•   酷熱天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供 28oC 83 %

嬰幼兒產品用家評台
王國商店facebook專頁
王國facebook
義工

搜索
親子王國 首頁 樓市動向 住緊公屋,值得換居屋嗎?
go

住緊公屋,值得換居屋嗎?

民房

依家住緊公屋(租金 $ 2,4xx), 但要比倍半租金, 過幾年應該要比双倍 tim, 睇過居屋, 2 房單位仲細過住緊嘅公屋. 你地話值唔值得方棄間公屋換居屋呢? 比D意見丫唔該!
王國熱話
中學可唔可以用全視線眼鏡?
阿囡自我形象底
14嵗仔, 起床吾刷牙洗臉,点算好?
囡囡O字腳問題

男爵府

SAME CASE AS ME
我依家揾緊居屋換。

民房

are you paying the double rent right now? it seems not worth to pay approx 5000 for 公屋, but if buy 居屋, each month will have to pay more than that unless you pay 30%首期. but i don't have 30% 首期 yet

原帖由 2521 於 09-3-2 17:19 發表
SAME CASE AS ME
我依家揾緊居屋換。

男爵府

依家交緊倍半,將會交双倍。
依家住緊得3XX呎,上個月睇左個513呎 & 713呎嘅居屋,513' 開價108萬,713'開價132萬,但係我上中原個綱睇到25/2成交左個513' ONLY 81萬。
假設用81萬比2成首期,再分12年供+每月管理費都唔使6千,仲負担到,同理依家每2年要報資產,好鬼煩。

大宅

梗係住公屋好啦 ! 而家經濟環境咁差,
將來會掂仲係未知知數, 公屋又唔使啤管理費,
一個租金搞掂晒, 唔使煩 , 肯定平過供樓.
以上純粹個人意見.

原帖由 2521 於 09-3-2 18:00 發表
依家住緊得3XX呎,上個月睇左個513呎 & 713呎嘅居屋,513' 開價108萬,713'開價132萬,但係我上中原個綱睇到25/2成交左個513' ONLY 81萬。
假設用81萬比2成首期,再分12年供+每月管理費都唔使6千,仲負担 ...

民房

原帖由 2521 於 09-3-2 18:00 發表
假設用81萬比2成首期,再分12年供+每月管理費都唔使6千,仲負担 ...

81萬 513', 算平 wor, 請問係边區? 如果你年期做長D, 月供重平, 唔使 咁吃力, 513' 夠住嘅話都唸得過丫! 最麻烦係我地睇果D 2房根本唔夠 4 人住, 間房好細, 但3 房又買唔起!
你係咪户住呀? 我唔係户住, 户主係我呀媽, 問過房署, 佢話如果我媽萬一百年歸老, 我可以繼續住, 但唔可以用梨換居屋, 因我地唔係戶主,所以都唔知点好.....

男爵府

原帖由 chocolatechips 於 09-3-3 10:47 發表

81萬 513', 算平 wor, 請問係边區? 如果你年期做長D, 月供重平, 唔使 咁吃力, 513' 夠住嘅話都唸得過丫! 最麻烦係我地睇果D 2房根本唔夠 4 人住, 間房好細, 但3 房又買唔起!
你係咪户住呀? 我唔係户住, 户主係我呀 ...

我係睇大圍美松苑,13年樓。
居屋供款期係25年减樓齡,所以只可以供12年,無得延長。

民房

原帖由 evon688 於 09-3-3 09:43 發表
梗係住公屋好啦 ! 而家經濟環境咁差,
將來會掂仲係未知知數, 公屋又唔使啤管理費,
一個租金搞掂晒, 唔使煩 , 肯定平過供樓.
以上純粹個人意見.

...

都有人咁講, 有D人重話有間公屋住, 一世都唔會走, 但係我唔係户主 wor, 除非户主過新, 而到時我又不超過佢地入息限额, 咁我就可成為户主(房署 staff 講嘅), 但呢D應該係好長遠嘅事, 到時我己經交咗好多年双倍租 la.....你話点取赦好呢? 真係煩惱!!!!

民房

原帖由 2521 於 09-3-3 10:56 發表

我係睇大圍美松苑,13年樓。
居屋供款期係25年减樓齡,所以只可以供12年,無得延長。

orrr, 係 wor, 唔記得 tim, 係 la, 呢个又係另一个問題la, 樓齡大, 供款年期就短, 咁月供银碼就大, 根本負擔唔到, 除非跨區揾樓齡新D嘅屋苑. 咁我係咪唔洗唸, 叠埋心水繼續住係公屋呢?

男爵府

原帖由 chocolatechips 於 09-3-3 11:02 發表

都有人咁講, 有D人重話有間公屋住, 一世都唔會走, 但係我唔係户主 wor, 除非户主過新, 而到時我又不超過佢地入息限额, 咁我就可成為户主(房署 staff 講嘅), 但呢D應該係好長遠嘅事, 到時我己經交咗好多年双倍租 ...

其實而家市道差,換居屋都係好選擇.但要考慮老人家的適應能力.
我原本亦想用媽媽的公屋換居屋同佢一齊住,但佢習慣了現有社區,不想搬去其他區份.我唯有放棄,保留佢間公屋算了.
而家佢間中過來同我一齊住,我租緊樓.

男爵府

513'大過依家成200'咁滯,供樓同双倍租相差2千幾,要慳2千幾唔太難。
如果供樓只係供12年,但係交双倍租係無了期。

民房

原帖由 2521 於 09-3-3 11:28 發表
513'大過依家成200'咁滯,供樓同双倍租相差2千幾,要慳2千幾唔太難。
如果供樓只係供12年,但係交双倍租係無了期。

其實你嘅然負擔得到, 而又可以改善居住環境, 咁就唔洗唸 la,成 4-5千住公屋, 我覺得真係唔值

民房

原帖由 Gogojuly 於 09-3-3 11:28 發表

其實而家市道差,換居屋都係好選擇.但要考慮老人家的適應能力.
我原本亦想用媽媽的公屋換居屋同佢一齊住,但佢習慣了現有社區,不想搬去其他區份.我唯有放棄,保留佢間公屋算了.
而家佢間中過來同我一齊住,我租緊樓. ...

我同我媽己經一齊住緊 ga la, 就小朋友讀書, 我都唔想搬去其他區, 你媽果區無適合居屋嗎? 租屋真係唔化算 por

男爵府

原帖由 chocolatechips 於 09-3-3 11:46 發表

我同我媽己經一齊住緊 ga la, 就小朋友讀書, 我都唔想搬去其他區, 你媽果區無適合居屋嗎? 租屋真係唔化算 por

我住响中西區,媽媽住新界.不想搬番新界,我而家住緊的區校網好些.

民房

原帖由 Gogojuly 於 09-3-3 12:24 發表

我住响中西區,媽媽住新界.不想搬番新界,我而家住緊的區校網好些.

oic, 咁真係無辦法 lor

男爵府

原帖由 chocolatechips 於 09-3-3 13:22 發表

oic, 咁真係無辦法 lor

老人家比較難適應新的社區.
但如今樓價跌,如想換居屋.真是個機會.若換居屋,供樓相對較買私樓輕鬆得多.

大宅

原帖由 Gogojuly 於 09-3-4 03:16 發表

老人家比較難適應新的社區.
但如今樓價跌,如想換居屋.真是個機會.若換居屋,供樓相對較買私樓輕鬆得多.

我前幾天都有去看過港島區一些居屋盤.一個3房單位都要200幾萬.相對起我一年多前看過的價錢真是沒有怎樣便宜呢?地產經紀說因為居屋跟私樓的客源不一樓.所以不會跟隨大市大上大落.是不是真的呢??