用戶登入

找回密碼 | 註冊

21oC.86%

義工

自由講場 今日: 69|主題: 955570

你地會唔會避開啲度縮打人主意既親戚????

複式洋房

國民生產總值:368

你地會唔會避開啲度縮打人主意既親戚????我有個唔太親既唔同老豆家姐,
逢親啊媽做節都會一齊見下食飯,
每次食飯就查家宅,
見你好似無嘢就問你借錢,
一係就叫你幫手出錢整嘢買嘢...樣樣有啲
我其實係俾面啊媽,先坐埋一齊,
真心覺得好煩,
唔明啲人面皮咁厚

珍珠宮

國民生產總值:39077

2018勳章

沙田BB 發表於 17-12-20 14:49
你地會唔會避開啲度縮打人主意既親戚????我有個唔太親既唔同老豆家姐,
每次 ...

㸃止庹 明昆水

琥珀宮

國民生產總值:188009

2018勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

反攻佢
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

國民生產總值:11755

2017媽媽節

回覆 沙田BB 的帖子

有啲情況避唔到, 品性貪心又愛攀比嘅人到處有,盡量各方面資訊都低調和與其保持距離。 3

wcpcelia    發表於 17-12-21 18:20

別墅

國民生產總值:976

2018勳章

未試過呢種,但都有講野唔理人感受嘅親戚,我會微笑唔講野

水晶宮

國民生產總值:69827

回覆樓主:

無得避,但唔會出多句聲,借錢更加免問

翡翠宮

國民生產總值:87422

2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絕對會

子爵府

國民生產總值:12221

2018勳章 環保接龍勳章

知道佢地為人就識得避.
但一個家族總有呢類人, 又會有D爛好人.
我姨連自己張大床都俾姪女+女婿瞓,
自己同個佬1個瞓細床, 1個瞓地.
超離奇古怪.

象牙宮

國民生產總值:234401

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每次 ...

食完就算,唔好太熟
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

侯爵府

國民生產總值:20038

2018勳章

絕對會。
係大貪到屈人買車

公爵府

國民生產總值:27062

2018勳章

人善人欺, 我試過當住好多親戚面前爆一個公認麻煩友(當然未去到開片, 只係一兩句K.O.佢), 從此只要我在場的gathering佢都收歛

複式洋房

國民生產總值:132

回覆樓主

其實好易遇到呢種人,保持距離,冷淡回應,唔好比咁多野呢d人知。

wcpcelia    發表於 17-12-21 18:21

伯爵府

國民生產總值:19380

回覆樓主:

當然會啦

珍珠宮

國民生產總值:47212

2018勳章 開心吸收勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

每次 ...
好難避得晒喎,最多左顧右盼,四兩撥千斤。唔需要太認真

子爵府

國民生產總值:10487

回覆樓主:

last minute 先到,食完鶏就走

子爵府

國民生產總值:13733

回覆樓主:

我老公父母同輩都係呢類人,結果姪子姪女一見到佢地就立即閃人,新年都係飯局前閃。有次表表親戚的世姪被佢地局到餐三千蚊飯,最後走黎寸返我同c6,唉……
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

國民生產總值:1570

2018勳章

回覆樓主:

絕對會

別墅

國民生產總值:872

回覆樓主

先下手為強,問佢借先

男爵府

國民生產總值:7054

2018勳章

回覆樓主

淨係對住佢鬥度縮就得了

複式洋房

國民生產總值:491

回覆樓主:

有, 我叫我阿媽都唔好出席,但佢唔肯。
佢地絕到個老豆有事,3個仔女都唔出錢做手術通波仔,要我阿媽出。
唔係借wor, 借都好聽d, 係直接叫我地比錢wor。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎