔電腦素描 照胃照腸
8月25日:腸及胃正常 電腦素描顯示有一15cm子宮肌瘤
11月15日:2:30pm 覆診 準備安排12月頭做手術;3:00pm 打電話預約另一婦科醫生(1)
11月18日:轉睇婦科醫生(1)
11月20日:12:00pm 打電話再預約另一婦科醫生(2) - 但要排到1月;12:30pm 再問朋友介紹另一婦科醫生(3) - 伍菁華醫生
11月22日:打電話預約3位婦科醫生(2) (3) (4)
11月24日:去睇婦科醫生(3) - 伍菁華醫生
11月25日:照盤腔電腦素描
12月2日:覆診看電腦素描報告 預約後日做手術!!
12月4日:2:00pm做手術;3:30pm完成;整天臥床;10:00pm飲半杯水
12月5日:流質 食粥;4:00pm拆鹽水及尿喉;6:00pm落床去洗手間,唔痛;半夜起身行痛
12月6日:軟餐 清淡的食物;早上食止痛藥後唔痛;8:00pm出院
12月7日:晚上終於有便便
12月8日:行動好d,但喉嚨痕,一咳傷口痛至標眼水
12月9日:再好d,但禽日行多左同咳過,攰和少少痛,即刻休息番多d
12月10日:已好好多
12月11日:痛返,因禽日又郁到個傷口多咗
12月12日:休息番多d又好番
12月13日:覆診,拆線消毒傷口,傷口埋得好好
1月13日:再覆診

別墅

詳細心路歷程

發現

已經唔係好肯定 幾時發現有肌瘤 只係回想返 好幾年前個肚都仲係好平 我相信係大約2009年 有一日瞓覺嘅時候 摸到左邊有一個網球咁大 實實地嘅野 而當我去完尿尿時 膀胱同埋嗰個實實地嘅嘢都會同時平反 而且我又冇乜身體嘅症狀 所以一路擺響度冇理到

2015年 發覺腸胃冇咁好 食少少野就飽 但當時都唔係太為意亦都唔係好想面對 亦有諗過係咪 條腸塞住咗好多嘢 所以變成咁

直到2017年 覺得個幾樓好似大咗好多 子宮肌瘤係可以活動嘅 向左打側瞓嘅時候就會移咗向左 而且我當時減肥有少少成績 其他部分瘦左 但係嗰個位置仍然好凸 咁我見橫掂個腸胃都唔多號 不如就決心去睇醫生睇下發生咩事

其實自己都估到有d事 預計睇醫生後要戒口 所以7月請咗大假去旅行 食咗好多違禁品 包括海膽 魚生 蟹膏 雞肉 我知如果真係有激素或者毒素都會响身體積聚 但係真係忍唔到口

別墅

就醫

份保險有包專科醫生門診 但需要普通科醫生轉介 於是我8月頭首先睇普通科醫生 醫生一睇我個肚咁大 已經覺得係婦科問題 需要做手術 而且我每日都有便便 應該唔會喺腸道嘅問題 因為醫生知道我好大機會要做手術 所以佢先轉介我去腸胃科專科外科 咁可以順便照腸照胃 如有需要 會再轉介去婦科

去咗睇腸胃科外科醫生 佢摸我個肚都已經認為我有子宮肌瘤 但因為我話腸胃都有問題便便有啲唔係好規律 所以佢都安排咗我8月中入播道醫院照胃照腸同照腹腔電腦素描 結果腸同胃非常好 完全冇瘜肉 醫生手勢好好 照腸照胃一啲都唔痛 入院做電腦素描感覺仲好神奇 有興趣可以睇下以下條link

電腦斷層掃描 CT Scan 全記錄
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20863872&extra=

照腸當天嘅早上 醫生早咗一個鐘黎 我當時都未瞓醒 有啲手忙腳亂 佢帶埋電腦素描嘅底片過嚟 底片顯示 我有一個15 cm嘅子宮肌瘤 喺近腹部嘅右邊 睇落都非常大個 中間有一部分 重鈣化咗 大概係網球咁大我上網睇鈣化係好事 表示無血通過 肌瘤枯死 但亦代表肌瘤已經存在一段好長時間 真正睇到身體裏面有個咁大嘅肌瘤 清楚睇到個位置同形狀 個感覺都幾怪下 而且醫生話應該要做手術 做完手術仲要休息幾個禮拜 我先開始知道個嚴重性 我同醫生講我真係要考慮下 我全程冇喊過 但有點茫然 同自己講 乜我真係有個咁大嘅肌瘤係身體牙

醫生安排咗播道醫院嘅婦科醫生响醫院巡房見一見我 話嗰位婦科醫生下午應該會同我做婦科檢查 出奇地 婦科醫生同我講完嘢之後 我問之後係咪會有檢查做? 佢個樣笑得好奇怪 然後就話今日冇檢查要做

之後我就跟腸胃外科醫生嘅指示 十一月中再去覆診 然後安排做手術嘅事宜 到11月15日 我就請咗半日假去睇醫生 點知 醫生仍然係想安排嗰位播道醫院嘅婦科醫生幫我做手術 可能想內部轉介返俾自己人做 但嗰位婦科醫生 咁耐以嚟都冇理過我 甚至冇叫我去佢診所度做檢查 我唔知佢係咪連呢啲門診嘅錢都唔想賺 定係佢覺得可能幫內地婦人開刀已經好夠賺 因為我當時喺播道醫院見到佢有好多個病人嘅 其中喺我隔離床嗰一位內地病人 係做輸卵管切除手術 佢當時好慘 做完手術好痛 原來傷口積住啲瘀血 嗰位婦科醫生嘗試喺床位幫佢清除瘀血 但唔成功 要即刻再做多一次手術 我聽到都鄧佢辛苦 幸好佢做完手術都算精神 而且夜晚瞓覺雖然覺得好痛 但係都冇嘈閉閉 不過我真係唔想有佢同樣經歷 所以我冇信心搵嗰位婦科醫生做手術 佢可能亦估到我唔會搵佢 所以都冇理我 於是我睇完醫生隨即打電話去約另一個婦科醫生 好彩18號(星期六)就有得睇

呢位醫生係幫過我家姐做微創朱古力瘤手術 我上到去診所 原來星期六好多病人 有一半係本地孕婦 一半係內地孕婦 我入到去 醫生仲係好忙 見到佢都係能幹,能夠一心二用嘅 而且佢幾nice 都好主動話要同我做檢查 又安慰我 個瘤係纖維瘤 唔使太擔心 亦講咗畀我聽個手術會點做 收費大概多少 同埋如果開刀後發覺個肌瘤同腸胃有關 會搵埋腸胃科醫生到場 盡量唔會令收費太貴 我原本都想即刻就簽 同意書 安排12月頭做手術 因為當初 已經安排好一切 同公司預告咗12月冇咁忙 會打算請病假 萬一要休息超過四星期 都可以用下年1月嘅病假 屋企人方面 亦係12月會比較得閒照顧我 但醫生最後講咗一句話個手術都好易做嘅啫 佢可能一心想安慰我 但我當時覺得 呢句說話會唔會係佢同自己講嘅呢 會唔會係佢近排比較多做接生 好少做子宮肌瘤手術呢 於是我想俾自己有多少少時間考慮 同自己講唔需要心急嘅 就算唔能夠預期12月做手術 最多就遲啲嘅啫 冇乜大不了 反而最緊要搵到一位適合自己嘅醫生

別墅

於是20號星期一 我即刻問好朋友 有冇婦科醫生介紹 朋友好好 即刻畀咗伍菁華醫生嘅資料我 朋友形容佢有經驗 唔多說話 但實話實說 朋友兩胎都係佢開刀 傷口唔痛又冇發炎 於是22號星期三 我分別約咗三位醫生:

伍菁華醫生 11月24日 (我好朋友介紹)
方幸生醫生 12月4日 (論壇曾經有人推介佢仁心仁術)
江孟儀醫生 1月26日 (老公朋友推介)

24號見伍醫生嘅時候 我同佢講話我都個肚有舊實實地嘅嘢 佢話哎呀 然後問我發現咗幾耐 我話都有一段時間 佢就問點解唔去睇醫生呀 我話你冇乜症狀所以冇理到 之後佢即刻幫我照超聲波 話見到有個好大嘅肌瘤 要做手術 會開刀做 之後 再安排咗我照盆腔電腦素描 (CT Scan) 我隨即約第二朝去照 一個禮拜後返去睇報告

伍醫生畀我嘅感覺係 果斷 精神 有魄力 真係實話實說嗰種人 佢講嘢唔會好急 語氣都算nice 但絕對唔會講或者聽多餘嘅說話 程序上或關心嘅說話 佢會留畀姑娘講 而佢照超聲波仲非常之大力

一個禮拜後 12月2日(六) 報告出咗 指我有一個好大嘅肌瘤 醫生話要做手術 叫我考慮下 我話我都想做手術 咁醫生問我想切咗舊嘢定係切子宮 我話淨係砌切過瘤 想幾時做? 我問如果最快幾時可以 醫生話最快牙 星期一下晝有個手術室嘅期係佢嘅 不過星期一會唔會對我嚟講太快 我問如果唔係星期一做 係咪就會等好耐 醫生冇答 咁我諗左陣 醫生居然喺我原定想做手術嘅日子有期 雖然時間好似好急 但其實我已經有一段長時間嘅心理準備 而且12月應該係最適合做手術嘅時候 亦唔希望自己再拖 所以我話 星期一我可以嘅 於是醫生同姑娘隨即打電話去預約 並且喺診所抽血 之後姑娘俾我閱讀手術程序及風險 並簽署手術同意書 臨走提我要帶入院信 身份證 CT Scan 底片 保險Claim form 並說明手術前6至8小時 唔可以飲水同食嘢 手術後一個禮拜內 唔好食行氣活血嘅中藥 否則會出血 最好一個禮拜後先進補 西醫冇主張戒口 但中國人通常都唔會食太毒嘅嘢例如蛋同牛

成個過程 好似book機票酒店去個短trip 咁!!後日(星期一)就做手術!!當時個心情 真係又興奮 又緊張 又hyper
除咗細個做過手術外 之後一直都未做過 個心情有d唔知點咁 我先去食個最後午餐定一定神 當然又係叫埋d違禁品 雞肉配蝦濃湯飯 之後再whatsapp我老公 老公都話下咁快 我通知埋我上司 佢哋都叫我放心去做手術 其實我早喺8月已經提過 會響12月冇咁忙嘅時候做手術同請病假

別墅

入院前準備

返到屋企我開始執嘢 行裝方面同去一個兩三天嘅旅行差不多 帶咗:

一兩條鬆身 容易著嘅連身裙做睡裙
一條厚身少少嘅鬆身連身裙出院著
一件有帽風褸外套
一兩條高腰薄身鬆身棉質內褲
一對襪及内衣
水樽及飲管 (自己載水飲,有需要先讓姑娘斟)
濕紙巾
半包特長夜用衛生巾 (最後入到嘉諾撒醫院 有畀一包我)
半個檸檬 (手術後聞,止嘔,我最後冇嘔)
旅行裝洗頭水皂液
大小毛巾各一條
鬆弛熊♡
橡筋及梳
牙膏牙擦 (嘉諾撒醫院冇入院套裝送)
可帶個鎖鎖櫃 (我住間房個櫃冇電子鎖)
膠袋 (最後冇用 因每個床位都有垃圾桶)

夜晚瞓覺嘅時候發咗個做手術嘅夢 夢到做完手術後就算屈埋個身個傷口都唔痛 點知一訓醒 發覺原來仲未做手術嘅

到入院前一日(星期日) 我故作平常 執下嘢 睇下電視 煲下果皮水 心裡有份講不出嘅不自在 於是上論壇同jm分享下 到咗夜晚 我又諗 聽日嘅同樣時間 我已經做完手術

我反覆諗聽日嘅流程會係點 其實到咗聽日入院後 就會有好多程序要做 手術前都冇咩時間畀我去諗太多 成個過程最驚就只係推入去手術室嗰一程 而比較痛就只係打麻醉針嘅時候 之後手術過程係全身麻醉 基本上冇知覺 之後瞓醒 痛唔痛就冇得控制 萬一痛又有止痛藥食 我睇過d post話依家啲止痛藥好有效 當我咁樣分析過件事之後 個心舒坦咗好多 於是就早啲去瞓

別墅

入院

嘉諾撒醫院比我想像中容易去 我響屋企附近搭城巴去金鐘站 再轉醫院穿梭巴士去 比原定十點鐘早咗一個鐘 醫院畀我嘅感覺好寧靜好舒服 我入到去 入院櫃檯只得我一個 我遞上入院信後 職員比價目表我睇 同安排產科病房六人房大房俾我 話如果窗口位就要加200蚊 我睇過 我份保險可以 cover 但我唔希望用到咁盡 而且職員提我 我個床位係比較近洗手間 所以我最後都冇加錢 同樣我份保險亦可以讓我住三人房 但其他所有雜費可能會同時提升 所以我最後都揀住大房

職員收取按金同響claim form上面吸印後 就叫職員安排我上房 想到2樓產科病房 首先要入一間房驗尿 姑娘同我脫毛 俾左包衛生巾 手術袍 手術帽 同埋手術後要著嘅網褲俾我後 呀姐就帶我入病房 六人大房喺走廊最盡頭 沿途非常靜 一入房 右邊係浴室 左邊係洗手間 有兩格 我張床就門口對住個張 由於唔係貼住浴室同埋廁所 房門又隔音 病房又喺走廊盡頭 比較少人經過 所以非常之寧靜 當時病房只有我一個人

床頭側邊有個衣櫃 有衣架 地櫃上面有熱水壺凍水壺同一個杯 櫃桶入面有睇電視用嘅長線耳筒同額外點餐餐牌
我開始放好我嘅行裝 去浴室沖下個身 然後 換睡裙訓响床 等待迎接一連串嘅檢查 上次入播道醫院照胃照腸時 一入到去已經要照心電圖 冇幾耐又抽血 打靜脈注射用嘅針口 以及隔一陣就量血壓 好忙碌 但今次我等咗兩個鐘 都冇任何檢查要做 做咗十一點半 姑娘就過嚟 同我灌腸 佢用一個類似探耳仔嘅探熱針 將裏面嘅灌腸藥物 插入後面 注射入去 感覺有少少 唔自在 但未至於痛 姑娘話唔好一有感覺就去 最理想係等15分鐘等藥水藥力 完全生效 會去得比較徹底 但如果真係忍唔到就去 我兩分鐘後已經有想去洗手間嘅感覺 四分鐘之後直頭冇辦法忍 要衝去洗手間 只係痾咗一次 份量普通 感覺未清晒

別墅

做手術

之後又冇嘢做 於是我同老公都瞓著咗 原本老公 當日工作好忙 未必請到假 我就話我自己入院都得 最緊要係出院 我自己冇辦法拎到重嘢先需要陪 到最終佢都請咗成日假陪我 好在佢響做手術之前陪响我身邊 我個心都定咗好多 之後鬧鐘1:30pm響 我著好手術袍 同手術帽 裏面唔可以著內衣 同埋戴首飾 亦唔可以化妝搽指甲油等 到2:00pm 阿姐推張床入嚟 叫我自己坐上張床上面 佢幫我將手術鋪後面嘅繩結全部鬆開 然後我就瞓上去 佢幫我蓋好被 我同老公講拜拜 佢就推我出去 病房對出就係Lift 之後嘅一段路都唔係好長 而且走廊係有少許彎曲 感覺平和好多 推到一道門前面 佢撳咗個掣 裏面嘅人問請問乜嘢事 佢就答 有病人嚟做ot 於是度門就開咗 佢推咗我去一個 開放式嘅地方等候 嗰度留底唔係太高 只得我一張床 右手邊就係護士站 我聽到類似關於手術嘅安排 見到人來人往 感覺比較忙同埋生活化 唔似得推去走廊等待咁冷冰冰咁恐怖

回想起幾歲嘅時候 喺伊利沙伯醫院做手術 當時醫護人員推我去長長嘅走廊 嗰度又凍燈光又暗 又要喺走廊等候好耐 再由一個擔架搬去另一個擔架 繼續前進 最後入到去手術室 頭頂有一盞圓形嘅大手術燈 裏面有好多個圓形燈嘅 整個感覺都好恐怖 再加上 啲全身麻醉針 係直接打喺右邊嘅腳掌面 係我有史以來打過最痛嘅針 之後隨即昏迷咗 記得醒番之後 成個人仲係非常之攰 好模糊 但有人嘈係會聽到 瞓唔著但係又出唔到聲講嘢 我仲記得當時咁啱有一班太太 走入嚟我哋大房張枱度 嘈喧巴閉 佢哋明明唔屬於嗰間房 幸好最終醫護人員趕番佢哋出去

返返嚟而家 剛才度門閃開嘅時候我好似見到醫生 隨即有位護士 好nice 問我資料同我傾計 仲話呀乜咁衰㗎 用啲File責住人對腳 等我話下佢哋先 又有另外幾位 包括手術室護士 同我核對資料 同埋問我知唔知做咩手術 之後麻醉科醫生過嚟 同我簡單講解 問我有冇藥物敏感 同我講手術後有需要可要求要止痛藥 有需要就食 唔需要忍 之後簽好一份文件 之後醫生過黎 我見到佢帶咗對耳環添 佢問我有冇人嚟陪我做手術 我話我老公陪我 咁佢問我老公而家響邊 我話佢行開咗添 咁佢話好啦如果做完手術我見到佢就同佢傾下 如果唔係巡房嘅時候傾都得嘅 醫生攞起咗文件 然後行開咗 我就繼續響床上面等 冇幾耐 有工作人員就㩒開手術室到門 拉我張床入去 手術室度門係紫色嘅 一開門我見到一個好現代化嘅手術室 非常新淨 手術燈係由六個六角形拼合而成 唔算好大棧 當張床拉到平排手術室床嘅時候 麻醉師叫我移上去手術室張床 雙手打開綁實 麻醉師好nice 同我講只係打靜脈注射針嘅時候會痛d嘅啫 之後叫我握實拳頭 然後鬆開 佢開始打針 在之後注射麻醉劑 佢叫我深呼吸 當注射咗一陣後 我身體已經有啲感覺 好似部分地方開始唔用得 之後問我個針口痛唔痛 我話唔痛 姑娘隨即響我膊頭痴住兩粒 係話畀心電圖用嘅 麻醉師叫我再深呼吸多幾口 我就唔知幾時開始冇知覺啦

冇幾耐 我聽到醫生响我左邊同我講 個手術做好啦 我話喺? 多謝你呀醫生 我當時試圖想睜開眼 但係感覺周圍係黑黑灰灰 但又知道有嘢郁 我感覺醫生講完嘢 就移開咗 響我正上方 有姑娘 講話而家嘅時間係三點半 我話下咁快嘅 咁姑娘話 咁快咪好囉 於是 就有人推我返房 我仲記得有人擺個file喺我左邊腰上面 我隨即指下條腰 搭lift途中我已經開始感覺到出入lift嘅震動 同埋天花板上面嘅燈光 當推埋床位時 你估我第一個見到邊個 ? 我右邊眼尾見到鬆弛熊♡ 咁我就肯定自己返咗自己床位喇 之後準備過床 我預咗可能會痛 點知好穩定 一啲都冇痛 姑娘幫我 著條網褲 帶衛生巾 我仍然著住手術袍 做完手術嘅感覺非常之好 我輕輕摸下個肚 發覺原本有肌瘤嘅地方平咗 個傷口又唔痛 個感覺十分興奮 明明麻醉藥仲有少少令我眼瞓 我都唔捨得瞓 我即刻whatsapp老公 老公都話下咁快 老公當時去咗食晏 我哋大家都冇諗過手術好快做完 之後我又同好朋友同上論壇報平安 仲同同事whatsapp 告知手術完成 我見到老公之後急不及待同佢講成個過程嘅感覺 當時有d喉沙

別墅

住院

之後夜晚我仲繼續煲劇 好鬼精神 真係好幸運 原來當日冇其他人入院 變咗成間房得我一個 最適合做完手術休息 直到十點鐘 姑娘入嚟 都話我真係好精神 其中一個話有一粒訓覺丸要我食 我問唔食得唔得 佢話醫生開咗要我食 另一位姑娘 就氹我話有水畀我飲 順便叫我食藥 佢仲話 醫生好大可能會要我打止痛針 我話我唔痛 唔打得唔得 最後姑娘十一點左右再過嚟問我需唔需要打止痛針 我話唔使 咁就冇打到啦

我成晚瞓得好好 瞓到三點鐘又起身煲劇 直到醫生過嚟巡房 問我痛唔痛 排唔排到氣 我話好好一啲都唔痛 排咗十幾次氣 佢話吓 十幾次㖭牙 話我今日開始食粥先 於是9點鐘有一杯白粥水 之後11點左右 又有一大碗粥水 今次係有瘦肉味嘅粥水 我只係食咗一半 留返另一半四點先食 之後姑娘提我 想休息可以而家休息多啲 因為晏啲就會有人入院 又話我知 下晝就可以 拆尿喉痛鹽水 然後可以落地去洗手間 四點鐘姑娘同我拆鹽水同尿喉 我仲以為了喉係好似一條友嘅飲管擺咗響身 掹返出嚟就可以 點知拆尿喉係痛嘅 好似有支針筒 經過身體咁 其實姑娘手勢都好好 叫我深呼吸 然後一下就掹咗出嚟 但我都"u"咗一聲 姑娘都話插尿喉呢下比較痛啊可

姑娘話第一次落地一定要嗌佢哋陪 因為大部分人都會覺得暈 到六點 我就開始落地 好幸運 落地嗰下一啲都唔痛 行路都還可以 去洗手間亦唔痛 第一次姑娘要量度小便 我有400 ml 應該合格 之後返埋床 姑娘走咗我仲行去窗邊影下相 先至再瞓 都八點 醫生再嚟巡房 我又話覺得好好 傷口唔痛 行路都唔痛 醫生仲笑 然後幫我換防水膠布 話我個傷口埋得好靚 醫生話知我琴晚瞓得好 所以就唔開瞓覺藥畀我 醫生走咗之後我九點左右再落床 今次個傷口比之前 有啲拉扯 我不以為意 因為瞓番喺床又唔痛 直至我瞓到 半夜三點 起身去洗手間 覺得個傷口痛 未至於痛到行唔到 但明顯係抽住

到第朝六點幾 醫生過嚟巡房 我話佢知琴晚半夜 覺得痛 佢話開始痛藥畀我 然後寫紙畀我夜晚出院 同我講今日可以食軟嘅嘢 通心粉之類 但唔可以食太多 臨走仲捉一捉我隻手 但我都唔敢食多只係食咗半碗 之後食藥 食完藥會有啲心跳 之後就再冇痛過 不過經過全身麻醉後 會感覺喉部不適 個喉嚨會突然好痕 就算飲水都仲係痕 於是咳一兩下 痛到我標眼水 都下晝六點 我老公放工嚟接我出院 我哋先去五樓會計部 畀錢同埋攞收據 之後返去病房 姑娘畀返啲報告同埋肌瘤嘅相片畀我 就可以出院 我download咗星群的士App 注明要緩慢行駛 冇幾耐已經收到電話回覆 喺個group度亦都見到架車去到邊 架車好快到達 車廂空氣清新 司機好有禮貌 駕駛好穩定 當有少少震嘅時候我即刻用手按住傷口

別墅

出院後

我以為放病假可以係咁煲劇 點知頭一個星期 因為傷口仲係扯住 要就住嚟行 我每日全副精神都貫注响 點樣小心行路同沖涼 唔好攞重嘅嘢 唔好烏低身 唔可以踎低 盡量唔好行咁多 全力休養 令傷口休息 以最快速度復原 我個人認為 瞓多啲或者挨喺床多啲係最好嘅 就正如整親手指 我哋都唔會刻意去郁多啲隻手指 返為唔會用咁多隻手 希望個傷口唔好爆開 事實上 我以為 嗰日好番啲 就不自覺行多咗 嘟嘟第二日就會感覺傷口攰啲痛啲 於是我休息返多啲再隔一日係會明顯好轉嘅

依家已經啱啱過咗兩星期 行動力方面好咗好多 起初落床我要將個身打側 之後再用隻手撐起慢慢坐低先可以企喺度 依家整個動作都快咗好多 無需要咁多精神放喺 行動方面 個人開始有少少悶 可能係局限咗係一個地方 冇咩活動 就會有呢種感覺

我家姐做咗微創朱古力瘤手術 佢提我3星期後最要小心 唔好以為好返行番平時咁快 之後就會感覺到裏面其實係未好番 會痛嘅 我家姐 就覺得帶咗腰封行路返工舒服啲 我諗係因人而異

至於第一次大便 我冇痛 只有些便秘感 聽講好多人 頭十幾日 都會有便秘或者肚瀉
第一次小便就丁點吉 少少血塊 之後有痛 第3日至第七日 都有血 好似經期咁樣 我依家未肯定係手術後嘅血定係經期

別墅

覆診

出院後一個禮拜去覆診 醫生搣咗防水膠布 然後我聽到頭尾兩下較剪聲 之後搣咗打動嘅膠紙 然後用棉花 原住 開刀傷口 消毒 整個過程都唔痛 之後我以為醫生會換過一塊防水膠布畀我 點知佢只係貼咗八條打直嘅膠紙 嗰啲膠紙好似一啲手工美術紙咁樣 嘅質地 黐完之後 膠紙與膠紙之間係有空位嘅 姑娘話就咁直接沖涼就可以 我估因為傷口外面已經埋口 醫生話我個傷口埋得好靚 我問醫生傷口附近好似冇乜知覺 佢話因為開打橫開刀 會整斷咗啲神經線 我又問肚臍對下少少按落去有啲痛 佢話因為我個肌瘤大 去到肚臍附近嗰個位 之後就再同我照腹腔超聲波 今次大力壓落去 我覺得腹部有啲壓力嘅痛 醫生畀返化驗報告畀我 冇特別解釋 我睇到上面寫話個瘤 冇證據顯示會惡化 最後讀到個大少係17 cm 有成七百幾gram 大概一點六磅 醫生畀咗六個星期假紙我 四個禮拜之後大概一月中會再去覆診 到時我可能會問幾時可以開始做運動 不過我自己為咗安全起見 至少6個月先至會開始做運動

別墅

飲食

我本身都預咗12月做手術 之後諗住起碼戒口三個月 所以7月去咗日本旅行 食好多海膽同魚生 9月至11月期間 我都盡量食啲鍾意食嘅嘢 尤其是食好多違禁品例如雞蝦海鮮 生冷野 垃雜嘢等 做手術前一個禮拜 咁啱奶奶煲咗冬蟲草水魚湯 正好為手術前補補身 我喺論壇都見過人話手術之前一兩個禮拜 飲定花膠湯補身 手術後就會快啲好番冇咁痛

手術前一日 我刻意食得比較清 唔希望手術後個肚脹住又去唔到洗手間 其實如果可以的話 手術前 唔好令個人咁肥會更加好 因為手術後 郁動比較少 就算食好少嘢 都唔會消耗好多 所以唔會好瘦

手術前6至8小時 唔可以食野飲水 咁我喺前一晚六點後已經冇食嘢 但至於水我第二朝早七點起身都有飲一杯水

手術 第一日 唔可以食嘢 晚上只係飲咗半杯水

到第二日朝早可以食流質 我當時都唔肚餓 但係醫生同姑娘就安排咗杯粥水畀我飲 仲問我夠唔夠 我覺得一杯仔已經好夠 講到粥水 我好鍾意食播道醫院嗰碗 唔知點解佢可以煲到非常之有米香 個感覺近乎係米漿咁樣 係非常之難做到呢點嘅 但嘉諾撒醫院都唔差 啲粥水算係杰嘅 都十一點 又有碗粥水 今次碗粥水有瘦肉味嘅 都幾特別 不過我當時都未覺得我 趁熱食咗少少 就留番大半碗四點先食 嘟嘟六點終於有一碗 瘦肉粥食 啲瘦肉係細細粒咁樣 啲米就係傑身嘅 比起之前啲粥水有味好多 我忍唔住成碗食曬

第三日可以食軟餐 終於有通心粉食啦 但醫生提醒過我 一開始都唔好食咁多住 碗通粉係分開湯上嘅 我食一啖 即刻感覺自己係活著嘅

嘉諾撒醫院係包埋單食嘅 所以食完早餐之後 姑娘就畀另一張表我揀今日嘅午餐同晚餐 亦都係我好期待嘅時刻 午餐西餐有鮮茄燴牛柳配合薯時蔬 中餐就有馬蹄蒸肉餅配時蔬白飯 咁我揀咗中餐 晚餐西餐有煎魚柳配檸檬汁 配炒薯同時蔬 中餐有西芹金針炒雞柳 配時蔬白飯 晚餐我揀西餐 因為我想戒口戒得清啲 只會食豬魚蛋同菜

餐點嘅份量非常適中健康 冇咩油嘅 菜 飯同肉每樣都只有一個拳頭咁大嘅份量 而且烹調方式非常清淡 初初過肉餅上到嚟嘅時候 我覺得咁奇怪嘅 個肉餅做到好似個漢堡扒然後切開咗四塊 好似啲鯪魚餅咁樣 實實地但又唔爽嘅 後來我再睇下 原來係將啲豬肉搞到好碎 然後造成一個肉餅 冇渣 唔需要咀嚼太多 方便病人食 而白菜係焯嘅但係有少少咸味 對於我啱啱做完手術來港 呢個調味已經十分足夠 諗落成個餐係非常之有愛心 為病人設想嘅餐單 講真 好精美或大魚大肉嘅餸菜 其實唔太適合病人食 要食我寧願 出院先食 醫院亦有其他自費嘅餐單選擇 有一般茶餐廳炒嘢 有素食 亦都有為產婦而設嘅營養餐 同埋滋潤湯水

出院後原本打算淨係食 豬肉魚 飯 烚菜 唔食海鮮 食多啲正氣蔬菜 例如節瓜同菜心 但係近排買唔到靚菜心
湯水方面諗住 一日飲清潤嘅湯另一日就飲魚湯隔住隔住咁樣 對於消化會更加好

頭十日只係每樣野食咗拳頭咁大嘅份量 但都覺滯 有時甚至滯到好似出街食飯太油嗰種滯 於是打後我每餐只食總共一個拳頭份量嘅食物 個人舒服返好多 之後幾日我胃口又慢慢開始好番 感覺聆聽自己身體嘅聲音好重要
原來全身麻醉手術後初期 會影響到腸胃 加上運動量又極少 所以容易便秘 肚脹及肚瀉
應該避免食油膩 粗纖維 或者產生氣體嘅食物 例如十字花科菜(西蘭花 椰菜花 椰菜 黃芽白) 番薯 西芹 豆類 過多嘅肉類 等等

以下係我出院後嘅飲食:
第四日:瑤柱粥 青提子 蒜蓉炒菠菜 梅菜蒸肉餅 花膠魚湯 我只食咗一兩塊細花膠
第五日:合桃提子包 翠玉瓜煮豬肉 清蒸石蚌魚 花膠魚湯(淨湯)
第六日:花膠魚湯 冬蟲草燉瘦肉湯 車厘子 蒜蓉炒菠菜 麵豉蒸排骨 (我只食咗3粒,冇食d麵豉)
第七日:紅肉火龍果 瑤柱粥 菠菜 蒸魚 紅菜頭粟米紅蘿蔔瘦肉湯
第八日:魚湯米粉 紅棗水 豬潤瘦肉焗飯
第九日:紅菜頭湯螺絲粉 番薯 蒸魚 西蘭花炒肉片鮮魷 我冇食啲鮮魷
第十日:魚湯螺絲粉 車厘子 蒸魚 黃芽白炒魚鬆 豬潤水 木瓜魚湯
第十一日:半個蕃薯 一盒乳酪 一個細飯碗飯餸
第十二日:一盒乳酪 三分一個蕃薯 魚湯米粉 一個細飯碗飯餸

果皮水:

我每日都有飲 最好一開始食野就飲 對於消氣消肚脹好有效 依家飲左個幾星期
果皮用自家曬(幾年以上) 或中價海味藥材舖頭買嗰d 時間越耐嘅果皮 煲出嚟嘅水越香醇
一塊果皮沖乾淨 用熟水浸過夜 之後可以試下啲浸果皮水苦唔苦 如果唔苦 可直接用 如果苦 略略刮左d囊 唔好刮晒 刮晒會冇味
四碗水滾起 加入剪碎嘅果皮 煲30分鐘 煲好焗一陣先飲 會比較出味 可以當茶葉咁煲多兩次
煲第一轉或第二轉時會加埋浸果皮水一齊煲 果皮水飲落好香醇 一d都唔苦 自家曬果皮仲會有d果香撲鼻 中價海味藥材舖頭買嗰 煲起有紅豆沙入面嗰種陳皮味

炒米水:

返工後準備飲炒米水 十穀米用白鑊炒乾(唔落油) 然後放喺保暖杯 沖熱水焗住 之後飲嗰啲米水 有助補氣

另外有以下提議,我返工後都會繼續煲黎飲:

石崇魚湯
牛秋魚湯
雪梨瘦肉湯
薏米冬瓜豬展湯
合掌瓜粟米紅蘿蔔無花果瘦肉
蒸釀魚肉節瓜
肉碎魚湯煮節瓜
魚湯浸菜心
菜心煮豬肉

三個月之後 我都會盡量戒口 未必會完全唔食雞 但只會食有機同埋冇打針嘅雞 唔會再食外國人嗰啲好大塊嘅雞胸雞扒 其他多激素嘅嘢 都盡量少食 一件起兩件止 就算好健康嘅嘢 我依家都唔敢日日都食 會唔同食物每樣食下 份量亦食少啲

別墅

感激屋企人照顧及感慨

經過今次做手術 唔多唔少我都感覺到 身邊有邊個對我好

我老公原本12月應該冇咁忙 但撞啱 住院嗰幾日佢特別忙 佢都臨時抽時間照顧我 陪住我 我亦盡量唔要佢咁操勞 探我一陣就可以走 其餘我有能力做到嘅 我都自己做 之後返到屋企 佢都盡量唔使我行嚟行去拎啲重嘢 準備定早餐 午餐盒畀我 又洗曬啲碗 第一次自己洗襪 每日都拖好廁所塊地 以免我滑倒 我好感激佢嘅照顧

另外多得奶奶每日過嚟煮飯我食 燉湯畀我飲 令我食得健康 可以盡快補充返

我家姐姐好熱心 好關心我 仲即刻攞個腰封畀我用

而令我有啲感慨嘅係當自己唔能夠照顧自己嘅時候 想做嘅事做唔到 一定要人幫但人哋又唔幫嘅時候 嗰種感覺 唔係幾好受

我係我去覆診嘅時候 有啲男人竟然趁我行得慢 想過嚟佔我便宜 又或者呃我錢 真係唔要得
響地鐵亦都冇乜人讓坐 但亦都有一啲好心嘅途人 兩位女仕主動上前關心我 叫地鐵職員幫助我 有位男士亦幫我執返啲醫療報告

我之前試過整親隻腳 Lift入面啲男人見我行得慢 都唔撳住㗎lift 由得㗎lift夾我 我諗我要習慣一d人 見人有事都唔幫係常識

嘗試放慢節奏

希望手術之後 自己無論係生活或者工作方面 都放慢節奏 唔好過份執著或者緊張 有事就不妨直率表達唔好鬱喺個心裏面

返工後情況

都有擔心初初返工會唔習慣或者會容易覺得攰 到時返工後再同大家更新嘅情況

[3星期後更新 - 12月24日]

行動力同精神都好左好多,今日出左街幾個鐘。

我每日都飲果皮水,個肚時平,時脹,時實,終於今日第一次感到個肚鬆返d,似減緊肥嘅狀態。

未用去疤膏,暫時傷口好似一條線咁,有d凹,周圍肌肉有d脹。

[7星期後更新 - 1月21日]

6星期後覆診,醫生搣晒所有膠布,照左子宮大細回復正常,之後開咗Dermatix去疤膏俾我早晚搽,用咗一星期,疤痕好似淡色咗d。

返咗工一星期,感覺行得自在左好多,開始敢唔扶住野行,亦放心行樓梯同做簡單運動 (不用到腰的)。初時頭一日返工,可能啱啱郁返,行得比較慢,兩隻腳吞下吞下咁。

我本想提早返工,但幸好無。我手術後第二次m比平時多同痛,而且返到公司又唔係成日撞啱同事可幫手開門或搬野,真慶幸自己休養足夠同用到下力先開始返工。

依家係過份扭動,伸展,或間中坐坐下傷口先會閃一下痛;著橡筋頭鬆身褲最舒服,過緊或無彈性嘅襪褲令我傷口痛。
[10星期後更新 - 2月9日]

依家已經返咗一個月工 感覺個人靈活咗精神咗 但間唔中坐喺到個傷口都會閃一下痛 或者唔覺意擰下個身都會痛 仲有我已經停止咗做運動 因為我發覺 就算簡單到踏步 或者打開手嗰啲動作 其實都會拉到個傷口

至於傷口方面 都算埋得幾好 依家好似一條小小凹嘅線 左邊有少少粉紅色 而右邊近住之前個瘤嘅位置 嗰邊傷口有 1 mm到嘅肌肉增生 好彩冇繼續落去 依家都平平地

[11星期後更新 - 2月17日]

行路已好好多,傷口行路及蹲下都大致上無痛了,會繼續避免拿重物。另外,保險差不多完全賠足,實在太好了。

[半年後更新 - 6月7日]

依家好返,開刀疤痕都算復原得好,開始做返運動。但做腹部運動時仍感到傷口是存在的。

珍珠宮

好詳細......感謝你....

睇到眼濕濕...好似人生路上過左一關

祝福

別墅

TingTing 發表於 17-12-20 15:57
好詳細......感謝你....

睇到眼濕濕...好似人生路上過左一關
太客氣了,感謝你捧場至真
我用電腦語音輸入,唔覺唔覺講咗一大段野出黎。

雖然唔算走過生死,但都算係一個經歷,俾自己一個新嘅開始。回想起原來都只係兩個禮拜前嘅事。

你幾好嗎? 我依家戒緊口,諗住戒到幾耐就幾耐。

珍珠宮

回覆樓主:

Rila~好詳細,這經歷我冇勇氣試,你現在有新開始確實高興,Merry Christmas

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

RilakkumaPoon 發表於 17-12-18 21:40
依家已經做咗手術兩個禮拜啦 當初知道有子宮肌瘤後 不停咁睇咗好多網頁 知道咗好多知識 令自己心裡更踏實 ...

好有心、無私咁寄載自己嘅經歷讓一d感到傍偟嘅jm了解更多

別墅

ginger2006 發表於 17-12-20 20:51
Rila~好詳細,這經歷我冇勇氣試,你現在有新開始確實高興,Merry Christmas
...

多謝 我都祝您同大家聖誕快樂!
大吉利是講句,萬一返發,我未必做手術,打算食芥蘭素同戒口,捱到更年期就算。

別墅

Vin仔媽 發表於 17-12-20 23:37
好有心、無私咁寄載自己嘅經歷讓一d感到傍偟嘅jm了解更多
...

多謝,最緊要幫到jm們又有機會俾我抒發下

複式洋房

回覆樓主

Rilakkuma多謝你咁詳細的分享
增強咗我的勇氣去面對

首頁

尾頁

跳至