跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-22 23:56
想問你係畢業幾時?我個小朋友係今年嘅K3
你講嘅所有野,我個女都話冇教
我上星期先問過班主任, ...

咁就真係奇喇。我細嗰個畢左業2年

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-22 23:54
如果你話識字冊嗰六至八個英文(大約每個月學)
咁。。。都叫識嘅話,即係要求唔同囉
...

點會得識字冊呢,有story book有textbook㗎喎

一個月6至8個英文字?點會?每日都寫起碼2個唔同vocabulary 啦,我講緊功課簿,仲未計worksheet嗰d

我d小朋友英文又冇問題喎,我識d同學仔仲叻過我d小朋友呢

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-22 23:54
...

我要求都好高,所以我先揀保幼,小學也揀保小

我大的小朋友,嗰時仲有另一保幼offer,不過下午我先無揀。感恩選了保蔡都唔差上了保小也感恩適應得好好。

可能幼稚園也講人夾人吧

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-22 12:57
如果有着升小學,應該揀桂芳或者兆康
因為呢間學校英文普通話超差~~
保良局小學校長多數收另外果兩間

至於你話:保良局小學校長多數收另外果兩間

呢點不好意思我不同意。4間保小收唔少保蔡學生。你問下往年保蔡升小情況就知。保蔡無得呃人
我地呢間好多保蔡畢業生

男爵府

catherine13 發表於 17-12-22 22:22
係呀,我係插班生用家
但係我個細女就係由K1喺度讀,家姐就係插班生,細女半年都唔識得a B C認字,我呢幾 ...

無意冒犯,小朋友連ABC都認唔到似係本身認字能力差多於教學問題。請正視問題而唔係怪罪學校。

學語言既次序係聽說讀寫,日日外補上英文班,聽說有進步係應該的。

我都係保蔡用家,阿女讀緊K2, K1時冇聽聞話有同學仔唔認得a~z喎,而且係大把人一早未返K1已經識晒。

我自問有落功夫幫阿女認讀中文,但我發現阿女呢幾個月係學識左好多字並非我教既。問返阿女就話係老師教既(識字冊上冇既)/老師同佢地睇青田圖書教既。我從冇同阿女溫學校既主題書,但英文主題書內既字佢係全部識讀。學校教幾多野=/=小朋友吸收幾多野,小朋友唔識字=/=老師冇教或教得唔好。

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 00:33

至於你話:保良局小學校長多數收另外果兩間

自己去睇下人哋嘅升小一排位就知道,
不過保蔡,網上冇得睇升小一排位,原因?

我一早問咗學校~
不過太過深入嘅就唔講啦,總之另外個兩間會好啲啦!

水晶宮

畀面勳章

scgift 發表於 17-12-23 02:21
無意冒犯,小朋友連ABC都認唔到似係本身認字能力差多於教學問題。請正視問題而唔係怪罪學校。

學語言既次 ...

你地而家中文科,學校仲有冇派「閃卡」㑭學生?我覺得好好,定時會把學過的字詞製成顏色卡給家長。我嗰時照辦煮碗自製閃卡,小朋友認字真係快d。再加上日日睇學校派的青田圖書丶其他中英文圖書,小朋友認字能力真係高左

大宅

學語言既次 ...

我個大女係喺度做插班生,同一個係呢間學校一開始K1就讀嘅小朋友,都係出去一間教英文嘅中心學英文,

那位小朋友係中心只係讀level 1,.....依家個女係佢自己K1已經讀了。。。 咁。。。保蔡英文好唔好自己諗啦?

那位小朋友跟我女兒一樣都是在學校被挑選做一些小小的代表,應該是這位小朋友也算不錯才會被挑選吧!

仲有這間學校係冇拼音,係我直接問班主任,拼音其他嘅幼稚園k1都有得學!英文最重要係要先學拼音,去到K3都冇,真係!
仲有一星期只得一日有net , 人哋其他幼稚園日日都有㗎 ,每一個小朋友教育局都會比一筆錢嗰間學校,都唔知將啲資源放咗喺邊度

還有,佢哋嘅觀課日,真係好無奈!
佢哋學校主張唔好睇太多關於電話電腦嘅嘢,這一點我係好明白,但係老師只會用一張畫紙,係用一支筆係張畫紙度寫字教佢地,我去咗坐係中後排牌,根本睇唔到老師寫既字!點解小朋友識字啊?

大宅

學語言既次 ...

我個細女係唔識得ABC... 因為我係特登唔教佢,等間學校用半年時間教佢ABC呢啲三隻生字!結果半年,一隻都冇識!

但係出邊有教佢認字的, 甚至連好長嘅Christmas ,Santa Claus ,kangaroo,佢都識,證明佢冇問題!係間學校嘅問題!

(以上嘅英文字學校係一定冇教佢,因為我問過)

水晶宮

畀面勳章

...

呢個是其中一版識字冊,日期是4月4日至15日,唔夠2星期,total要學識15個字,2句句子

仲未計textbook學的

最下面係phonic ,上述呢段時間教到sound p

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 09:44
你地而家中文科,學校仲有冇派「閃卡」㑭學生?我覺得好好,定時會把學過的字詞製成顏色卡給家長 ...

閃咭?是否得壹隻字,裏面連圖畫都冇嗰啲?
老實說,我大女插班生,以前間學校,係連埋圖畫連埋啲字做一張卡出嚟,非常好!

我K1細女都收到呢啲卡,但係係冇圖畫,咁細個小朋友冇圖畫點認??人哋出邊啲學校,都會比張圖畫慢慢去認識嗰隻字啦,唔知話佢懶定係點?求其就做一張得一隻字嘅卡出嚟!我真係好無奈!
只好自己教,但係又有幾多媽媽唔使返工?可以自己教?我見有好多媽媽都要返工,啲工人姐姐識中文字?點解唔整有個圖畫加埋字等小朋友自己係屋企得閑自己睇下?

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-23 09:59
閃咭?是否得壹隻字,裏面連圖畫都冇嗰啲?
老實說,我大女插班生,以前間學校,係連埋圖畫連埋啲字做一張 ...

人地學校有圖畫?全屯門除左保蔡冇?如果雞蛋要挑骨頭,其實真的無符

我地用無圖畫閃卡無問題認到喎,畢竟是認字不是認圖

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 09:58

多謝你比本書出嚟,呢本書應該係K3學期尾,K3學期尾先交人哋K2嘅嘢!!(我去出邊啲中心太多, 睇得太多人哋一線學校啲書同功課啦,唉)
你話讀緊拼音P?係人哋啲學校, K2學期頭已經要學啦,你依家係K3學期尾!!

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-23 09:45
我個大女係喺度做插班生,同一個係呢間學校一開始K1就讀嘅小朋友,都係出去一間教英文嘅中心學英文,

那 ...

我又無見過用紙喎,次次都是寫在white board

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-23 10:04
多謝你比本書出嚟,呢本書應該係K3學期尾,K3學期尾先交人哋K2嘅嘢!!(我去出邊啲中心太多, 睇得太多人 ...

咁你求先話無拼音,已經不盡不實了

剛找到K2也有phonic

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 09:58

你肯定真係佢哋已經識唒?我可以肯定我個女冇我教中文一隻字都唔識!!因為我教佢之前係要先考佢!但係以前間幼稚園最起碼認識一半!

問題出係邊,我就唔知啦,自己諗啦,

一句到尾比我嘅感覺就係一間托兒所!!

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 10:07
咁你求先話無拼音,已經不盡不實了

我沒有錯喎,而家我先讀緊K3學期頭?所有嘅書本的確係冇拼音!!
我係神?知道佢學期尾會教?仲要教人哋其他學校K2已經教緊嗰啲!

大宅

lovelybaby2015 發表於 17-12-23 10:01

人地學校有圖畫?全屯門除左保蔡冇?如果雞蛋要挑 ...

你用K3嘅準則代入去K1小朋友度,如果佢都識,咁佢叻囉!
我個小朋友只係一個好普通嘅k1小朋友!!!

水晶宮

畀面勳章

catherine13 發表於 17-12-23 10:09
你肯定真係佢哋已經識唒?我可以肯定我個女冇我教中文一隻字都唔識!!因為我教佢之前係要先考佢!但係以 ...

Btw大家討論,唔傷和氣。

大宅

我依家係學期頭,識字冊入邊的確只有六至八個英文字!
不過我唔想影出嚟再表露佢嘅缺點啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至