自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

YuYuMother 發表於 17-12-19 23:09
係好煩,成日話唔夠位,其實我部手機得好少野,相都係1000+
我都係,太多野部機會load得好慢

大宅

小金名 發表於 17-12-20 10:40

要定期清理自己d file 先得架,如果唔係多多容量都唔夠你用。 ...
有時唔想delet 咁多,hard disk 有冇好介紹?

大宅

youhello507 發表於 17-12-20 15:59
我 high 起上嚟,會係 group 狂 send 相
我都會

大宅

babytt2 發表於 17-12-20 17:25
home server ?

有機會中毒,有機會壞,除非有後備方案
係咩黎?係咪外置儲存器嗰類?

大宅

回覆樓主

Apple係咪凈係support icloud backup whatsapp?

大宅

ngan2012 發表於 17-12-20 20:36
Google photos 係可以選唔係最高級畫質架,仲可以無限容量架
係?真係唔知wor

禁止訪問

大宅

yame 發表於 17-12-21 10:01
我都係揀high quality, not full size, 咁就可以unlimited咁儲存
我都拿拿淋試下先

珍珠宮

回覆樓主

WhatsApp 一定定期清,對話冇必要 backup la

大宅

michaelstk 發表於 17-12-21 15:28
回覆 yame 的帖子

Google Photo 個問題咪就係除非用親生仔,其他電話sync 相上去得high quality 簡,幫你c ...
乜原來係咁嫁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

ME TOO, 天天也說無位, 已經無相, 無APPS, 無留RECORD

大宅

ship316 發表於 17-12-27 21:18
一係買個PERSONAL CLOUD既HARDDISK, 一插電就用得, 簡單方便
有咩牌子介紹?

大宅

youhello507 發表於 18-1-31 11:21
WhatsApp 一定定期清,對話冇必要 backup la
對話唔係佔好多容量jei~

男爵府

991129 發表於 17-12-21 16:29
一個月HK$8, 我都費事諗咁多嘢

我都係咁話,去美心買個麵包都唔得啦

珍珠宮

katie@mama 發表於 18-1-31 13:24
對話唔係佔好多容量jei~

對話好少,media 可以好多

珍珠宮

睛靈勳章

monkeydiary 發表於 18-1-31 11:07
點save? 可教下我嗎?

可以先開幾個folder,例如"朋友照" "家庭照"平日收到whatsapp就定期清走冇用既,有用既就將佢移晒去啲folder度,然後定期過落電腦度。

伯爵府

991129 發表於 17-12-21 16:29
一個月HK$8, 我都費事諗咁多嘢

自從上次iOS 系統出事要我洗機重裝,搞到我無左10日資料包括相,果$8我豪俾佢

伯爵府

Kakawing329 發表於 17-12-28 19:34
其實買個服務,蘋果提供server比你擺野,要比錢都好正路,有咩「益」左佢呢?
...

最重要係,換機果陣,只要一login返上icloud, 就可以download 之前d野落黎,勁方便

珍珠宮

回覆樓主

大把人當電話係儲

侯爵府

終極熊貓 發表於 17-12-19 23:10
『益』。。。。。

咁你唔好babkup囉~

你梗係無用過Android 機,Android 機都係自動backup WhatsApp 上雲(Google drive ), Google drive 有15GB free , 我由2015年到現在嘅whatsapp chat 都夠save 。點解要backup WhatsApp ?好多人whatsapp 做公司嘢,無咗backup 真係好煩。我兩年前貪得意買咗個iphone 6 128GB , 個whatsapp 只有家人group , 舊年年尾開始就話爆icloud , 但我個電話本身 128 GB 係完全用唔哂(當年真係笨咗)。其實用雲做 backup 真係超方便,我部Samsung 做哂完全自動backup 上雲,每次換手機我都keep 到所有舊資料,完全唔需要「過機」呢個動作。但iphone 做backup 一係上icloud 一係用itunes 入PC ,唔想煩用itunes 就焗住要畀錢蘋果。icloud free 得5GB, 每月$8(即一年$96)先得50GB , 其實係好貴咖

首頁

尾頁

跳至