烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主

大宅

rose-mag 發表於 17-12-28 15:14
你如果煮俾小朋友食,揀隻唔辣嘅咖哩粉,或者用黃薑粉(要個色,但冇咁香),呢個煮法D魚蛋係比較爽嘅。 ...

大宅

回覆 Caty 的帖子

請問邊隻咖喱粉好味但不[size=16.003px]辣? thanks

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

請問邊隻咖喱粉好味但辣? thanks!

男爵府

rose-mag 發表於 17-12-26 13:17
六大兩小的聖誕大餐,普通湊合,兩個孩子最開心,只願合家平安健康。

菜單有:

可以教我整 荔芋西米露嗎? thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Caty 發表於 18-1-7 22:00
回覆 rose-mag 的帖子

請問邊隻咖喱粉好味但不辣? thanks!

我買果d係東南亞出嘅牌子,我住美國,唔知香港有冇得賣,日式就一定唔辣,但偏甜我唔鍾意。等我今個星期去超市買嘢時抄d牌子名俾你,我見過有d中式嘅咖哩醬唔多辣,咖哩醬煮都得架。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

KING1KING 發表於 18-1-10 23:29
可以教我整 荔芋西米露嗎? thx

當然可以,我手機打字出相會慢少少。
材料先:
西米一包(我用半包煲一次都夠8個人食,1人1碗都有得添)
芋頭(我用咗大概1/3個,我買去皮切咗真空包裝嘅,因為用唔晒成個)
冰糖(我落咗一大舊,中間有試味再加)
清水8飯碗
椰奶1小盒,唔駛大罐果種(太多椰奶就蓋過芋頭)

西米先用清水浸一陣,水要過西米面

王國長老

回覆樓主:

芋頭切件後放入煲隔水蒸熟,大概水滾後10-12分鐘,用叉拮得入就ok, 未透心可以蓋番個煲蓋焗一陣至用。之後切細粒,鍾意可以一半壓爛一半切粒,待用。

王國長老

回覆樓主:

8飯碗清水加冰糖煲滾,落西米(浸嘅水唔要,不過其實都吸咗大部份), 一邊煮要一邊攪住,較中大火煮到西米發大變差不多透明後,可以蓋上蓋熄火焗大概20分鐘,開蓋後所有西米都應該變晒透明,而家可以試下味,唔夠甜就再加少少冰糖,中火煮到糖溶,加埋d芋頭落去,小心要一邊攪住以防痴底。

王國長老

回覆樓主:

最後步驟,食之前加椰奶,攪一攪拌,椰奶唔駛煮,上得碟食得。

男爵府

rose-mag 發表於 18-1-11 00:56
最後步驟,食之前加椰奶,攪一攪拌,椰奶唔駛煮,上得碟食得。

Thanks

首頁

尾頁

跳至