婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

RilakkumaPoon 發表於 17-12-21 11:17
多謝 我都祝您同大家聖誕快樂!
大吉利是講句,萬一返發,我未必做手術,打算食芥蘭素同戒口 ...

請問你芥蘭素可唔可以縮朱古力瘤?

別墅

tair 發表於 17-12-21 13:02
Rilakkuma多謝你咁詳細的分享
增強咗我的勇氣去面對
唔洗客氣,幫到忙實在太好喇
歡迎大家一齊分享。

醫生有冇建議下一步點做?

別墅

Vin仔媽 發表於 17-12-21 18:03
請問你芥蘭素可唔可以縮朱古力瘤?

咁又唔太肯定,我上網睇話

芥蘭素能令乳腺細胞減少製造過多的雌激素Alpha接受體”

平衡咗d雌激素應有助子宮肌瘤停止增大

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

RilakkumaPoon 發表於 17-12-21 19:44

“芥蘭素能令乳腺細胞減少製造過多的雌激素Alpha接受體”

唔該哂你先,我再了解吓

珍珠宮

RilakkumaPoon 發表於 17-12-21 19:44

“芥蘭素能令乳腺細胞減少製造過多的雌激素Alpha接受體”

但怕唔怕会有咩副作用?

水晶宮

RilakkumaPoon 發表於 17-12-21 11:17
多謝 我都祝您同大家聖誕快樂!
大吉利是講句,萬一返發,我未必做手術,打算食芥蘭素同戒口 ...

我10月做咗手術,我而家間唔中都食芥蘭素, 希望有預防作用。但我都幾多supplement要食, 所以都係輪住食

真係經過呢次經驗, 會多注重身體

別墅

ginger2006 發表於 17-12-22 08:35
但怕唔怕会有咩副作用?
都怕嫁,會睇睇有冇jm長期食用後有正面作用先再作打算。

珍珠宮

DonnieBB 發表於 17-12-22 10:45
我10月做咗手術,我而家間唔中都食芥蘭素, 希望有預防作用。但我都幾多supplement要食, 所以都係輪住食
...

其实成因係咪主要係M come? come 得好唔好呢?!

珍珠宮

RilakkumaPoon 發表於 17-12-22 12:09
都怕嫁,會睇睇有冇jm長期食用後有正面作用先再作打算。

網上睇我驚有打手

別墅

DonnieBB 發表於 17-12-22 10:45
...
同意,真係會注重身體多咗。
過咗2個月,依家返工或日常生活易唔易適應番?

水晶宮

RilakkumaPoon 發表於 17-12-22 12:20

返工都ok因為我坐多, 尤其手術後第二次覆診(差不多第5星期), 我問醫生平時行龜速無事, 行快少少入面有扯住痛, 行返慢又無事, 佢叫我唔駛就住, 行返正常or急步行可以整鬆返入面, 係第一日正常行入面有少少扯住, 第二日開始就慣咗。
我手術後十星期已經去旅行, 係純食shopping. 可能體力未恢復易攰d.

水晶宮

ginger2006 發表於 17-12-22 12:17
其实成因係咪主要係M come? come 得好唔好呢?!

其實芥蘭素係減低激素對身體影響, 我屋企人曾經有乳癌, 同自己又有子宮肌瘤, 所以都係高危一族。希望食咗減低風險

水晶宮

RilakkumaPoon 發表於 17-12-22 12:20

不過發現做過手術(唔肯定係手術定hea喺屋企太耐), 個腦好似記憶差少少, 我以前出名好記性 但家下d記憶有少少跳掣咁, 去旅行計價錢好似慢過以前

珍珠宮

DonnieBB 發表於 17-12-22 14:10
其實芥蘭素係減低激素對身體影響, 我屋企人曾經有乳癌, 同自己又有子宮肌瘤, 所以都係高危一族。希望食 ...

有冇分邊隻牌子好?
你在哪裡買?
点食法?

珍珠宮

DonnieBB 發表於 17-12-22 14:14
不過發現做過手術(唔肯定係手術定hea喺屋企太耐), 個腦好似記憶差少少, 我以前出名好記性 但家下d記 ...

因为全身麻醉,D人話会記性差咗

珍珠宮

回覆樓主:

做人真係好矛盾,因为怕做手術,所以睇中e調理吓身體,但中藥呢家嘢又唔鬼識,睇舊post有人話睇咗中e仲大咗,所以每次睇中e都好緊張又擔心(唔係想肌瘤變細,只求唔好再大),睇咗M come 係有改善,但對肌瘤是好是壞就要等3月先知,真係好忐忑。
雖則我冇不適感覚,但由我知道有巨瘤開始,真係有D愁。

水晶宮

ginger2006 發表於 17-12-22 14:15
有冇分邊隻牌子好?
你在哪裡買?
点食法?

我喺iherb買咋, 朝早空肚食一粒, 但我唔係日日食, 2-3日先食一次。
呢版有個芥蘭素嘅post 有詳細d 資料

珍珠宮

DonnieBB 發表於 17-12-22 14:25
我喺iherb買咋, 朝早空肚食一粒, 但我唔係日日食, 2-3日先食一次。
呢版有個芥蘭素嘅post 有詳細d 資料 ...

食咗有冇D咩特別感覚?
定係好似食維他命丸咁冇乜特列?因我有血壓高,如果食,要問吓家庭医生

水晶宮

ginger2006 發表於 17-12-22 14:25
做人真係好矛盾,因为怕做手術,所以睇中e調理吓身體,但中藥呢家嘢又唔鬼識,睇舊post有人話睇咗中e仲大咗 ...

可能我家姐有呢個婦科病先, 佢都幾大size, 但佢無咩唔舒服。
當我知果陣: oh...我都中咗,size細粒我家姐. 所以感覺不太大。
之後就戒食雞, 睇中醫, 又轉咗幾位中醫, 中間我家姐都有睇婦科, 話要開刀切子宮/割瘤, 我地都接受唔到, 好驚開刀 於是集中火力睇中醫。
係搵到有個中醫幾好, 但始終我d經痛越來越嚴重, m又多到貧血, 影響生活,試過幾次搭地鐵暈, 果幾日請假唔敢返工。 我由知道有瘤到做手術都差不多8年時間, 由初初m痛唔舒服幾日, 到手術前, m痛腸痛腰痛到差不多3星期, 個人好灰, 返工有時唔開心, 但都唔敢搵工。 到我見到有微創就開始說服自己, 搞掂佢我就唔駛咁多顧慮。

原本都諗住同佢共存, 點知我捱唔到。 我家姐到以家係m量多, 但無其他唔舒服, 所以我都叫佢捱到更年期就唔駛捱一刀, 又或者可能遲d有新藥...

珍珠宮

DonnieBB 發表於 17-12-22 14:44
可能我家姐有呢個婦科病先, 佢都幾大size, 但佢無咩唔舒服。
當我知果陣: oh...我都中咗,s ...

即系家姐到現在都冇做手術?
我發現有肌瘤只係短短2個月,真係好騰雞,畢竟係大粒,在裡面唔知会点

首頁

尾頁

跳至