影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2PM李俊昊係金科長已經好鐘意佢 相愛依套劇今次演技進步好多 好好睇啊

講述即使面對困境也堅持到底的人們,彼此擁抱互相療癒的溫暖愛情故事

水晶宮

親子王國15週年勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 10:36
2PM李俊昊係金科長已經好鐘意佢 相愛依套劇今次演技進步好多 好好睇啊

講述即使面對困境也 ...
2PM李俊昊真係演得唔錯, 佢憂傷眼神好得.

佢同醫師婆婆感情好好, 雖然兩口子口硬, 婆婆應會叫李俊昊幫佢還恩比女主的.
但我未肯定女主是否一心一意鍾意李俊昊, 佢對男二好像亦有意思嗎?

[

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

今天剛睇完E5,劇情發展仍然緩慢,只見主角們在地盤轉來轉去,完全估唔到後面個故仔會點講

不過唔緊要,我一啲唔覺得悶,劇中對災難倖存者的心理及日常寫得非常細膩,內心的傷痛及愧疚,一直如幽靈般緩緩吞噬他們的精神氣,康杜的描寫特別讓人心痛,本性善良的他因罪責感選擇自虐,身邊只有一個似親還遠的不懂事妹妹,女主角還好,父母不和終歸還有一個酗酒母親可以依靠,今集見到康杜從黑暗夢魘中醒來如小孩般孤寂無援,睇到我好觸動

E5更直寫遇害遺屬的境況,那對光著的腳丫,想像那個憑欄的身影,感覺好淒涼。康杜心中明白,世間何來如果,但因為他的善良,仍然答應叨叨的文秀那一聲是啊是啊,正是萬般悲涼中的一抹溫柔

如無意外,結局我哋會睇到兩人攜手同行,排遣傷痛,緩步向前

此劇畫面優美,配樂更動人,極適合在微冷冬夜插起耳機靜靜欣賞

水晶宮

親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 17-12-27 15:57
今天剛睇完E5,劇情發展仍然緩慢,只見主角們在地盤轉來轉去,完全估唔到後面個故仔會點講

不過唔緊要,我 ...
E5更直寫遇害遺屬的境況 = > 好多人都遺忘這重點的, 真係一塊記念碑有何作用?

[

男爵府

Pr0udfish 發表於 17-12-27 15:57

不過唔緊要,我 ...

是啊
其實文秀當時唔記得佢係驚恐症既一種病
但康杜以為佢背叛佢
明知佢系入面都唔叫人救佢

康杜都無嬲文秀仲好保護佢
但睇第七集預告
當康杜恐懼最需要文秀留抵陪佢
但文秀又一次拋抵佢

俊昊眼神失望無助感表達得好好

男爵府

amychoi 發表於 17-12-27 11:37
2PM李俊昊真係演得唔錯, 佢憂傷眼神好得.

佢同醫師婆婆感情好好, 雖然兩口子口硬, 婆婆應會叫李俊昊幫佢還 ...
肯定無 文秀每次都比康杜吸走 從來無理會男二

水晶宮

親子王國15週年勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 16:16
肯定無 文秀每次都比康杜吸走 從來無理會男二
因見文秀有時會在旁偷望男二
[

水晶宮

親子王國15週年勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 16:15
是啊
其實文秀當時唔記得佢係驚恐症既一種病
但康杜以為佢背叛佢 明知佢系入面都唔叫人救佢康杜都無嬲文秀 ...
文秀當時唔記得佢係驚恐症既一種病 = > 康社應唔知她這病嗎?
[

男爵府

amychoi 發表於 17-12-27 16:20
文秀當時唔記得佢係驚恐症既一種病 = > 康社應唔知她這病嗎?
梗係唔知啦 佢只係係咁問佢 你唔記得首歌?? 真係唔記得? 跟住好失望
文秀斷片其實都好 康杜因為成日記住好痛苦 成日好似撞鬼咁

男爵府

amychoi 發表於 17-12-27 16:13
E5更直寫遇害遺屬的境況 = > 好多人都遺忘這重點的, 真係一塊記念碑有何作用?
...

最慘係死者家人

由其高層知道有de殘肢應該仲有死者搵唔到就當無件事
警察唯有當失蹤人口處理

難為佢地家人仲一直期望佢會返黎

伯爵府

2018復活節勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 17:34
梗係唔知啦 佢只係係咁問佢 你唔記得首歌?? 真係唔記得? 跟住好失望
文秀斷片其實都好 康杜因為成日 ...

文秀斷片係咪只限於同康杜短暫時間的互相扶持那一段呢?她記得妹妹被活埋後來證實失救,亦記得同初戀男友的約會喎

水晶宮

親子王國15週年勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 17:40
最慘係死者家人由其高層知道有de殘肢應該仲有死者搵唔到就當無件事
警察唯有當失蹤人口處理難為佢地家人仲 ...

所以男二爸爸都自殺死贖罪, 雖然係無咩用, 但自己良心過意唔到。
[

伯爵府

2018復活節勳章

amychoi 發表於 17-12-27 16:13
...

始作俑者如果無汲取到任何教訓,那不過是一塊冰冷冷的石頭吧,生命無價,幾個名號又點能撫平生者死者的哀痛呢

唔知最後個碑會係什麼設計呢?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

截兩張男女主角的圖,樸素無華的扮相,自然細膩的演繹,近期的一股清流

水晶宮

親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 17-12-27 18:22
截兩張男女主角的圖,樸素無華的扮相,自然細膩的演繹,近期的一股清流

演得好到位
[

男爵府

Pr0udfish 發表於 17-12-27 17:43
文秀斷片係咪只限於同康杜短暫時間的互相扶持那一段呢?她記得妹妹被活埋後來證實失救,亦記得同初戀男友 ...

文秀其實唔記得出事佢妹點ga 所以佢啊媽係咁鬧佢點會唔記得 佢自己成日發夢見到佢妹同佢拜拜咋
加上佢出事時睇唔到野 一直很好似發緊夢咁

伯爵府

2018復活節勳章

JulieMay 發表於 17-12-27 21:27
文秀其實唔記得出事佢妹點ga 所以佢啊媽係咁鬧佢點會唔記得 佢自己成日發夢見到佢妹同佢拜拜咋
加上佢 ...

但係E5文秀咪發夢見自己對鏡搽唇膏,跟住大樓搖晃,睇住阿妹被麈埃淹沒嘅?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

去到第八集牽手巴士站等車,兩小口已經無法逃脫彼此覊絆了,比起嗰啲狂咀的名場面,我認為呢幕更令人心生悸動啊

仲有第七集男女主角食住雪糕走長樓梯一幕,兩人靈魂深處皆隱匿著無盡傷痛,但在你面前,就可以淡然自若憶從前,說如果,論可惜不可惜

我非常喜歡這兩段戲呢

水晶宮

親子王國15週年勳章

Pr0udfish 發表於 18-1-5 14:39
去到第八集牽手巴士站等車,兩小口已經無法逃脫彼此覊絆了,比起嗰啲狂咀的名場面,我認為呢幕更令人心生悸 ...
我喜歡坐天光那幕, 拍得很美.

另一幕我被男主表情欺騙了, bbq男主幻聽到樓梯坐, 女主找他, 他的表情好似責怪女主可安然過活, 像想質問女主, 原來說就太好了, 太感動了.

JulieMay    發表於 18-1-8 09:43
Pr0udfish    發表於 18-1-5 15:11
[

伯爵府

2018復活節勳章

amychoi 發表於 18-1-5 15:02
我喜歡坐天光那幕, 拍得很美.

其實我覺得套劇有啲小瑕疵架,特別係長腿叔叔對文秀,同福南對漫畫家兩段感情的開端,好似平白無由來就發生咁。不過唔緊要,男女主角條線睇得好舒服。女二同阿哥睇落都有故事唔太乞人憎

首頁

尾頁

跳至